RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Zabrane za dnevni boravak

LOŠ FENG SHUI U DNEVNOM BORAVKU

PN: Kao i u svim ostalim prostorijama, tako i u dnevnom boravku ima određenih feng shui tabua koje obvezatno treba izbjegavati, ili koliko je moguće ublažiti kako bi se izbjegao njihov nepovoljan utjecaj na ukućane. 

Krenimo od manje štetnih utjecaja, prema onim opasnijima.

•    Pogrešan odabir boja
Pri odabiru boja za dnevni boravak možete pogriješiti ukoliko odaberete kombinaciju nepovoljnu za sektor u kojem se nalazi  prostorija ili ukoliko odabere previše nježnu kombinaciju boja koja će djelovati previše dosadno, opuštajuće i uspavljujuće. U svakom slučaju je važno da se vama osobno sviđa kombinacija boja i nijansi. Ukoliko niste veliki ljubitelj boja odlučite se za neutralne boje ili bijelu kojima ćete dati živahnost i zanimljivost upotrebom neke jače boje u detaljima. U svakom slučaju, problem je lako, brzo i povoljno rješiv bojenjem dnevnog boravka.

•    Pogled kroz prozor
Ovo je stavka na koju rijetko možemo utjecati, pogotovo u stanovima. Ukoliko se s prozora dnevnog boravka vidi neki ružan prizor, poput kontejnera za smeće, ruševne kuće, zapuštenog vrta i sl. popravite situaciju postavljanjem tanke ali neprozirne zavjese ili papirnog roloa koji će priječiti pogled na nepovoljan prizor, a istovremeno propuštati dnevnu svjetlost u dom. 

•    Vidljive stropne grede i kosi strop tavanskih stanova
Stropne grede potiskuju energiju prema dolje, baš kao i kosi stropovi. Mada kod nekih feng shui problema grede mogu biti korisne, kosi strop uvijek je nepovoljan. No u dnevnom boravku niti grede niti kosina nisu povoljni i narušavaju njegovu energiju. Najbolje bi bilo instalirati spušteni strop kako bi se sakrile vidljive grede ili promijeniti stan ili prostoriju kako bi se izbjegao kosi strop. Ukoliko nemate takvih mogućnost, pokušajte barem razmjestiti namještaj na takav način da niti jedna sjedeća pozicija ne bude ispod vidljivih greda ili kosine. 

•    Biljke u lošem stanju
Prema feng shuiu biljke su vrlo povoljne za privlačenje zdravlja i bogatstva, no samo ako su zdrave, bujne i lijepe. Biljke koje se počinju sušiti, odumirati ili sakupljaju prašinu i šire neugodan miris stvaraju energiju bolesti, smrti i financijskog gubitka, stoga ih treba odmah zamijeniti novima. Biljke oblih, srcolikih i mesnatih listova, poput suklenata (ne kaktusa!) smatraju se najpovoljnijima, dok su one oštrih, špicastih i bodljikavih listova neprimjerene za uporabu u domu. 

•    Oštri bridovi
Bilo da se radi o namještaju, ukrasima ili zidovima (u slučaju nepravilnog oblika tlocrta dnevnog boravka),  oštri bridovi u feng shuiu uvijek se i svuda smatraju vrlo nepovoljnima. Energija u prostoru punom oštrih bridova ne može teći polagano i vijugavo, je joj bridovi daju ubrzanje i neočekivane promjene putanje. Koliko god moderno i aktualno izgledao jedan takav dnevni boravak, ljudi će se u njemu ubrzo početi osjećati razdražljivo i nervozno. Ukoliko ne provodite puno vremena u svom dnevnom boravku i nemate djece, to neće predstavljati veći problem, no u suprotnom odlučite se za namještaj i ukrase zaobljenih bridova i linija, a eventualne isturene bridove zidova ili stupova ublažite postavljanjem biljke ili paravana ispred oštrog i isturenog brida.

•    Voda na pogrešnom mjestu
Akvarij ili sobna fontana mogu i trebaju imati svoje mjesto u dnevnom boravku. Iako postoje složeni izračuni za to gdje točno voda smije stajati, u ovisnosti od položaja stana ili kuće, opće pravilo glasi na jugoistoku ili sjeveru. Pri tom mlaz, ukoliko se radi o fontani, treba biti usmjeren prema unutrašnjosti doma ili prostorije, a nikako prema vratima ili prozorima. Vodena masa ne bi smjela stajati s desne strane ulaznih vrata, gledano s dovratka iznutra prema van, ukoliko u domu živi obitelj s djecom, jer takva postavka može dovesti do seksualnih skandala i raspada obitelji. Kod samaca, takva postavka ne predstavlja veliki problem i može popraviti društveni život, mada samo kvantitativno, a nipošto kvalitativno. Akvarij ili fontana ne smiju biti vidljivi s ulaznih vrata, niti se nalaziti iza leđa osoba koje se nalaze u dnevnom boravku.