RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Uređenje spavaće sobe

TAJNA OAZA LJUBAVI, ZDRAVLJA I MIRA

PN: Najintimnija prostorija u kući ili stanu ima sasvim poseban status u feng shuiju. Osnovno obilježje joj je ozračje mira i relaksacije, a u njoj možemo kreirati svoju tajnu oazu ljubavi i zdravlja.

Najvažnija prostorija u kući po pitanju ljubavi i zdravlja svakako je spavaća soba. Od svih osam životnih područja, ovo su jedina dva koja u njoj smijemo aktivirati. No da bismo uopće došli do aktiviranja prvo je potrebno osigurati dobro ozračje pogodno za zdrav san i ljubavni život. Već pogađate, ugođaj mora biti topao, blag, umirujuć i ugodan, dakle Yin. Evo četiri osnovne smjernice za kreiranje takvog ozračja.

1.    Boja
Boja igra jednu od vodećih uloga u stvaranju opuštajućeg ozračja u spavaćoj sobi. Odabrat ćete je prema sektoru u kojem se soba nalazi, o čemu više možete pročitati ovdje (link na članak 17 i 18). No za koju god boju se odlučili, najbolje je držati se monokromatske skale, dakle koristite više nijansi jedne boje. Jasno, uvijek možete odabrati  korištenje povoljne kombinacije boja preporučene za neki sektor. No bilo da se odlučite za monokromatsku skalu ili kombinaciju boja, vodite računa da te boje nisu prejako naglašene i djeluju agresivno, već ih koristite u njihovim pastelnim nijansama, kako biste potakli relaksaciju i odmor. 

2.    Položaj kreveta 
Vrlo važna stavka u kreiranju opuštajućeg ozračja spavaće sobe. Nekoliko stvari morate imati u vidu kada odabirete položaj za krevet: ležeći u njemu morate moći vidjeti sve prozore i sva vrata u sobi, uzglavlje mora biti naslonjeno na pun zid (to je onaj koji nema na sebi prozor ili vrata), soba sa vidljivim stropnim gredama, a pogotovo ako se one nalaze iznad kreveta, nije pogodna za spavaću sobu i posljednje, ali ne i manje važno, uzglavlje kreveta mora biti postavljeno tako da je okrenuto u jednu od četiri povoljna pravca osoba koje u njemu spavaju, dok je podnožje na suprotnoj strani. Povoljne i nepovoljne pravce utvrdit ćete na osnovu svog osobnog kua broji koji možete izračunati ovdje (linka na članak ). Na koju stranu je pri tom okrenuto podnožje kreveta nije bitno. Kada bračni partneri pripadaju različitim skupinama, pa u skladu s tim imaju oprečne povoljne i nepovoljne pravce, treba odabrati pravac koji odgovara osobi koja najviše zarađuje ili koja je bolesna. Jasno krevet možete i premještati, primjerice dok će većinu godine biti u povoljnom pravcu jednog supružnika, kada je onaj drugi bolestan, krevet će se premjestiti u pravcu zdravlja osobe koja je oboljela. 

3.    Prostor oko kreveta
Dok uzglavlje uvijek mora biti uz pun zid, ostale tri stranice moraju biti okružene slobodnim prostorom, kako bi se lagodno moglo kretati oko njega i kako bi oboje supružnika moglo neometano ući u krevet, svatko sa svoje strane. 
Soba mora biti uredna, čista i prohodna kako bi imala dobar feng shui i osigurala odmor i dobro zdravlje. U njoj provodimo puno vremena, a kako bi to vrijeme bilo provedeno što kvalitetnije, nikakav nered, gomile rublja, daska za glačanje, stalak za sušenje rublja ili išta tome slično ne smije okruživati krevet niti imati mjesta u spavaćoj sobi. 
Iako su biljke doista lijep i opuštajuć prizor, ne smiju biti u spavaćoj sobi. Njihova energija je energija rasta, vrlo aktivna vrsta energije koja ometa san i opuštanje.  
Čest problem u spavaćim sobama predstavljaju TV prijamnik, laptop ili kompjutor. Oni su elektroničke naprave koje potiču aktivnost moždanih funkcija i kao takve onemogućavaju opuštanje i odmor. 
I spomenut ću još ogledala, također jedan od najčešćih feng shui problema u spavaćim sobama. Ukoliko se u njima vide osobe koje leže u krevetu, to može jako nepovoljno utjecati na zdravlje, pa čak i ugroziti život osobe lošije tjelesne spreme. 

4.    Toalet  u sklopu spavaće sobe
Ukoliko imate toalet u sklopu spavaće sobe, vrata moraju uvijek biti zatvorena i vidljiva iz kreveta. Ukoliko prostor toaleta oduzima od prostora spavaće sobe na način da spavaća soba poprima «L» oblik, korigirajte to postavljanjem plakara ili garderobne prostorije pored toaleta, dok će ostatak prostorije pravilnog oblika biti spavaći dio. 


© Adaptacije d.o.o.