RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Energetsko čišćenje prostora

MISTIČNI RITUAL ILI MOŽDA IPAK SAMO LOGIKA NA DJELU

PN: Iako energetsko čišćenje nije dio neke određene feng shui tehnike, često se koristi u feng shui svrhe i od strane feng shui stručnjaka. Ono služi osvježavanju i oživljavanju energije prostora, te čisti prostor od negativnosti. 

Još od davnina ljudi osjećaju potrebu povremeno čistiti svoje domove od negativne energije. Postoje brojni primjeri u različitim kulturnim krugovima, od kojih su se mnogi održali i do današnjih dana. Klasičan primjer jest posjet svećenika svake godine na blagdan Sveta tri kralja kada se posvećuje i blagoslovi kuća i njezini stanari. No mnogi od nas, napose žene, jednom do dva puta godišnje, za velikog proljetnog i/ili jesenjeg čišćenja također nesvjesno energetski čistimo svoje domove, oslobađajući se od starih i nepotrebnih stvari, nečistoće i nereda. 

Energetsko čišćenje možete i sami sprovesti u svome domu, bez da platite skupocjenog stručnjaka. Sve što vam je za to potrebno su bez parafinske svijeće, mirisni štapići ili grančice smreke, kadulje, lavande ili prirodan tamjan, krupna morska sol, možda malo metalno zvono. Postoji više verzija postupka čišćenja. Neke su vrlo jednostavne, neke pomalo ritualne. Za što ćete se odlučiti ovisi o vama i vašim sklonostima. Nemojte raditi ono od čega se ne osjećate ugodno. 

Prije čišćenja pospremite i standardno očistite svoj dom, nabavite sve potrepštine i osigurajte dovoljno vremena u kojem nećete biti ometani od strane telefona, posjetitelja, djece i ostalih ukućana. Najbolje bi bilo u prijepodnevnim satima, za lijepog vremena ili neposredno nakon padalina. Nikada nemojte čistiti za vrijeme oluje i loših vremenskih uvjeta.  Pripremite se fizički i psihički, istuširajte, meditirajte, obucite čistu odjeću. 

Čišćenje započnite otvaranjem svih prozora i vrata, isključivanjem svih električnih aparata s mreže i paljenjem svih svjetala u domu. Ukoliko želite zapalite po jednu svijeću u svakoj prostoriji. Tada uzmite sol i posipajte duž zidova, u kutovima i svim tamnim i rijetko prohodnim mjestima u kućanstvu. Dok sol odstoji, krećite se domom, počevši  od ulaznih vrata, u smjeru kazaljke na satu, plješćući rukama. «Proplješćite» sve prostorije, kutove i ormare, a potom zapalite grančice, mirisne štapiće ili tamjan i prođite još jedanput istom putanjom kadeći prostor. Treći puta prođite istom kružnom putanjom zvoneći zvoncem ukoliko vam se čini da prva dva kruga nisu bila dovoljna. Tada možete ugasiti svjeće, ako ste ih koristili i pokupiti sol ili je pak pustiti da još malo odstoji, no ne dulje od 24 sata. Po želji ponovite provjetravanje i kađenje, a potom se okupajte u kadi s vodom kojoj ste dodali krupnu morsku sol, kako bi i sami sebe očistili od svih eventualnih negativnosti. 

Redovito energetsko čišćenje obavlja se jednom do dva puta godišnje. Ono služi osvježenju i pokretanju energije koje rezultira novim povoljnim prilikama na svim životnim područjima i poboljšanju međuljudskih odnosa. No postoji i nekoliko situacija kada je osim redovitog potrebno obaviti i dodatno energetsko čišćenje prostora. Primjer za to je loš osjećaj ukućana, kada se svi osjećaju tromo i bezvoljno, ne žele provoditi vrijeme u svom domu ili pojedinim prostorijama (ovo se posebno odnosi na djecu), te učestalo dolazi do besmislenih i nepotrebnih sukoba između ukućana. Nakon preležane bolesti bilo kojeg ukućana potrebno je kao minimum očistiti prostoriju i madrac na kojem je boravio, bolje bi bilo očistiti čitav dom. Također prije useljenja u novi dom treba očistiti prostor od energije bivših stanara. A ukoliko prodajete nekretninu, a ne možete naći kupca ili postići dogovor oko cijene, energetsko čišćenje prostora moglo bi biti od pomoći. U kućama i stanovima s lošim feng shuiem na koji ne možete utjecati preuređenjem, bilo iz razloga jer niste vlasnik svoga doma ili nemate sredstava za preuređenje, potrebno je učestalo čistiti prostor i unositi novu energiju kako bi se umanjili negativni efekti lošeg feng shuia. Koliko često ćete čistiti, ovisi o vašem osobnom osjećaju. 


© Adaptacije d.o.o.