RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Namještaj i dekoracije u dječjoj sobi

DJETETOVO MALO CARSTVO

PN: Osim odabira najpovoljnije i najprikladnije prostorije za dječju sobu, odgovarajući namještaj i dekoracije igraju veliku ulogu u feng shuiu dječje sobe.

Kako joj i sam naziv kaže svrha dječje sobe jest pružiti adekvatan, lijep i maksimalno učinkovit prostor za rast, razvoj i učenje vašeg djeteta. U skladu s tim ona mora odražavati djetetovu trenutačnu fazu razvoja, elemente iduće faze koja će uslijediti, te djetetov osobni stil. Jasno dok je dijete malo, vi ćete odlučivati o stilu, no kako bude raslo i ono će svojim afinitetima prema određenim bojama, likovima iz crtića ili životinjama i biljkama pridonositi promjeni uređenja njegove sobe. 

Jedina konstanta u uređenju dječje sobe jest krevet. Isprva će to biti kolijevka, kasnije krevetić, a potom pravi krevet standardne veličine. Kolijevke i krevetići imaju jednu odličnu feng shui značajku, visoko puno uzglavlje. Ok, na njima su sve stranice visoke, ali uzglavlje je često istaknuto i tapecirano ili barem prekriveno zaštitom od propuha. Bilo da se radi o kolijevci ili pravom krevetu postavite ga tako da dijete ležeći u njemu može vidjeti sve prozore i sva vrata u sobi, pri čemu je uzglavlje naslonjeno na pun zid (to je onaj koji nema na sebi prozor ili vrata). Uzglavlje kreveta mora biti postavljeno tako da je okrenuto u jedan od četiri povoljna pravca vašeg djeteta prema njegovom osobnom kua broju (link članak 9), dok je podnožje na suprotnoj strani. Krevet ne smije biti na izravnoj putanji između dvojih vrata, vrata i prozora ili dva prozora, niti ispod vidljivih stropnih greda ili kosog stropa. Ako sobu koristi dvoje ili više djece nemojte koristiti krevete na kat, već radije odaberite veću prostoriju za dječju sobu u koju će stati svi potrebni kreveti. Spavanje na gornjem krevetu može dati djetetu osjećaj straha i nesigurnosti, nedostatka oslonca u životu, te ga navoditi na bježanje od stvarnosti u imaginarni svijet snova i mašte, dok spavanje na donjem krevetu stvara osjećaj tjeskobe i straha, potištenost uslijed brige, te utječe na fizičku visinu djeteta (djeca s donjeg kreveta su uglavnom niža rastom). 

Drugi najvažniji komad namještaja jest pisaći stol u sobi školarca. Odaberite drveni masivan stol, radije nego bilo kakav drugi. Drvo nikada nije potpuno hladno poput stakla ili metala, pa neće predstavljati opasnost za djetetove zglobove. Postavite ga tako da kada dijete sjedi za stolom, licem i tijelom bude okrenuto prema nekom od svoja četiri povoljna pravca prema osobnom kua broju. Istovremeno iza sebe treba imati puni zid, ne biti na izravnoj putanji između dvojih vrata, vrata i prozora ili dva prozora, niti ispod vidljivih stropnih greda ili kosog stropa. Izbjegavati postavku pri kojoj dijete ima direktan pogled kroz prozor. Djetetov stolac treba biti stabilan, sa rukohvatima i visokim naslonom za leđa. 

Ormari u dječjoj sobi vjerojatno će se mijenjati kako dijete bude odrastalo, osim ako u startu nabavite standardne ormare miješane namjene bez dječjih motiva. Često se roditelji isprva odlučuju za manje ormare pastelnih boja i dječjih motiva za sobe beba i malene djece, koje kasnije zamijeni standardizirani dječji namještaj živahnih boja za veću djecu i adolescente. Najvažnija stvar vezana za ormare jest da su funkcionalni i postavljeni čvrsto u kutu (ili kutovima) sobe, te da oštri bridovi nisu usmjereni prema krevetu ili pisaćem stolu. 

Izbjegavajte postavljanje televizijskog prijamnika i kompjutora u dječjoj sobi, posebice ako isti ima internetski priključak. Prisustvo električnih uređaja u sobi remeti san tijekom noći, a koncentraciju pri učenju tijekom dana. Osim toga ne želite dati djeci nenadziran pristup sadržajima koji nisu namijenjeni njihovom uzrastu. Ako je potrebno neki dio zadaće obaviti na kompjutoru ili se pak žele igrati i dopisivati s prijateljima, nema razloga zašto to ne bi mogli obaviti u dnevnom boravku ili vašoj radnoj sobi uz vaš nadzor. Ako volite slijediti moderne trendove i svakako kanite postaviti kompjutor u dječju sobu, pobrinite se da ima instalirane zaštitne programe od neprimjerenih sadržaja.


© Adaptacije d.o.o.