RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Što nakon preuređenja

FENG SHUI KAO STIL ŽIVOTA

PN: Nakon prvobitnog interesa za feng shui naučili ste osnove kako ga samostalno primijeniti, preuredili ste svoj dom, a sada vam se čini da je sve gotovo. Pitate li se što dalje? Sada treba integrirati feng shui načela u svoj život. 

Feng shui ima brojne škole i metode primjene. Neke od njih imaju trajan učinak na građevine i ljude koji ih nastanjuju, no za njihovu primjenu potrebno je pronaći odgovarajuću lokaciju i na njoj graditi posebno dizajniranu građevinu koja će imati trajno dobar feng shui. To je jasno, optimalna opcija, ali za mnoge ljude nedostižna. Druge pak metode poput ove kojom se moje stranice bave, imaju kratkoročan učinak i potrebno je periodično osvježavati feng shui i mijenjati raspored namještaja i ukrasa. Jasno, ostavite li sve kako jest, i dalje ćete uživati generalno dobar feng shui, no s manjim modifikacijama možete prilagoditi uređenje aktualnom trenutku vremena i tako još više uvećati šanse za postizanje uspjeha ili umanjiti šanse za neuspjeh. 

Ono što je najvažnije u primijeni feng shuia jest biti opušten i fleksibilan. Paničarenje oko sitnica i strah od neželjenih efekata uređenja samo će pospješiti negativan razvoj situacije. No s pozitivnim stavom i polaganim uvođenjem promjena, te stalnim učenjem i stjecanjem novih znanja feng shui može biti tehnika koja će obogatiti vaš život i živote vaših ukućana. 

Da biste uistinu razumjeli smisao koji se krije iza praktičnih savjeta trebat će vam vremena i truda. Građa ovih stranica, iako usmjerena na praktičnu primjenu, nudi osnovu iz koje se mogu izvući dublji zaključci i shvatiti osnove funkcioniranja feng shuia. Jasno, sve ovo samo su osnove, temelji na kojima možete nadograđivati svoje znanje budete li i nakon prvobitnog oduševljenja zadržali interes za feng shui. U tu svrhu na raspolaganju vam stoji stručna literatura i brojni učitelji i instruktori. 

Kako prepoznati dobru knjigu i stručnog instruktora?
To je pitanje na koje mnogi traže odgovor. Danas postoje brojne knjige, tečajevi, internetske stranice, blogovi i forumi koji se bave feng shuiem. U tom moru stvarnih i samozvanih učitelja teško je prepoznati onog pravog, a prostora za zlouporabu ima više nego dovoljno. Napose stoga jer se većina njih deklarira kao sljedbenici tradicionalnog feng shuia, dijelom iz neznanja, dijelom kako bi izvukli financijsku korist. Ne želim tvrditi da je svaki Kinez feng shui majstor, jer sigurno nije, ali svi zapadnjački majstori učili su od kineskih, jer samo onaj tko poznaje kinesko pismo i jezik može čitati izvorne tekstove. Malo je istinskih učitelja s engleskog govornog područja koji svoje znanje nesebično dijele s nama zapadnjacima, pokušavajući nam objasniti dublji smisao feng shui učenja. Jedni od rijetkih su Joey Yap i Joseph Yu. 

Istinskog učitelja ćete prepoznati po tome što ne propagira uporabu figurica, već naglasak stavlja na osnove, poput uporabe kompasa, razumijevanje energije prostora, poštivanje pravaca i odabir sektora. Istinski učitelj objasnit će vam formule za izračunavanje, a neće određivati strane svijeta prema ulaznim vratima ili prema izlasku i zalasku sunca. On će vam objasniti kako feng shui nije magija, vjera niti religija. Dat će vam do znanja da je feng shui tek jedna trećina sveukupnosti zvane vaš život, te da nije svemoguć iako je sveprisutan. 

S druge pak strane šarlatana ćete lako prepoznati po tome što primjenjuje «intuitivni pristup» umjesto kompasa i formula, te energiju «vidi» ili «osjeti» na neki nadnaravni, ostalim ljudima nemoguć način. Skupo će vam naplatiti seansu čišćenja energije u vašem domu, čemu nećete smjeti prisustvovati, a povrh svega će vam čitav dom napučiti ili savjetovati vam da sami to učinite, nekakvim figuricama kojima ne poznajete značenje i koje se ne uklapaju u stil uređenja, a jedina svrha im je zarada navodnog stručnjaka. 

Energetsko čišćenje nije nikakav poseban mistični ritual, već nešto što bez problema možete i trebali biste periodično sami raditi u svom domu. Vjerojatno sve to, ili barem dio toga i činite u sklopu proljetnog i jesenjeg čišćenja. 

Dakle, ove stranice dostatne su za osnovnu feng shui primjenu i solidna osnova za nastavak učenja. Nadam se da ste se zabavili analizirajući i preuređujući svoj dom, te ponešto korisno naučili i implementirali u svoj život. U duhu toga želim vam obilje sreće i dobar feng shui!


© Adaptacije d.o.o.