RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Stilovi uređenja prostora

ŽIVOT SA STILOM

PN: Da biste mogli započeti s uređenjem svog stambenog prostora, važno je odlučiti se za stil uređenja. Različiti stilovi odgovaraju različitim osobnostima, no ujedno i impliciraju određeni stil života i društveni status. Zato je važno odabrati onaj stil koji najbolje zadovoljava naše svakodnevne potrebe, koji je financijski prihvatljiv, ali i koji zadovoljava našu potrebu za lijepim životnim okruženjem. 

Jasno, ako ne počinjete opremati stan od nule i kanite upotrijebiti ono što je već u domu, znači da ste se već prethodno odlučili za stil, no ako opremate novi dom slijedeće smjernice dat će vam opću sliku pojedinih stilova. Bilo koji od navedenih stilova lako je uklopiti u feng shui teoriju, jer ona ne zagovara niti jedan stil, već pomaže uskladiti stil s prostorom i ljudima u njemu.

•    Klasičan stil
Ovdje govorimo o namještaju s duborezima od prirodnog, punog drva istaknute profinjenosti i bogatog detaljima. Ovisno o povijesnom razdoblju, razlikujemo stilove s više ili manje takvih detalja, kao primjerice Barok ili Biedermeier. Boje su bogate, s uzorci jednobojni ili pak prirodno inspirirani. Materijali isključivo prirodni, poput kože i masivnog drva ili bogatog platna. Opći dojam ovako uređenog stambenog prostora je sofisticiranost, bogatstvo, predanost tradiciji i povijesti. Implicira visok društveni status i dobro imovinsko stanje, koje je neophodno za nabavku ovako rijetkog i skupog namještaja. Zahtjeva velik, dobro osvijetljen prostor.

•    Shaker stil
Odlikuje ga krajnja funkcionalnost i odsustvo svakog suvišnog detalja ili ukrasa. Koriste se prirodni materijali i motivi inspirirani prirodom, te bogate, jarke i tamne prirodne boje. Linije su pojednostavljene u svrhu jednostavnosti. Implicira solidan srednji društveni status i srednje imovinsko stanje. Lako se uklapa u velik, ali i manji prostor.

•    Suvremeni stil
Krasi ga jednostavnost linija i geometrijskih oblika. Boje su uglavnom intenzivne i neprirodne, bilo da su svijetle ili tamne, koriste se kontrasti i kombinacije s ne-bojama (crna, bijela, siva) poput bijelo-crno-crvene, plavo-bijelo-crne, sivo-plavo-bijele i slične moderne kombinacije. Iako usklađen s potrebama modernog urbanog čovjeka, može djelovati hladno i neosobno zbog minimalizma, pogotovo ako se striktno pridržavate pravila i koristite samo taj jedan stil, bez osobnih detalja i dijelova namještaja ili ukrasa nekih drugih osobnijih stilova, poput primjerice seoskog ili klasičnog stila. Ovakav stil uglavnom zamišljamo u velikim prostorima, no vrlo lijepo i puno prisnije izgleda kada se koristi u manjim prostorima u kojima stvara osjećaj prostranosti, osvijetljenosti i dobre organiziranosti prostora. Materijali koji se koriste uglavnom su industrijski, poput metala, plastike i raznih umjetnih materijala, no uz dodatak detalja od masivnog drva, moderan stil djeluje puno ugodnije i prirodnije. Implicira moderne, urbane, samostalne ljude boljeg imovinskog stanja. 

•    Seoski stil
U današnje vrijeme toliko rijedak, da postaje simbolom nečeg prestižnog. Prirodni materijali poput drva i keramike, kontrastne boje vješto ukomponirane s monokromatskima, cvjetni ili karirani uzorci, namještaj od punog drva, nerijetko minimalno obrađen, glavne su odlike ovog stila. Ugođaj u ovako uređenom domu je prisan i obiteljski, topao i ugodan, te odaje duboku vezu s prirodom, svojim korijenima, obitelji i tradicijom. Detalji prirodnih elemenata poput rezanog cvijeća, starinskog seoskog posuđa i uporabnih predmeta od drveta i metala daju mu poseban šarm. 

•    Eklektički stil
Moderna kombinacija više različitih stilova u jednom prostoru. Tako primjerice možete svoj dnevni boravak urediti birajući pojedinačne segmente prema vlastitom ukusu, bez da se držite bilo kakvih pravila. Glavna odlika ovog stila su kontrasti, bilo da se radi o kontrastu boja, materijala ili oblika. Možete kombinirati stari, antikvarni  namještaj s novim, modernim ili pak neutralnu paletu boja zidova i poda s upadljivim i bogatim bojama namještaja ili ukrasa. Primjereniji za javne prostorije doma, poput dnevnog boravka ili kuhinje, nego za spavaće i dječje sobe. 

Nije nužno čitav dom opremiti u istom stilu. Možete odabrati različite stilove za različite prostorije kako biste stvorili različito ozračje ili pak u jedan osnovni stil integrirati detalje jednog dodatnog stila, kako biste u svoj životni prostor unijeli notu osobnosti i individualizma. Za što god s odlučili, važno je da se vama i vašim ukućanima sviđa, te zadovoljava vaše dnevne potrebe i odgovara životnom stilu.


© Adaptacije d.o.o.