RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Kuhinja

POVOLJNA ENERGIJA NA NEPOVOLJNOM MJESTU - DOBAR FENG SHUI

PN: Kuhinja je prostorija velikih nesuglasica feng shui stručnjaka. Dok jedni tvrde da je njezina pozitivna energija tako velika da je treba locirati u nepovoljnom sektoru, kako bi eliminirala njegovu nepovoljnu energiju, drugi tvrde da je to nepovoljna prostorija koja stvara loš feng shui. 

Obzirom da je većina stručnjaka smatra povoljnom prostorijom, posebice oni renomiraniji, i mi ćemo se držati te teze. Dakle, zaključit ćemo da kuhinju treba locirati u nekom od nepovoljnih sektora kućanstva, a prema kućnom kua broju (link članak 8), kako bi se izbjegla zla kob koju taj sektor prenosi na živote stanara. 

Postoji nekoliko stvari koje trebati primijeniti u svojoj kuhinji kako biste osigurali da ona bude usklađena i uravnotežena kako bi stvarala i širila pozitivnu energiju. 

•    Boje u kuhinji
Odaberite svijetle i vedre boje za kuhinju kako bi se osobe koje kuhaju u njoj osjećale ugodno. Zapravo uredite čitavu kuhinju prema sklonostima osobe koja u njoj najviše kuha. Boje možete uskladiti sa sektorom, ali i ne morate. Najsigurnije je odabrati bijelu boju kao dominantnu ili neku neutralnu pastelnu boju poput boje vanilije, pijeska ili kamena. Element metala i zemlje djeluje uravnotežujuće na element vode i vatre koji se nalaze u sukobu prema teoriji pet elemenata, a nalazimo ih u svakoj kuhinji. Manji detalji mogu biti neke izraženije nijanse, mada to nije nužno, obzirom da kuhinja već sama po sebi obiluje Yang energijom. 

•    Raspored namještaja
Namještaj i kuhinjska pomagala moraju biti tako razmješteni da je lako i praktično kretati se kuhinjom i koristiti je. To znači da osnovni elementi poput štednjaka, radne plohe, frižidera i sudopera moraju biti grupirani na način da su u neposrednoj blizini, ali raspoređeni tako da ne stvaraju sukob elemenata. Između svakoga od njih mora biti odvojeni prostor. To može biti polica, pregrada ili radna ploha minimalne širine od 50cm. 

•    Uređenje kuhinje
Alfa i omega dobrog feng shuia u svim prostorijama, pa tako i u kuhinji jest urednost, čistoća i prohodnost. Pobrinite se da je vaša kuhinja dobro organizirana, da svaki predmet ima svoje točno određeno mjesto, da je sve pregledno, dostupno i kategorizirano. Koristite vitrine, ormariće ili kontejnere za pohranu posuđa i kuhinjskih aparata. Što manje predmeta držite na radnoj plohi, s tim će vaša kuhinja izgledati urednije i organiziranije. Jasno u dekorativne svrhe možete ostavite nešto i na pultu, no ne pretjerujte količinski. Neki feng shui stručnjaci upozoravaju da je držanje stalka s noževima na pultu loše za feng shui u kuhinji i upravo priziva tragediju u vaš život. No samo zato što noževi tamo stoje, to još uvijek ne znači da će poslužiti kao oružje. Jasno, ako imate malu djecu u kući bolje je maknuti opasne predmete s njihovog dohvata ruku. 

•    Postavka štednjaka
Ovo je ključna stvar za feng shui vaše kuhinje. Štednjak uvijek mora stajati na čvrstom zidu, dakle ne na kuhinjskom otoku niti pod prozorom. Njegova vrata (vrata pećnice) ne miju biti direktno nasuprot vratima kuhinje, spavaće sobe ili vratima toaleta. Nadalje štednjak ne bi smio biti vratima okrenut prema sjeverozapadu. Štednjak ne smije dijeliti zid sa kupaonicom. Ako se kuhinja nalazi u sjeverozapadnom ili jugozapadnom sektoru kućanstva, što je loše za te sektore, neka se barem štednjak ne nalazi u tim sektorima unutar tlocrta kuhinje, što će umanjiti nepovoljnost lokacije kuhinje. 

•    Dekoracije u kuhinji
Iako neki feng shui stručnjaci preporučaju postavljanje fontane u kuhinju, kao i neke druge feng shui predmete i pomagala, svi su složni oko toga da ogledala ne smiju ići u kuhinju. Najbolja dekoracija koju možete upotrijebiti jest hrana i uporabni kuhinjski predmeti. Izložite zdjelu s voćem, košaricu sa svježim povrćem ili keramičku zdjelu, pekač i sl. ili pak set drvenih kuhača. Još jedan zanimljiv dodatak, pogotovo ako živite u stanu i nemate svoj vrt, jest kuhinjski začinski vrt. Uz pomoć glinenih lončića ili jedne veće glinene tegle, posadite svoje omiljeno začinsko i aromatično bilje, poput bosiljka,  origana, ružmarina, mažurana, vlasca ili timijana. Ne samo da ćete unijeti energiju zdravlja i rasta, već ćete na dohvat ruke imati sveže začine kada god vam zatrebaju, a o ugodnom mirisu da i ne govorim. 


© Adaptacije d.o.o.