RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Svojstva pet elemenata

OSNOVA FENG SHUIA

PN: Da bismo uistinu razumjeli kako feng shui funkcionira, potrebno je znati da je zasnovan na Teoriji pet elemenata, te razumjeti njezine osnove. 

Teorija pet elemenata nije samo osnova feng shuia, ona je osnova  mnogih disciplina kineske metafizike, a može se i zasebno proučavati.  Kako i sam naziv kaže sastoji se od pet elemenata, zemlje, metala, vode, drveta i vatre. Tih pet elemenata ima svoja određena svojstva i značenja koja će biti objašnjena u ovom tekstu. No za istinsko razumijevanje potrebno je znati da su svi oni u međusobnom odnosu, elementi kao i njihova svojstva, o čemu više možete pročitati ovdje. 

Zemlja ima stabilnu energiju koja se kreće bočno, okrećući se oko svoje vlastite osi. Njezina energija je uzemljena i kompaktna. Povezujemo je s povjerenjem, brižnošću i obiljem. Emocija vezana za zemlju je pasivnost. Zemlju predstavljaju kvadratni i kockasti, te široki pljosnati oblici. Njezine boje su sve zemljane nijanse, počevši od žute, preko okera, bež boje i svih nijansi zemljano-smeđih boja. Okus povezan sa elementom zemlje je sladak. Dijelovi tijela koji se pripisuju zemljanom elementu su  trbuh, ženski reproduktivni organi, slezena i gušterača, te koža, tkivo, šake i prsti. 

Metal ima najgušću vrstu energije koja se kreće prema unutra. Njegova energija je oštra i ubadajuća. Predstavljaju ga nakit, dekorativni i uporabni predmeti (yin), ali i alati i oružje (yang) poput sjekire, noža ili mača. Povezujemo ga s pravdom, autoritetom i odanošću. Emocija vezana za metal je tuga. Metal predstavljaju okrugli, ovalni, kuglasti i jajasti oblici. Njegove boje su bijela, siva, zlatna i srebrna. Okus povezan sa elementom metala je trpak. Dijelovi tijela koji se pripisuju metalnom elementu su pluća, grudi, debelo crijevo, glava, usta, jezik, zubi. 

Voda ima padajuću i pokretljivu energiju koja se slobodno kreće. Njezina energija ima svojstvo poprimati oblik posude ili predjela u kojem se nalazi. Predstavlja je pitka voda, mirna, zavojita rječica, ali i razarajuća poplava. Povezujemo je s inteligencijom, mudrošću i kreativnošću. Emocija vezana za vodu je strah. Vodu predstavljaju valoviti i nedefinirani oblici. Njezine boje su tamnije nijanse plave, crna i ledeno ljubičasta. Okus povezan sa elementom vode je slan. Dijelovi tijela koji se pripisuju vodenom elementu su  bubrezi, mjehur i mokraćni putovi. 

Drvo ima rastuću energiju koja se kreće prema van i gore, baš poput pravog drveta u prirodi. Njegova energija je dinamična i donosi napredak i rast. Povezujemo ga s učenjem i dobrotom. Emocija vezana za drvo je ljutnja. Drvo predstavljaju visoki i pravokutni oblici, te kvadri. Njegove boje su sve nijanse zelene. Okus povezan sa elementom drveta je kiseo. Dijelovi tijela koji se pripisuju drvenom elementu su  jetra, žuč, udovi i donji dio leđa. 

Vatra ima snažnu energiju koja se kreće prema gore. Njezina energija je živahna i topla. Predstavlja ju toplo ognjište i svjetlost, ali i veliki razarajući požari. Povezujemo je s ljepotom, elegancijom i strašću. Emocija vezana za vatru je radost. Vatru predstavljaju trokutasti i špicasti oblici. Njezine boje su sve nijanse narančaste, crvene, toplo ljubičasta i ružičasta boja. Okus povezan s elementom vatre je ljut. Dijelovi tijela koji se pripisuju vatrenom elementu su  srce, tanko crijevo i oči. 

Osim svojstava samih elemenata vrlo je važan i njihov međuodnos, te ravnoteža yina i yanga. Niti jedan element ne može se smatrati dobrim ili lošim. Svaki od njih nam je potreban i ima svoja dobra i loša svojstva ovisno o ravnoteži i međuodnosima, o čemu više možete pročitati ovdje. 


© Adaptacije d.o.o.