RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Predsoblje i ulazna vrata

DOBRODOŠLICA VAŠEG DOMA

PN: Predsoblje igra jednu od ključnih uloga u feng shuiu doma, obzirom da je ono prvo što vaši posjetitelji vide kada ulaze u vaš dom i na osnovu čega često stječu prvi dojam o vama, vašem načinu života i vašem domu kao takvom. Stoga je važno da predsoblje odiše dobrodošlicom, vedrinom i pozitivnom energijom.

Zapravo prva stvar koju posjetitelj vidi jesu ulazna vrata, koja su svojevrstan uvod u predsoblje i kućanstvo. Kinezi ih zovu Usta doma. Povoljna ulazna vrata su masivna, monumentalna, dovoljno velika za svoju namjenu, najveća u kući, ali ne prevelika, da se naspram njih osjećate poput patuljka. Mogu biti ostakljena ili ne, drvena, metalna ili PVC, nije važno. Važna je prava veličina i dojam sigurnosti i stabilnosti koji ostavljaju. 

Mnogi stručnjaci preporučaju crvena vrata ili barem crveni dovratak, kako bi se uvećala pozitivna energija koja kroz vrata ulazi i izlazi. Zamjenski umjesto crvene može se koristiti i žuta boja, no u biti boja vrata ne igra presudnu ulogu u njihovoj povoljnosti, osim ako živite nasuprot groblja, bolnice ili doma zdravlja. Klimava, nestabilna, oštećena, škripava, premala vrata uvelike umanjuju pozitivnu energiju koja ulazi u kućanstvo i stvaraju vrlo loš prvi dojam o stanarima. 

Važan je i smjer u kojem gledaju ulazna vrata, a koji ćete odrediti mjerenjem kompasom stojeći u dovratku, gledajući iznutra prema van. Taj pravac trebao bi se poklapati s povoljnim pravcima ukućana prema njihovom osobnom kua broju (link članak 9). Ako to pak nije slučaj, važno je rasporediti namještaj u kućanstvu na takav način da članovi obitelji kojima ne odgovara pravac ulaznih vrata obvezatno sjede i spavaju u nekom od svojih povoljnih pravaca. 

Predsoblje, odmah nakon ulaznih vrata vrlo je važan prostor. Kod analize predsoblja, osim smjera ulaznih vrata, treba uzeti u obzir i sektor u kojem se predsoblje nalazi (link članak 16). U skladu sa sektorom i njegovim vladajućim elementom (link članak 17 i 18) odabrat ćete odgovarajuću boju zidova, poda i dekoracija, te materijal za namještaj. Boje trebaju biti svijetle, prozračne i vedre, dok se kontrast može unijeti uporabom dekoracija. Drveni namještaj uvijek se smatra povoljnim u kojem god sektoru se našao, a za zapadni, sjeverozapadni ili sjeverni sektor umjesto drvenog možete koristiti metalni namještaj ukoliko vam se to više sviđa. 

Je li predsoblje veliko i prostrano sa dnevnom svjetlošću ili pak malo i bez prozora, ne igra presudnu ulogu u vašem feng shuiu. Dobrim odabirom nijansi boja i namještaja čak i najskučenije predsoblje može biti povoljno. 

Najvažniji dio predsoblja jest onaj koji posjetitelj prvo ugleda kada prođe kroz ulazna vrata. To je mjesto na kojem želite staviti bujnu živu biljku ili prekrasan aranžman rezanog cvijeća. Ako niste tip ljudi koji vole biljke, iskoristite taj prostor za lijepu sliku, figuru, umjetninu. Slika može imati motiv proljeća i pitome prirode, na primjer, ili biti u skladu sa sektorom i njegovim simbolima. 

Miris u predsoblju podjednako je važan kao i njegovo uređenje. Diskretna aroma lampa, mirisna svijeća ili ambijentalni osvježivač zraka, pomoći će vam stvoriti ozračje ugode i dobrodošlice. 

Nastojte imati što manje namještaja u predsoblju. Vješalica ili ormar za jakne i kapute posjetitelja, te ormarić za obuću sasvim su dovoljni. Eventualni dodatak može biti stolić ili vješalica za ključeve i klupčica za izuvanje obuće. Ukoliko raspolažete velikim prostorom, jasno, možete unijeti više namještaja, no nemojte pretjerivati. I svakako nemojte koristiti predsoblje kao odlagalište za jakne i kapute ukućana i za svu vašu obuću. Energija koja ulazi u kućanstvo poprima odlike energije prostora kojim se kreće, tako da će postati vrlo nepovoljna bude li prelazila preko gomile obuće koja sakuplja prašinu na podu predsoblja.

Ogledala su čest dio uređenja predsoblja. Ona mogu biti od velike koristi, posebice ako je predsoblje skladno uređeno i/ili maleno, no nikada se ne smiju naći direktno nasuprot ulaznim vratima, jer na taj način ne dopuštaju energiji da uđe u vaš dom.


© Adaptacije d.o.o.