RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Kupnja kuće ili stana – raspored prostorija

DOM PO MOM

PN: Bilo da kupujete kuću ili stan, nekih osnovnih smjernica morate se pridržavati u oba slučaja. Jedan od osnovnih problema kod stanova, za razliku od kuća, jest loš raspored prostorija, no to nije uvijek slučaj.

Prvo i osnovno kod određivanja povoljnog smještaja za pojedine prostorije jest utvrđivanje glavnog i stražnjeg, odnosno pravca pružanja i pravca sjedenja kuće ili stana.

Glavni pravac/pravac pružanja – to je onaj prema kojem je kuća okrenuta, u čijem smjeru gleda. Ponekad je to onaj na kojoj strani se nalazi fasada kuće, ponekad se on utvrđuje prema položaju ulaznih vrata. Glavni pravac je onaj iz kojeg najviše energije ulazi u kuću. Ako niste sigurni radi li se o pravcu ulaznih vrata ili fasade, radije se odlučite za pravac fasade (ona strana koja se nalazi do ulice), obzirom da je ona ta koja je zamišljena kao lice kuće. U slučaju stana glavni pravac određuje se prema ulazu u stan, a ne prema fasadi zgrade.

Glavni pravac morate mjeriti kompasom, stojeći izvan kuće ili stana. Ako mjerite pravac fasade, stanite na sredinu fasade okrenuvši joj leđa. Ako mjerite pravac ulaznih vrata, stanite ispred vrata gledajući prema van, bilo da gledate prema ulici kada se radi o kući ili o stubištu kada je u pitanju stan. Prije mjerenja obavezno skinite nakit i udaljite se od svega što je metalno i magnetično. Uzmite kompas u ruke, držite ga što je ravnije moguće u visini struka i očitajte pravac ravno ispred sebe. Rezultat koji ste dobili vaš je glavni pravac.

 

Kua broj kuće ili stana

Strana svijeta

Stupanj

1

Sjever

337.6 - 22.5

8

Sjeveroistok

22.6 - 67.5

3

Istok

67.6 - 112.5

4

Jugoistok

112.6 - 157.5

9

Jug

157.6 - 202.5

2

Jugozapad

202.6 - 247.5

7

Zapad

247.6 - 292.5

6

Sjeverozapad

292.6 - 337.5

 

Pravac sjedenja/stražnji pravac – upravo suprotan glavnom pravcu. Ne morate ga mjeriti kompasom, dovoljno je izračunati ga na osnovu mjerenja glavnog pravca, tako što ćete od glavnog pravca oduzeti 180 stupnjeva. Također to možete očitati na kompasu, bez računanja.

Ovaj pravac je važan jer se prema njemu određuje kua broj kuće ili stana. Tako primjerice ako vaš dom gleda na jug, onda sjedi na sjeveru, što znači da je njegov kua broj 1. Ili ako gleda na sjever, sjedi na jugu, znači ima kua broj 9. Ali što to vama treba značiti?

 

Glavni pravac trebao bi se podudarati s nekim od vaših osobnih povoljnih pravaca (možda link na relevantan članak) , no čak iako to nije slučaj, ne znači da nećete moći biti sretni u novom domu, već samo da ćete više pažnje morati posvetiti unutarnjem uređenju.

Kuća broj kuće ili stana služi nam za određivanje prikladne namjene pojedinih prostorija. Prostorije s povoljnom vrstom energije poput dnevnog boravka, blagovaonice, predsoblja, spavaćih, dječjih i radnih soba trebale bi se nalaziti u nekom od povoljnih sektora, dok bi se kupaonice, ostave i kuhinja trebale nalaziti u nekom od nepovoljnih sektora.

 

Pravci ¯

Kua 1

Kua 2

Kua 3

Kua 4

Kua 6

Kua 7

Kua 8

Kua 9

Uspjeh

JI

SI

J

S

Z

SZ

JZ

I

Zdravlje

I

Z

S

J

SI

JZ

SZ

JI

Ljubav

J

SZ

JI

I

JZ

SI

Z

S

Razvoj

S

JZ

I

JI

SZ

Z

SI

J

Nesreća

Z

I

JZ

SZ

JI

S

J

SI

5 Duhova

SI

JI

SZ

JZ

I

J

S

Z

6 Ubojstva

SZ

J

SI

Z

S

JI

I

JZ

Potpuni gubitak

JZ

S

Z

SI

J

I

JI

SZ

 

A gdje je kua broj 5 pitate se? Broj pet označava središte, a kako niti fasada niti ulazna vrata nikako ne mogu biti okrenute prema centru, već samo u nekom od pravaca, tako niti kuća, kao niti stan, ne može imati kua broj 5.

Čest problem kod stanova jest lokacija kupaonice. Najčešće je ona smještena u središtu stana, što se smatra vrlo nepovoljnim, kao i kuhinja ili ostava na istom mjestu, no to je ipak rjeđi slučaj. Ostali nepovoljni rasporedi prostorija na koje morate obratiti pozornost i kod kuća i kod stanova su kupaonica, ostava i/ili kuhinja u sjeverozapadnom i jugozapadnom sektoru. Kada se jedna od tih nepovoljnih  prostorija nađe na sjeverozapadu vrlo nepovoljno utiče na glavu obitelji (oca/supruga) i onemogućava postizanje uspjeha i sreće, te eventualno štetno utiče na brak. Kada se pak nađe na jugozapadu, nepovoljno utiče na najstariju ženu u kućanstvu (majku/suprugu) i šteti komunikacijama, međuljudskim odnosima i braku, te samim tim i opstojnosti obitelji. Pod svaku cijenu nastojte izbjeći ove postavke, jer ih je nemoguće potpuno neutralizirati. Možete samo ublažiti njihovo štetno djelovanje uporabom zemljanih boja, keramikom i besprijekornom čistoćom tih prostora, dobrom provjetrenošću i jarkim osvjetljenjem.


© Adaptacije d.o.o.