RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Blagovaonica

IZVORIŠTE BLAGOSTANJA, ZDRAVLJA I DUGOVJEČNOSTI

PN: Blagovaonica je prostorija kojoj rijetki od nas pridaju pažnju i važnost koju ona zaslužuje. A kada bi zagrebli samo malo ispod površine feng shuija  i njegovih skrivenih značenja, pravilnim uređenjem i korištenjem blagovaonice, stekli bi veliku financijsku, kao i zdravstvenu prednost.

Mnoga kućanstva niti ne posjeduju poseban prostor za objedovanje, već se koriste pomoćnim stolom u kuhinji ili pak čajnim stolićem u dnevnom boravku kako bi objedovali. U feng shuiu to se smatra vrlo nepovoljnim obzirom da je u drevna vremena samo služinčad, ljudi nižeg roda bez mogućnosti uspinjanja na društvenoj ljestvici,  konzumirala hranu u kuhinji. Nerijetko je blagovaonica sastavni dio kuhinje ili pak dnevnog boravka. Prva opcija nije povoljna, dok je druga već puno prihvatljivija. Ukoliko je to vaš slučaj, povedite računa o tome da se istakne zasebna funkcija blagovaonice i njezina odvojenost od ostatka prostora. 

Nije potrebno objašnjavati čemu blagovaonica služi, to nam je svima jasno. Tako bez problema možemo slijediti logiku od činjenice da se u njoj objeduje, preko toga kako zdrava i s ljubavlju pripremljena hrana povoljno djeluje na zdravlje, pa do toga da dobro zdravlje rezultira dugim životom. No na koji način blagovaonica utječe na blagostanje? Pa, već sama činjenica da netko posjeduje odvojen prostor za objedovanje u staroj Kini smatrala se znakom dobrog društvenog položaja, a serviranje biranih jela dodatno je isticalo imućnost obitelji. Stoga u feng shuiu nije važno samo posjedovati blagovaonicu, nego i koristiti je.

Blagovaonica treba biti smještena u nekom od povoljnih sektora doma, prema kućnom kua broju (link članak 16), na način da nije vidljiva direktno sa ulaznih vrata . Boje trebaju biti umjerene, ali vedre, usklađene sa sektorom u kojem se nalazi, a energija blaga varijacija Yanga. U blagovaonici treba uvijek biti prohodno, čisto i uredno, sa što manje namještaja, detalja i ukrasa. 

Središnji i najvažniji dio namještaja jest blagovaonski stol. Najbolje bi bilo da je ovalan ili okrugao, ovisno o obliku same prostorije. Takav oblik sugerira obiteljsko zajedništvo i omogućava neometan i blag tok energije unutar prostorije. Jasno, ne odgovara svakome takav oblik, u tom slučaju preostaje vam izbor između kvadratnog i pravokutnog stola, no ako je moguće neka barem kutovi budu zaobljeni, kako ne bi oštro sjekli energiju stvarajući loš feng shui. Najbolji su stolovi od masivnog drveta, u kojem god sektoru se nalazila blagovaonica, no u današnje vrijeme prava je rijetkost vidjeti drveni stol u blagovaonici, kada postoji toliko materijala od kojih se stolovi proizvode i koji izgledaju puno suvremenije od tradicionalnog drvenog stola. 

Najbolji ukras na blagovaonskom stolu je zdjela sa svježim voćem. Osim vama omiljenih vrsta, možete dodati naranče ili ananas koji simboliziraju bogatstvo ili breskve koje simboliziraju zdravlje i dugovječnost. Postavite dvije zdjele jednu pokraj druge. Jednu punu voća, da simbolizira izobilje, a drugu praznu, kao simbol prostora za primanje još više materijalnih blagoslova. 

Stolci trebaju također biti masivni, po mogućnosti sa rukohvatima i visokim naslonom. Nije nužno imati tapecirane stolce, jer se oni od čvrstog materijala smatraju boljim za feng shui blagovaonice, a osim toga ih uvijek možete prekriti jastučićima ili podmetačima za sjedenje. Pokušajte imati paran broj stolaca za stolom. 

Svaki ukućanin trebao bi imati svoje određeno mjesto za stolom, koje je usklađeno s njegovim osobnim kua brojem (link članak 9), tako da kada sjedi za stolom gleda u nekom od svojih povoljnih pravaca, a istovremeno ima pun zid iza sebe. Ako to nije moguće, berem domaćin i/ili domaćica treba imati zaleđe. 

Osim stola i stolaca ne morate imati nikakav drugi namještaj u blagovaonici, osim možda vitrine ili komode za izlaganje svog najboljeg posuđa, čaša i porculana. Izbjegavajte satove, slike preminulih osoba i  slike životinja u blagovaonici. Umjesto toga pobrinite se za dobru rasvjetu i postavite ogledalo koje će simbolički duplicirati prizor stola, donoseći obilje i blagostanje. 


© Adaptacije d.o.o.