RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Odabir lokacije – četiri osnovne postavke

EKSTERIJER – OKOLIŠ JE BITAN 

Bilo da planirate kupiti ili unajmiti kuću, stan ili zemljište za izgradnju kuće ili pak jednostavno želite analizirati objekt u kojem živite, prvo od čega trebate krenuti jest osnovna procjena okruženja. Pri tom se misli na šire okruženje i područje grada kao i na uže okruženje i samo susjedstvo.

Zamislite sebe kako sjedite u naslonjaču i odmarate se. Možete li slikovito zamisliti kako taj naslonjač izgleda, koje su njegove osnovne karakteristike koje ga čine pogodnim za vaš odmor i opuštanje? Kao prvo, mora imati naslon. Bez naslona ne biste se mogli nasloniti i opustiti. Kao drugo, mora imati rukohvate. Bez njih biste imali osjećaj da možete ispasti iz naslonjača. Nedostaje li još nešto kako biste doista mogli reći da vam je udobno i da ste opušteni? Stolac na koji  možete podići stopala. Sada ste spremni za čitanje knjige, gledanje tv-a ili slušanje glazbe, a bude li potrebno i drijemanje pred otvorenim kaminom. 

Sada zamislite da idete kupiti kuću, stan ili zemljište ili jednostavno procjenjujete okruženje svog trenutačnog prebivališta. Ono što trebate pronaći u svom užem, ali i širem okruženju upravo su svi osnovni elementi udobnog naslonjača. Krenimo od početka. 

Isprva su drevni Kinezi promatrajući nebo otkrili četiri velika sazviježđa koja su ih oblikom podsjećala na četiri životinje, kornjaču, feniksa, zmaja i tigra. Kasnije su uočili slične oblike i u svom okruženju, na zemlji. Pomnim proučavanjem otkrili su njihovu uporabnu svrhu i dodali im nove značajke. Tako su dobili crnu kornjaču lociranu na sjeveru ili iza kuće (u primjeru s naslonjačem to bi bio naslon za leđa), crvenog feniksa lociranog na jugu ili ispred kuće (stolac za stopala), zelenog zmaja lociranog na istoku ili lijevo od ulaznih vrata (lijevi rukohvat) i bijelog tigra lociranog na zapadu ili desno od ulaznih vrata gledano s praga prema van (desni rukohvat, da zaokružimo priču o naslonjaču). 

Prije nego nastavimo dalje jedan kratki naputak o tome gdje uopće tražiti ove naizgled apstraktne pojmove. Prvo ćete ih potražiti na širem planu, ako zamislite kuću kao centralnu točku, pretraživat ćete radijus od 15-ak km. Ne morate nužno hodati ili voziti uzduž i poprijeko grada, već kao pomoć možete koristiti plan grada ili zemljopisne karte na internetu. Potom ćete ih potražiti u svom susjedstvu. Prvo u kvartu, a potom u krugu prvih susjeda. Za ovaj korak ipak će biti potrebno osobno razgledanje krajolika. Na širem planu tražit ćete prirodne oblike, a na užem one koje je čovjek stvorio. Jasno, ono što je najbliže vašem domu ima najveći utjecaj na feng shui  i vaš život.

Kako prepoznati kornjaču, feniksa, zmaja i tigra u svom okruženju, pitate se? Evo smjernica.

Kornjača je planina ili uzvisina iza vaše kuće ili stana. Kada kažem iza mislim na stražnji dio kuće, onaj koji je suprotan fasadi. To bi trebala biti najveća uzvisina u okruženju kojoj je svrha dati vam sigurno zaleđe. Na širem planu to je prirodno nastala uzvisina ili brdo, a užem to može biti susjedna kuća, drvored ili park s visokim drvećem. Drveće ne mora bit više od vaše kuće, dovoljno je da je nešto niže ili iste visine kao kuća. 

Feniks je najniža razina tla u okolici kuće, bilo na užem ili širem području. Uvijek treba biti smješten ispred kuće. Također to može biti prirodan vodotok ili umjetno jezerce ispred kuće ili u susjednom dvorištu s druge strane ulice. 

Zmaj je vrlo važan faktor u feng shuiu. On je taj koji osigurava sreću, prosperitet i dobre prilike ukućanima. Potražite ga s lijeve strane kuće stojeći na pragu ulaznih vrata ili ispred fasade gledajući prema ulici. Na širem planu on može biti uzvisina ili brdo niže od kornjače, a više od feniksa, uzak i visok. Na užem planu on je susjedna kuća, drvo ili visoka biljka s lijeve strane. Zmaj mora uvijek biti viši od tigra kako bi kuća imala dobar feng shui.

Tigar igra također vrlo važnu ulogu. Njegova uloga usko je povezana s ulogom zmaja i njihov međuodnos je taj koji definira dobar feng shui. Za razliku od zmaja koji je visok i uzak, tigar je nizak i širok. To može biti prirodna uzvisina ili kao kod zmaja susjedna kuća, drvo ili biljka s desne strane kuće. 

Da se još jednom vratim na priču o naslonjaču, kao što je potrebno da naslonjač ispunjava određene kriterije kako biste vi mogli uživati opuštajući se na njemu, tako i okruženje kuće mora ispunjavati točno određene kriterije kako biste vi i vaši ukućani uživali u dobrom feng shuiu. Ako nemate prirodne forme u širem okruženju, u užem sigurno možete pronaći umjetne, ako pak nisu u odgovarajućem međuodnosu, vještom sadnjom stabla, grma ili premještanjem glavnog ulaza lako ćete osigurati dobar feng shui.


© Adaptacije d.o.o.