RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Uređenje stambenog prostora

FENG SHUI I DIZAJN

PN: Feng shui je između ostaloga i vještina uređenja prostora. Kada obavite sve pripremne radnje, analizirate i uredite okoliš, možete se usredotočiti na uređenje interijera. Osim specifičnih detalja za pojedine prostorije koji će biti obrađeni u zasebnim tekstovima, postoje neke opće smjernice koje će vam pomoći praktično primijeniti feng shui i uskladiti svoj životni prostor.

Prvo i najvažnije što trebate znati jest da feng shui ne mora biti skup. Zapravo, može biti potpuno besplatan! Osnovno načelo feng shuia jest preurediti prostor i pravilno razmjestiti sve ono što već posjedujete, bez dodatnih izdataka, a u svrhu uspostavljanja ravnoteže elemenata i stvaranja harmonije. Pomnim praćenjem smjernica i primjenom praktičnih primjera možete poboljšati izgled svog životnog prostora bez angažiranja profesionalnog dizajnera interijera, čak i onda kada mislite da niste najkreativnija osoba na svijetu i nikada se ranije niste bavili uređenjem. Kako? Feng shui nudi praktična rješenja pomoću kojih točno možete odrediti gdje što treba smjestiti, koje boje odgovaraju nekom prostoru kako bi se ostvario maksimalan učinak. 

Ukoliko posjedujete kreativnu žicu, uz pomoć feng shui smjernica možete svoj životni prostor pretvoriti u dom iz snova, uz minimalna ulaganja, poput kupnje sobnih biljaka, vjetrenih zvona ili nekih sitnih dekorativnih detalja. Ipak, morate znati da feng shui ne može riješiti sve arhitektonske probleme i probleme lošeg okoliša. No uz malo spretnosti dosta toga može prikriti, ublažiti i uravnotežiti. Važno je ne pretrpavati prostor sitnim detaljima i glomaznim namještajem. Ako je moguće odvojite zasebne prostorije za čuvanje stvari, poput ostave za namirnice ili garderobe za odjeću i obuću. Ugradbeni ormari također su dobro rješenje.  

Druga važna stvar koju trebate znati jest to da su čistoća, urednost i prozračnost prostora, te njegova organiziranost, na način da uvećava učinkovitost obavljanja svrhe za koju je namijenjen najveći dio onoga što zovemo dobar feng shui. U praksi to znači da svaku pojedinu prostoriju trebate opremiti tako da obavljanje aktivnosti za koju je namijenjena bude što jednostavnije, brže i učinkovitije. Svi elementi koji su vam za to potrebni trebaju se nalaziti na dohvatu ruke ili na najmanjoj mogućoj udaljenosti, a da se pri tom ne stvara osjećaj skučenosti i neprohodnosti u prostoru. Oni predmeti koji su vam rijetko potrebni mogu se nalaziti na većoj udaljenosti. Prostor također treba biti adekvatno osvijetljen i vizualno dopadljiv. Više detalja možete pročitati u tekstovima vezanim za pojedinačne prostorije. 

Treća važna stavka jest razumijevanje pojmova Yin i Yang. Oni su na neki način oznaka vrste energije, kao minus i plus, noć i dan, žensko i muško. U svakom prostoru prisutne su obje vrste energije u različitim omjerima. Cilj feng shuija jest uravnotežiti taj omjer na način prikladan za određenu prostoriju. Tako primjerice u dnevnom boravku trebamo više Yang energije kako bi potaknuli aktivnost, veselje, ugostili prijatelje ili se družili s obitelji dok u spavaćoj sobi trebamo više Yin energije kako bismo se mogli opustiti i odmoriti. To najbolje možemo postići uporabom boja odgovarajućih nijansi. Jasno da ćemo obzirom na sektor u kojem se nalazi prostorija odabrati osnovne boje za zidove, pod i tekstile (zavjese, tepihe, posteljinu isl.) prema teoriji boja i kombinacija boja u feng shuiu, no nijansu odabiremo prema namjeni prostorije. Tako za spavaće sobe trebamo pastelne, opuštajuće nijanse, te po mogućnosti koristimo samo jednu boju u različitim nijansama (monokromatska paleta) ili dvije boje koje se slažu jedna s drugom (analogna paleta), dok za blagovaonicu i dnevni boravak trebamo živahnije nijanse, te možemo koristiti veće ili manje kontraste (komplementarna ili trijadna paleta boja). 

Ponekad, kada se selimo, gradimo ili iznova opremamo stambeni prostor, imamo mogućnost u potpunosti prilagoditi dizajn prostora svojim potrebama i feng shuiu. Takvi trenuci u životu rijetki su i dragocjeni. Tada prvo moramo odabrati stil uređenja (link na članak 14), a potom ga uskladiti s feng shuiem. No puno češće feng shui se svodi na razmještaj onoga što već imamo, čemu kao dodatak može služiti promjena boje zidova pojedinih prostorija.


© Adaptacije d.o.o.