RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Kupnja kuće ili stana – odabir oblika

JEDNOSTAVNOST NA PRVOM MJESTU

PN: Kod odabira kuće, bilo da je kanite kupiti ili unajmiti potrebno je također obratiti pozornost na feng shui. Neke kuće su tako uravnotežene i prilagođene okolišu da će vam donijeti sreću, napredak i boljitak na svim životnim poljima, dok druge mogu opasno ugroziti vaše financije, zdravlje i međuljudske odnose. Iako se kod stanova okoliš smatra manje važnim od samog stana, i stanovi, kao i kuće imaju potencijal dobrog ili lošeg utjecaja na živote svojih stanara.

Već ste naučili analizirati okoliš i prepoznati dobro građevinsko zemljište. Sada je vrijeme za analizu samog stambenog prostora. Već pogađate, najvažniji su oblici. Kod odabira kuće treba obratiti pozornost na vanjski oblik kuće, oblik krova i oblike pojedinih prostorija, a kod stana na oblik stana, nevezano za oblik zgrade.

Oblik kuće jest njezin vanjski oblik. Pri tom se misli na tlocrt, putanju koju opisuje linija vanjskih zidova. Najbolje je da bude pravilan, bez nedostatnih ili izbočenih dijelova, koliko god to grubo zvučalo s dizajnerskog stanovišta. 

Oblik krova jest njegov oblik promatran sa strane i s lica kuće, dakle bokocrt i nacrt. Razni oblici krova imaju različitu vrstu energije i samim tim različito djeluju na stanare.

Kada se kaže oblik prostorija misli se na njihov tlocrt. Najbolje je da prostorije budu pravilnog oblika bez nedostataka ili izbočina. Evo osnovnih oblika uz objašnjenje vrste energije i značenja. 

Kvadrat – lijep pravilan oblik, dobro uravnotežen, uzemljen i solidan. Pripada elementu zemlje. Omogućava nesmetan tok energije. Kada tlocrt ima oblik kvadrata, to je najbolja predispozicija za dobar feng shui, kao i oblik kocke, kada promatramo kuću u tri dimenzije. Krov također može biti kvadratnog oblika, to su kuće za koje kažemo da su «bez krova» ili one koje imaju terasu na mjestu krova. No i obične kuće sa standardnim krovom na dvije vode smatraju se kućama s krovom zemljanog oblika. 

Pravokutnik – također pravilan oblik, dobro uravnotežen, pripada elementu drveta, te donosi rast i napredak. Njegov oblik također omogućava nesmetan tok energije. Pod pravokutnom kućom smatramo onu koja ima pravokutan tlocrt, ali i onu čiji je tlocrt kvadratnog oblika, ali kada je promatramo s nacrta ili bokocrta, ima oblik kvadrata. Dakle možemo reći da se tu radi o uspravljenom kvadratu ili gledano u tri dimenzije, o kvadru. To su većinom kuće na kat ili zgrade. 

Trokut – smatra se nepravilnim oblikom, pripada elementu vatre. Iako rijetki žive u šatoru ili crkvi, neke kuće oblikom podsjećaju na šator, jer njihov nacrt (lice ili fasada) ili bokocrt (pogled sa strane) tvori oblik trokuta ili slova «A». Čak i potkrovlja se pripisuju obliku trokuta. Energija trokutastog prostora je neuravnotežena i štetna po zdravlje. Djeca koja odrastaju u takvim prostorima vrlo su neobuzdana i neprilagođena. Neki ljudi osjećaju se klaustrofobično i dezorijentirano u trokutastim prostorima, a kako god se osjećali, svi na kraju imaju problema sa zdravljem. Krov se smatra trokutastim kada je na dvije vode, ali nestandardno uzak i visok, tako da je pročelje tvori oblik velikog slova «A». Ovaj oblik je pogodan za crkve i kapelice. 

Krug – smatra se nestabilnim oblikom, pripada elementu metala. Kružne kuće su zapravo cilindrične, valjkaste i vrlo su nepovoljne za svoje stanare, koji će osim od pomanjkanja koncentracije patiti i od nesanice i osjećaja izgubljenosti i dezorijentiranosti. Ovaj oblik pogodan je za arene i sportska igrališta, ali ne za obiteljske kuće. Krov pripada elementu kruga kada je kupolast, tj. ima oblik polulopte. 

Valovi – ovaj oblik pripada elementu vode. Smatra se nestabilnim i samim tim nepovoljnim za kuće. Oblik se odnosi prvenstveno na oblik krova. 

Oblik slova «U» - ovo se odnosi prvenstveno na oblik tlocrta. Oblik može biti okrenut tako da je ulaz u udubini, dok je ravna strana kuće njezina stražnja strana ili na suprotnoj strani, na dužoj ravnoj strani, dok je pozadina kuće ona koja na sebi ima udubinu i dvije izbočine. Gdje god stajala ulazna vrata, ili bolje rečeno, koja god strana kuće predstavljala fasadu, oblik se smatra nepovoljnim. No ako je fasada ili ulaz na udubljenom dijelu, situacija je ipak malo bolja. Iako će obitelj koja tu živi u javnosti biti doživljena kao skromnijih sredstava od drugih, u praksi će situacija biti upravo suprotna, dok će stanari kuće koja je s prednje strane jednolična, a sa stražnje udubljena sloviti za dobrostojeće, u praksi će biti podložni gubicima na svim životnim poljima.


© Adaptacije d.o.o.