RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Namještaj i dekoracije u dnevnom boravku

DNEVNI BORAVAK – OBITELJSKA  I FENG SHUI POZORNICA

PN: Dnevni boravak je jedna od najkompleksnijih prostorija u kućanstvu, jer ispunjava brojne funkcije na jednom ograničenom prostoru, a istovremeno služi kao središnjica za uspostavljanje dobrog i uravnoteženog feng shuia.

Osnovni dio namještaja u dnevnom boravku jest naslonjač. Bilo da se radi o sofi, trosjedu, dvosjedu, kutnoj garnituri, kompletu fotelja ili nekoj kombinaciji navedenog, pravilno postavljanje u prostoru je ključno za dobar feng shui. Sjedeće pozicije treba prilagoditi prostoru i ukućanima. Kod prilagodbe prostoru ključno je da nasloni onih sjedećih pozicija koje koriste ukućani budu na punom zidu, na kojem nema otvora (prozora i vrata), ta da su smisleno poredane oko stolića na centralnom mjestu tako da njihov raspored tvori kružni, eliptični ili osmerokutni oblik. Kod prilagodbe ukućanima treba uzeti u obzir osobni  kua broj svakog pojedinog ukućana, te postaviti sjedeće pozicije, tako da svatko ili što više ukućana bude okrenuto u nekom od svojih povoljnih pravaca. Ukoliko ukućani pripadaju različitim grupama, oni koji nisu pripadnici iste grupe kao i kuća, trebaju obvezatno biti okrenuti u nekom od svojih povoljnih pravaca, dok za one ukućane koji su kompatibilni s kućom, to i nije od tako presudnog značaja. 

Od ostalog namještaja u dnevnom boravku često nalazimo vitrine s knjigama ili ukrasima i stoliće za TV-prijamnik, kućno kino i glazbenu liniju. Jedino na što kod ostalog namještaja treba obratiti pažnju jest da kutovi i bridovi nisu odveć oštri. Razlog za to je dvojak. S jedne strane prema feng shui teoriji oštri bridovi stvaraju negativnu energiju, s druge pak strane logika govori da se na oštar brid ili kut u prolazu možemo lakše ozlijediti nego li na zaobljen. 

Dnevni boravak beziznimno jest mjesto na kojem držimo i koristimo sve svoje audio-vizualne elektroničke uređaje. Kako oni zrače i stvaraju određenu vrstu energije u prostoru koja nepovoljno utiče na čovjekovo zdravlje, a nerijetko i na raspoloženje, treba ih pozicionirati tako da budu što udaljeniji od sjedećih mjesta u dnevnom boravku. Kada ne gledate TV, radije ga isključite. Ako imate djecu, odmah ćete primijetiti smanjenje nervoze i kod njih i kod sebe. Odrasli ipak imaju malo veću toleranciju na stres, pa sporije reagiraju na dugotrajnu izloženost takvoj energiji, dok djeca reagiraju vrlo brzo, gotovo trenutačno. 

Dekoracije u dnevnom boravku, jasno, trebaju biti u skladu s općim stilom uređenja toga prostora, ali i u skladu s ukućanima. Iskoristite uporabne predmete i uspomene s ljetovanja u dekoriranju dnevnog boravka. To mogu biti uokvirene fotografije, umjetničke slike, ukrasne figurice, knjige, neke drage sitnice iz djetinjstva ili pak neki antikvarni komad namještaja koji se prosljeđuje u obitelji već naraštajima. Kod starog namještaja vodite računa da se redovito čisti od ustajale energije, tako što ćete ga povremeno izložiti svježem zraku i sunčevom svjetlu. Umjetničke slike, neka budu primjerenih motiva, poput pejzaža, obiteljskih motiva i sl., a nipošto tužnih, opasnih ili tragičnih prizora. Izbjegavajte postavljanje kipova, jer oni imaju energiju neprimjerenu stambenim prostorima. Iznimka se može napraviti jedino ako imate doista veliki prostor na raspolaganju, pa jedna od prostorija služi kao svojevrstan kućni muzej za umjetnine. No i tada kipovima mjesto neće biti u dnevnom boravku. 

Dekoriranje dnevnog boravka, osim prigode da pokažete tko ste, gdje ste bili i kuda idete, nudi odličnu mogućnost za primjenu feng shuia i dodatno aktiviranje pojedinih područja koja vam nedostaju ili imaju neku nepravilnost, kako bi se uravnotežila cjelokupna energija stambenog prostora.


© Adaptacije d.o.o.