RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Kupnja kuće – opće stanje

KUĆA – MOJ DOM

PN: Pri odabiru kuće, osim feng shuia primijeniti ćete i malo zdrave logike. U krajnjem zbiru, feng shui i jest logičan, tako da ćete kombinacijom feng shuia i logike zacijelo pronaći odličnu kuću. 

Prvo što trebate napraviti jest odabrati susjedstvo u kojem ćete tražiti kuću ili ako se nudi kuća, procijeniti dali vam to susjedstvo odgovara. Pri tom je važno uzeti u obzir faktore poput udaljenosti relevantnih mjesta do kojih želite ići pješke (poput pekarnice ili trgovačkog centra, parka ili dječje igraonice, sportskog centra i škole, doma zdravlja), prisutnost, tj. odsutnost nepovoljnih struktura u okolišu, pogled kroz sve prozore soba i vrata, te eventualno balkona (dobro je vidjeti neke lijepe prizore, poput lijepih okućnica, cvijeća i drveća, a nipošto kanti za smeće, ruševnih i napuštenih kuća te oštrih rubova krova i zidova susjednih građevina). 

Pozornost morate obratiti i na stanje kuće. Saznajte koliko je kuća stara, jesu li zidovi zdravi ili imaju vlagu, u kakvom su stanju podovi i krov. Ukoliko je netko već živio u toj kući prije vas, raspitajte se kako je živio, je li bilo kakvih iznenadnih pozitivnih ili negativnih događaja, zašto je odselio ili zašto podaje kuću. Upoznajte se sa susjedima, jer oni će također sudjelovati u vašem životu, ma koliko sporedno, a osim toga mogu vam dati korisne informacije o prethodnim vlasnicima ili stanarima kuće. Ukoliko su prethodni vlasnici ili stanari imali tragičnih događaja u životu, te sele ili prodaju kuću uslijed raspada obitelji ili nekih drugih nepovoljnih događaja, nemojte je kupiti ili angažirajte feng shui stručnjaka da procijeni hoće li kuća imati takav utjecaj i na vašu obitelj i može li se rekonstrukcijom situacija popraviti. Na koncu procijenite koliko je potrebno uložiti novca da se obave svi potrebni radovi i je li to isplativo obzirom na cijenu i vrijednost kuće, te vaše financijsko stanje. 

S feng shui stanovišta, koliko god trebali uložiti u kuću da bi se dovela u dobro stanje, pod uvjetom da su prethodni vlasnici živjeli sretno, te preselili uslijed mogućnosti za napredak, je isplativo ukoliko se kuća nalazi na dobroj lokaciji, te ima potencijal da vam donese dobar feng shui i sreću kada se u nju uselite. Ulaganje u kuću smatra se dugoročnom investicijom u vlastitu sreću, a tko može odrediti cijenu sreće!? No ipak morate procijeniti je li to u skladu s vašim mogućnostima, kako se kuća iz snova ne bi pretvorila u financijsku noćnu moru. 

Ukoliko ste sada stekli dojam da se obavezno morate preseliti u najelitniji kvart u gradu i kupiti najveću i najglamurozniju kuću, varate se. Kuća nipošto ne mora biti velika da bi imala dobar feng shui i donijela vam sreću u životu. Kriterij za određivanje veličine kuće treba biti broj stanara, te njihovi međuodnosi. Prema tim podacima možete utvrditi koliko vam treba prostorija i koje kvadrature one trebaju biti. 

Primjerice, za samca je dovoljna garsonijera s kupaonicom, kuhinjom i jednom zajedničkom prostorijom koja služi kao dnevni boravak, spavaća soba i blagovaonica u jednom.  Minimalna veličina kupaonice je 4-6m2, kuhinje 4-8m2, a spavaće sobe za jednu osobu 8m2 kako bi u prostoriji bilo dovoljno zraka za vrijeme spavanja. Naravno odstupanja su moguća, ovisno o kubikaži prostora, te stolariji i njezinoj zrakopropusnosti. 

Za stambeni prostor za četveročlanu obitelj preporuča se 16m2 za spavaću sobu za dvije osobe, 2x8m2 za dječje sobe ili 16m2 ako djeca dijele sobu, 25m2 za dnevni boravak, te 8m2 za kuhinju ili 16m2 za kuhinju s blagovaonicom. Ako su kuhinja i blagovaonica jedan prostor, bilo bi ih poželjno odvojiti nekom pregradom, šankom, niskim zidom ili zavjesom, kako bi se stvorio dojam da su ipak odvojene. Objedovanje u kuhinji smatra se lošim feng shuiem koji nepovoljno utiče na društveni status i stjecanje novaca. 

Nadalje, s feng shui stanovišta važno je da je oblik kuće pravilan, kao i parcela na kojoj se nalazi, te da su prostorije pravilnog oblika i nema isturenih dimnjaka. 

Više o tome što sve nepovoljno utiče na feng shui kuće pročitajte ovdje (link na idući članak Zabrane za kuće).


© Adaptacije d.o.o.