RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Odabir lokacije – građevinsko zemljište

ZEMLJIŠTE – TEMELJ DOBROG FENG SHUIA

PN: Najbolji mogući feng shui možete postići gradeći kuću od temelja na najboljoj mogućoj lokaciji. Tada već prije gradnje možete odabrati i prilagoditi sve potrebne faktore, kako bi vaša kuća bila optimalno usklađena sa svojim okolišem, ali i s vama, njezinim stanarima.

Prije nego li krenete analizirati oblik zemljišta, jasno, potrebno je odabrati povoljnu lokaciju i prikladno susjedstvo. Kako je detaljno opisano u članku Odabir lokacije - savršeno susjedstvo (link?), potrebno je obratiti pozornost na tri bitna faktora:
1.    Lokacija – u što boljem dijelu grada, sukladno vašim financijskim mogućnostima, u lijepom susjedstvu s lijepim kućama i okućnicama, u blizini, ali ne s direktnim pogledom na trgovački centar, dom zdravlja, školu, igralište, park ili sportski centar i sve one ustanove koje smatrate bitnima i do kojih planirate odlaziti pješke. 
2.    Ceste i prilazni putovi – blago zavojita cesta, pri čemu zemljište za buduću kuću treba biti s unutarnje strane zavoja, ravna blago prometna cesta, ili kružni tok najbolje su opcije.
3.    Nivo zemljišta – najbolje je da je kuća na blagoj padini, u podnožju brda ili ravnici, pod uvjetom da nije na nestabilnom geološkom ili poplavnom području.

Kada ste saznali gdje treba tražiti građevinsko zemljište, možete krenuti u potragu, ali tek nakon par smjernica kakvo to zemljište uopće treba biti. 

Najvažniji faktor pri odabiru zemljišta, nakon prethodno navedenih, jest njegov oblik. Razlikujemo pet osnovnih oblika:
•    Kvadratno zemljište
Ovo je uvijek najsigurnije rješenje, ako želite biti potpuno sigurni da će vam zemljište omogućiti dobar feng shui. Kvadrat se smatra najpravilnijim i najuravnoteženijim oblikom. Energija na zemljištu ovakvog oblika može se nesmetano kretati u svim pravcima, na najpovoljniji mogući način. Optimalno bi bilo smjestiti kuću u središte, no ako to uslijed fiksnih urbanističkih planova nije moguće, ovakvo zemljište i dalje će imati bolji feng shui od svih ostalih oblika.
•    Pravokutno zemljište
Još jedan pravilan oblik koji omogućava dobar feng shui. Ako je kuća pravilno pozicionirana, stanari će uživati stalni rast i napredak, te imati brojne prilike za uspjeh na svim životnim područjima. Kuću bi trebalo smjestiti u centar ili bliže ulici, kako bi energija mogla nesmetano teći i kretati se, te na koncu akumulirati u stražnjem dvorištu. Ukoliko se kuća smjesti na takav način da je stražnji dio dvorišta plići nego prednji, stanari će imati poteškoća sa zdravljem, ali i s financijama. 
•    Trapezoidno zemljište
Ovo je vrlo nestabilan oblik. Ako ga zamislite kao trodimenzionalno tijelo, bilo da ga uspravite na širu stranicu ili na onu užu, svakako će se prevrnuti. Ako je zemljište tako pozicionirano da je uža stranica do ulice, te se tu i nalazi glavni ulaz u dvorište, energija će vrlo teško ući, pa će stanari imati poteškoća nalaziti nove prilike za uspjeh, ali jednom kada u nečemu uspiju, na teži način, uspijevati će održati stečeno, bilo da se radi o novcu ili zdravlju. No ovo je ipak bolja opcija, nego da se šira stranica nalazi do ulice. Tada energija doduše nesmetano može ući, ali uslijed uskog prostora iza kuće, nije se u stanju akumulirati, pa će stanari imati zdravstvenih, kao i financijskih poteškoća. 
•    Trokutasto zemljište
Ovo je možda i najlošija od svih opcija. Oblik upućuje na vatru, svađu i nesuglasice.
•    Građevinska zemljišta ostalih nepravilnih oblika
Nepravilni oblici uglavnom imaju puno kutova, kao primjerice «L» oblik ili bilo koji višekutni oblik. To čini energiju kaotičnom i dezorijentiranom, a takva energija na isti će se način odraziti i na živote stanara kuće koja je sagrađena na zemljištu nepravilnog oblika.

Što činiti kada ne možete naći zemljište povoljnog oblika, bilo iz financijskih ili nekih drugih razloga? Ukoliko je zemljište dovoljno velike kvadrature da na njega stane kuća, a pri tom ostaje dovoljno mjesta, možete niskom ogradicom ili vještom sadnjom grmova ili cvjetnih gredica odvojiti jedan dio zemljišta pravilnog oblika na kojem će biti kuća i eventualno cvjetnjak, a ostatak nepravilnog oblika iskoristiti kao travnjak, povrtnjak, cvjetnjak ili u bilo koju drugu svrhu.


© Adaptacije d.o.o.