RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Uređenje mladenačke sobe

OAZA ODRASTANJA, SREĆE, ZDRAVLJA I OBRAZOVANJA

PN: U ovom članku biti će riječi o uređenju sobe djeteta školske dobi, od početka do kraja školovanja, s posebnim naglaskom na sobe adolescenata.

Kada dijete krene u školu započinje jedna nova i uzbudljiva životna faza. Dječja razigranost postupno se pretvara u učeničku radoznalost. Dijete uči preuzimati odgovornost za sebe i svoje postupke, stječe radne navike i uči se kako postati odrasla osoba. 

Tijekom ljeta pred polazak u školu  porazgovarajte sa svojim djetetom o svemu što ga očekuje u ovoj zanimljivoj životnoj fazi i o preuređenju njegove sobe. Sugerirajte mu kako je to vrijeme koje zahtijeva određenu promjenu svakodnevnih navika, te objasnite na koji način će biti potrebno preurediti njegovu sobu. Pored već standardnog kreveta i ormara, sada će mu trebati pisaći stol i polica za knjige i školski pribor. Kako je dijete još mlado, većinu odluka u uređenju sobe ipak ćete donositi vi kao roditelji. 

Preuređenje dječje u školarsku sobu ne mora značiti izbacivanje igračaka i dječjih slika iz sobe. Dapače, prijelaz na nove navike bit će puno lakši ako bude tekao postupno. Stoga ostavite sve kako je i prije bilo, samo pronađite mjesta za pisaći stol. Ukoliko ste koristili malu prostoriju kao dječju sobu, sada će biti vrijeme preseliti je u neki veći prostor. Obzirom na sve aktivnosti koje će dijete u njoj obavljati, kao što su spavanje, igranje, učenje i druženje s prijateljima morate osigurati dovoljno mjesta za sve te međusobno vrlo različite aktivnosti. Možda će biti potrebno zamijeniti dječju i spavaću sobu. Učinite taj kompromis. Vama soba treba samo za spavanje, dok za druge aktivnosti imate ostale prostorije u domu. Djetetu soba treba za tako puno toga. 

Krevet  u sobi vašeg školarca mora zadovoljavati sve kriterije za pravilno postavljanje kreveta (link članak 28), a uz to uzglavlje mora biti okrenuto prema nekom od njegovih povoljnih pravaca, najbolje pravcu uspjeha ili osobnog razvoja. 

Pisaći stol treba biti postavljen prema svim pravilima za pisaće i radne stolove (link članak 28), a istovremeno biti tako okrenut da je dijete licem i tijelom okrenuto prema nekom od svojih povoljnih pravaca, najbolje pravcu uspjeha ili osobnog razvoja kada je za stolom.

Kako dijete bude odrastalo, školske obveze se množile, a igra ustupljivala mjesto druženju, tako će i dijete postepeno izbacivati određene slike i predmete iz svog života i svoje sobe. 

Adolescencija je posebno osjetljiva faza odrastanja. Dijete ima osjećaj da je dovoljno odraslo da odlučuje samo o sebi, neovisno o mišljenju svojih roditelja i udaljava se emocionalno od njih, dok roditelji istovremeno još nisu spremni prepustiti djetetu toliku dozu autonomnosti, jer iz odrasle perspektive adolescencija izgleda puno strašnije nego iz perspektive samog adolescenta. Neka djeca i roditelji, možemo reći neke obitelji, tu  fazu prolaze lakše od drugih. Odgoj, odnosi unutar obitelji, ali i feng shui igraju određenu ulogu u tom procesu. Ako mlada osoba ne želi primjenjivati feng shui niti slušati vaše savjete, nemojte je na to siliti. Naglašavajte djetetu od najranije dobi kako su urednost, organiziranost i higijena osnova zdravog i uspješnog života. To nije pitanje feng shuia, mada na njega utječe, to je pitanje osnove civiliziranosti. Ukoliko imate sreće zadržati kvalitetnu komunikaciju sa svojim adolescentom, pokušajte se skupa dogovoriti kako bi ste mogli preurediti sobu tako da bude dopadljiva vašem djetetu, a istovremeno prihvatljiva prema feng shui kriterijima. Osnova u svakoj dječjoj sobi jest pravilna postavka kreveta i pisaćeg stola. A sve ostalo može se dogovoriti. Iako se vama djetetov omiljeni band čini čudovišnim kao i plakati kojima su popločan zidove sobe, to je samo prolazna faza i nemojte joj pridavati preveliki značaj, kako bi što prije i bezbolnije prošla. Nastojte ipak izbjeći potpuno crnu ili crvenu sobu ili pak «isposlujte» da samo jedan zid bude takav. Ubrzo, kada prođe najjači nalet hormona, a pod uvjetom da ste već imali dobar odnos i dobar feng shui čitave kuće ili stana i ranije,  komunikacija između vas i djeteta će se normalizirati, kao i djetetov smisao za uređenje sobe. A do tada preostaje vam samo primjenjivati feng shui izvan dječje sobe.


© Adaptacije d.o.o.