RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Namještaj i dekoracije u spavaćoj sobi

STIL, UDOBNOST I FUNKCIONALNOST NA DJELU

PN: Iako puno faktora igra ulogu u dobrom feng shuiu spavaće sobe, namještaj i dekoracije koje ćete upotrijebiti zasigurno su najvažniji od svih. Masivan i kvalitetan krevet okosnica je dobro uređene spavaće sobe.

Kao i sve ostale prostorije u kući, i spavaća soba treba odražavati karakter osoba koje u njoj spavaju. To ćete postići koristeći namještaj onog stila koji vam je osobno, kao i vašem supružniku, posebno drag. Čak iako imate različita shvaćanja stila, moguće je urediti spavaću sobu na prihvatljiv način, uz pomoć kompromisa i možda malo miješanja stilova. Svakako povedite računa da ti kompromisi ne budu ni na čiju štetu. Ako odaberete roza spavaću sobu s posteljinom od svile i čipke i puno volančića, vjerojatnoća da će suprug to dugoročno moći tolerirati je podjednako mala kao i da će supruga dugoročno podnijeti asketski uređenu sobu, bez imalo osobnih detalja. 

Najbolje bi bio odabrati ormare koji nemaju ogledala na vanjskim stranicama, jer oni prema feng shui shvaćanju znače, bolest, pa čak i smrt i prijevaru u braku. Možete se odlučiti za ugradbene ormare, prostoriju za garderobu ili pak samostojeće ormare, koji će u tom slučaju morati stajati čvrsto uza zid i u kutovima prostorija. Važno je da budu dovoljno veliki da u njih možete pospremiti svu garderobu, sezonsku i onu koju trenutačno ne koristite, kao i posteljinu, a da pri tom ne djeluju preveliko i prijeteće, kao da bi mogli pasti na vas kada ih promatrate iz kreveta. I neka su uvijek uredni i pregledni, kako biste u svakom trenu mogli pronaći ono što tražite. 

Noćni ormarići trebaju biti tako postavljeni da se ne možete ozlijediti na njihove oštre bridove dok spavate, najbolje je da uopće nemaju oštre bridove. Možete ih ukrasiti noćnim lampama, sa svake strane kreveta jednom. Kao dodatak tome možete staviti svoju zajedničku sliku, no ne i sliku djece. Ovo je vaša bračna oaza i tu djeci nema mjesta. Održavajte red na svojim noćnim ormarićima i ne dopustite da se tu gomilaju knjige, časopisi, računi i prašina. 

Najvažniji dio namještaja u spavaćoj sobi svakako je bračni krevet. Na tržištu postoje brojni modeli u različitim stilovima i zacijelo se za svakoga može pronaći prikladan model. No, jednu stvar mora imati svaki feng shuični  krevet, a to je puno i masivno uzglavlje. Bilo da se radi o drvenom ili tapeciranom uzglavlju, važno je da je masivno, više od podnožja i da nije rešetkasto. Najbolje je da nema ukrasa na sebi, jer neki motivi poput cvijeća, biljaka, vode, romboida, prekriženih linija i sl. nisu povoljni. 

Drveni kreveti smatraju se povoljnijima od metalnih kreveta, mada ako vam se spavaća soba nalazi u zapadnom ili sjeverozapadnom sektoru ni metalni krevet nije loš, dapače. 

Kada je podnica kreveta u pitanju, važno je da je stabilna, čvrsta i da pruža potporu. Kao i kod madraca, bolje je imati jednu veliku, zajedničku podnicu, nego dvije odvojene u jednom okviru. Kod madraca imate brojne opcije, one s oprugama ili bez njih, one od lateksa, memorijske pjene ili spužve. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane, a krajnja odluka je na vama. Kada je feng shui u pitanju, uvijek je najbolja odluka prirodan materijal, biorazgradiv, koji ne šteti okolišu. Tako da je po tom pitanju naj ekološkija opcija futon punjen pamukom i drvenom okviru s masivnim drvenim uzglavljem, no ako to ne odgovara vašem osobnom stilu, nećete pogriješiti niti ako odaberete nešto drugo. Dokle god krevet ima puno uzglavlje, zajedničku podnicu i madrac, zadovoljava feng shui kriterije. 

Što se pak dekoracija tiče, možete se služiti slikama, no te slike ne smiju prikazivati vodu, biljke ili jednu osobu, bilo kojeg spola. Najbolje je da to budu vaše zajedničke slike ili slike parova. Više o dekoracijama pročitajte ovdje (link na članak 24 i 24)


© Adaptacije d.o.o.