RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Uređenje dnevnog boravka

PROSTOR ZA DRUŽENJE S OBITELJI I PRIJATELJIMA

PN: Dnevni boravak razlikuje se od ostalih prostorija u domu po tome što je on svojevrstan javni dio doma u kojem ugošćujemo prijatelje i članove obitelji koji ne žive s nama u kućanstvu. To ga čini manje intimnim od ostalih prostorija, no i aktivnijim, pa uređenje treba biti živahno i vedro. 

Poput svih prostorija u kućanstvu, dnevni boravak treba oslikavati osobnost svojih stanara. To je mjesto po kojem će naši posjetitelji naučiti nešto o tome tko smo i što želimo postići u životu. Tako i samo uređenje treba prikazivati tijek obiteljskog života. To se može postići uporabom ukrasa i uporabnih predmeta koji su nabavljani tijekom godina zajedničkog života. Male sitnice koje nas podsjećaju na zajedničke trenutke ili pak detalji koji nas podsjećaju na zajedničke ciljeve za budućnost. 

Energija u dnevnom boravku treba biti uravnotežena, no ipak malo više Yang, kako bi se stvorilo ozračje dobrodošlice, vedrine i aktivnosti. U tu svrhu posluži će nam boje, koje igraju jednu od vodećih uloga u stvaranju živahnog ozračja u dnevnom boravku. Odabrat ćete ih prema sektoru u kojem se prostorija nalazi, o čemu više možete pročitati ovdje (link na članak 17 i 18). No za koju god boju ili paletu boja se odlučili, dodajte i malo kontrasta, kako biste oživjeli prostor. Dakle, izbjegavajte monokromatsku skalu u kojoj se koristi više nijansi samo jedne boje i odaberite minimalno dvije boje, od kojih je jedna, ona zastupljenija, pastelna i blaga, a druga, koju ćete koristiti u manjoj količini (ili druge, ovisno o tome koliko boja ste odabrali) bogata, tamna ili intenzivna. Da biste stvorili harmoničnu kombinaciju kontrastnih boja možete koristiti:
•    Komplementarne boje – one koje su na kotaču boja jedna naspram druge. To je najizraženiji kontrast  i preporuča se koristiti jednu boju za veće površine, a drugu za detalje. 
•    Razdvojeni komplement – kontrastna shema od tri boje, pri čemu je jedna boja glavna (za veće površine) a druge dvije nalaze se pokraj njoj komplementarne boje. Kontrast je manji nego pri uporabi komplementarnih boja.
•    Trijada boja – shema od tri boje koje su na kotaču jednako udaljene jedna od druge. Kontrast je manji nego kod shema komplementarnih boja, a kombinacije boja uravnoteženije i ugodnije.

Ukoliko niste veliki obožavatelj boja i volite jednostavne linije i čiste prostore, možete se poslužiti nekom neutralnom bojom ili bijelom, kojoj ćete dodati samo jednu intenzivniju boju kako biste razbili monotoniju. Intenzitet te boje ne mora biti agresivan i jako izražen, već malo jača pastelna nijansa ili zagasita bogata boja poslužit će u svrhu oživljavanja prostora. 
 
Osim boja, važnu ulogu u uređenju dnevnog boravka igra i stil. Više o raznim stilovima pročitajte ovdje (link članak 14). Za koji god stil se odlučili, povedite računa da se on sviđa vašim ukućanima i da odgovara vašim dnevnim navikama i potrebama. Obiteljska dinamika je neizostavan faktor koji treba uzeti u obzir pri uređenju prostora. Jasno, ukoliko se radi o kućanstvu s djecom, roditelji će biti ti koji su glavni u odlučivanju o stilu uređenja dnevnog boravka, dok će djeca dobiti određenu slobodu pri uređenju vlastite sobe. 

Oblik prostorije koja će služiti kao dnevni boravak također nije nevažan u cjelokupnom feng shuiu. Pravilni oblici poput kvadrata ili pravokutnika su najbolji. A tavanske prostorije s kosim stropom potrebno je dodatno uravnotežiti pravilnim postavljanjem svjetala koja će obasjavati kosinu odozdo prema gore.


© Adaptacije d.o.o.