RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Uređenje dječje sobe

OAZA RASTA, SREĆE, ZDRAVLJA I UČENJA

PN: Pod dječjom sobom roditelji smatraju onu prostoriju u kojoj spava i boravi njihovo dijete, ma koliko godina imalo, no u svrhu ovog članka koncentrirati ćemo se na djecu predadolescentskog uzrasta. 

Iako među vodećim svjetskim feng shui stručnjacima ne postoji konsenzus oko toga je li potrebno primjenjivati feng shui načela u dječjoj sobi, posebice u sobama djece predškolske dobi, za koju neki tvrde da im nije potreban jer su premaleni da uživaju njegove blagodati, svaki roditelj koji se interesira za ovu drevnu tehniku instinktivno osjeća da svi, pa čak i bebe trebaju prikladnu, lijepu i funkcionalnu okolinu za život. Feng shui je stil života koji ili živite ili ne, no nikako ne možete samo polovično primjenjivati, primjerice za roditelje da, a za djecu ne. 

Ovisno o uzrastu djeteta potrebno je različito uređenje djetetove sobe, kako bi ona bila maksimalno funkcionalna i prikladna njegovom trenutačnom stadiju odrastanja. Tako dječje sobe možemo podijeliti na jaslice, sobu djeteta predškolske dobi, te sobu školarca. Za odabir prikladne prostorije konzultirajte članak Kupnja kuće ili stana – raspored prostorija.
Osnove za uspješno uređenje dječje sobe, kojeg god uzrasta dijete bilo su:
•    Oblik prostorije - izbjegavajte sobe u potkrovlju sa kosim stropom, jer će njihova energija činiti dijete hektičnim, nervoznim i hiperaktivnim. Isto se odnosi i na sobe nepravilnog tlocrta. 
•    Stil uređenja - dok je dijete malo roditelji su ti koji odabiru stil uređenja, jasno učinit ćete to prema vlastitim afinitetima koji će do neke mjere oblikovati budući stil vašeg djeteta kada  dovoljno odraste da samo uređuje svoju sobu. No stil koji odaberete treba prilagoditi uzrastu djeteta i njegovim potrebama. 
•    Odabir boja - boje ćete odabrati sukladno sektoru u kojem se soba nalazi (link na članak 17 i 18), a nijanse prilagoditi djetetovom uzrastu i interesima. 
•    Pravilna postavka kreveta - kada je postavka kreveta u pitanju važe sva pravila kao i kod postavljanja bračnog kreveta u spavaćoj sobi uz neke sitne preinake.
Pozabavimo se detaljima soba za različite dobne skupine.

1. Jaslice -  prva soba koju će vaše dijete imati i trebati do svoje navršene treće ili četvrte godine života.  
•    Boje - nijanse koje ćete upotrijebiti moraju biti pastelne i vedre. Ne morate se striktno pridržavati boja sektora, igrajte se s bojama i stvorite razigrane kombinacije koje će uveseljavati bebu, a neće biti odveć nametljive i jarke, kako je ne bi uznemirile. Izbjegavajte velike površine žute boje, pogotovo jačih nijansi, jer uzrokuju plač kod beba i male djece. Oslikajte zidove vedrim prizorima, no opet u pastelnim nijansama. To je puno bolje od postavljanja uokvirenih slika koje mogu pasti i ozlijediti nekoga. 
•    Namještaj – sve što vam treba jest kolijevka, ormar za garderobu i stol za previjanje i potrepštine, te stolac ili fotelja za vas. Dekoracije nisu potrebne, jer vjerojatno ima dovoljno igračaka koje će ispuniti i oživjeti prostor. 

2. Soba djeteta predškolske dobi – kada dijete postane dovoljno veliko da više ne treba kolijevku i pelene, vrijeme je za preuređenje sobe. 
•    Boje – ne moraju se mijenjati, osim ako dijete pokazuje znakove nesviđanja prema trenutačnim bojama u prostoriji. Eventualno možete promijeniti motive koji su naslikani na zidovima ili koji su na slikama u dječjoj sobi. Nijanse mogu slobodno biti malo živahnije, no nemojte pretjerivati, na koncu dječja soba, osim što služi za igranje koristi se i za spavanje, pa mora makar djelomice djelovati umirujuće. 
•    Namještaj – Kolijevku će zamijeniti krevet. Budete li odmah uzeli krevet standardnih dimenzija nećete ga morati mijenjati ni kada dijete odraste. Stol za previjanje zamijenit će polica ili ormarić za igračke.
3. Soba školarca – kada krene u školu vaše dijete će trebati multifunkcionalan prostor. I dalje će se igrati i spavati u sobi, no sada će trebati kutak za učenje. Dopustite mu da još na kratko ostane zaigrano tako što ćete u sobi ostaviti sve slike i igračke, a istovremeno urediti kutak za učenje sa školskim potrepštinama kako bi prijelaz između ova dva dijela života bio što lakši.


© Adaptacije d.o.o.