RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Feng Shui - Kupnja stana

MOJ STAN – MOJE MALO CARSTVO

PN: Kupnja stana u nekoliko stavki razlikuje se od kupnje kuće. Iako feng shui stručnjaci smatraju kuće povoljnijima, moguće je pronaći i opremiti stan tako da bude podjednako u skladu s feng shuiem kao i kuća.

Što je to što razlikuje stan od kuće? Odsutnost okućnice i neposredna blizina susjeda. Vlasnici kuća imaju mogućnost utjecati na svoj feng shui izvana, no ponekad u dvorištu postoji neki feng shui problem koji nepovoljno djeluje na ukućane, pa ga treba liječiti, sa čime se vlasnici stanova ne moraju opterećivati. No vlasnici stanova, s druge strane, na neki način dijele energiju sa svojim susjedima, obzirom da njihove životne prostore odvaja samo jedan zid, nerijetko dovoljno tanak da imaju dojam kako žive skupa u jednom stanu. Ta dijeljena energija može biti dobra stvar kada zajednički zid dijeli povoljne prostorije kao što je dnevni boravak, no može biti i loša stvar, kada zajednički zid dijeli susjedovu kupaonicu od vaše blagovaonice ili spavaće sobe. 

Još jedan problem kod stanova jest taj da ulazna vrata stana gotovo u većini slučajeva nisu izložena direktnom sunčevom svjetlu, što se u feng shuiu smatra nepovoljnim. To je razlog zašto će vas većina feng shui savjetnika pokušati odgovoriti od kupnje stana. No čak iako ulaz nema dnevnu svjetlost, taj nedostatak može se kompenzirati prozorima. Zato je važno da su stanovi dovoljno izloženi dnevnoj svjetlosti, s velikim prozorskim površinama. 

Kada birate stan do neke mjere trebate obratiti pozornost na okoliš. Trebate odabrati dobru lokaciju i dobro susjedstvo, uzeti u obzir blizinu svih relevantnih mjesta do kojih želite ići pješke, poput pekarnice ili trgovačkog centra, parka ili dječje igraonice, sportskog centra i škole, doma zdravlja. Pogled koji se pruža s prozora vašeg stana također igra važnu ulogu. Dobro je vidjeti lijepe prizore poput parka, lijepih okućnica ili prirode izvan grada, kao što je šuma, rijeka, planina, polje ili jezero. Nije dobro vidjeti kontejnere za otpad, željeznicu, brzu autocestu, smetlište, groblje, zatvor, vojarnu, tvornice, bolnicu ili ruševne kuće. Ukoliko s nekog od prozora možete vidjeti nepovoljan prizor, dobro bi bilo postaviti zavjesu na taj prozor ili visoke biljke, kako biste ujedno i zapriječili pogled na njih, ali i omogućili ulazak dnevne svjetlosti. 

Oblik zemljišta, ulaz u zgradu, pogled sa ulaza i oblik zgrade nisu od presudnog značaja za vaš feng shui, mada do jedne mjere ipak utiču na njega. Ono što jest važno je kat na kojem se stan nalazi, kao i tlocrt samog stana. Pri tom ne mislim na visinu, već na oblik kata na kojem se stan nalazi, te na mjesto kata koje stan zauzima. 

Oblik kata, tj. njegov tlocrt možete shvatiti kao oblik zemljišta za gradnju kuće i pri njegovoj analizi treba uzeti u obzir iste čimbenike. Najbolje je da je pravilnog oblika, znači kvadratnog ili pravokutnog. Ovisno o kua broju zgrade, koji se određuje prema kompasnom mjerenju glavnog i stražnjeg pravca, kako je opisano u članku Kupnja kuće ili stana - raspored prostorija (link) možete utvrditi nalazi li se vaš stan na povoljnom mjestu u zgradi ili ne. Nema lijeka za stanove u lošim sektorima zgrade, osim odseliti se iz njih, ili uopće ne useliti, ovisno o vašoj situaciji. 

Tlocrt samog stana analizira se poput tlocrta zgrade ili zemljišta. Najbolje je da je pravilnog oblika, baš kao i tlocrt kata na kojem se stan nalazi. Ponovno ćete utvrditi povoljne i nepovoljne sektore, kao i kod tlocrta kata i provjeriti nalaze li se spavaće, dječje i radne sobe, te blagovaonica, dnevni boravak i ulaz u stan u povoljnim sektorima, a kupaonica, kuhinja i ostava i nepovoljnim. Dodatno treba obratiti pozornost da se iste ne nađu u sjeverozapadnom ili jugozapadnom sektoru. Ako je ikako moguće, pokušajte saznati kako su živjeli ljudi koji su tu stanovali prije vas, te zašto su odselili. Bez imalo feng shui analiziranja to će vam dati opću sliku energije toga stana. 

Stanovi gotovo uvijek imaju terase ili lođe. Siguran način da utvrdite imate li jedno ili drugo jest provjeriti je li unutar ili izvan nosivih zidova zgrade, te predstavlja li dio unutarnjeg prostora ili je otvorenog tipa. Balkon je uvijek isturen u odnosu na nosive zidove i otvoren. Neki balkoni su natkriveni, dok su drugi potpuno otvoreni. Lođa može biti isturena ili uvučena u odnosu na nosive zidove zgrade. Kada je isturena mora bit potpuno zatvorena, kao dio unutarnjeg prostora stana, kada je pak uvučena, ima otvorenu vanjsku stranu. Neke uvučene lođe teško ćete prepoznati jer se vlasnici odluče zatvoriti ih s vanjske strane i prenamijeniti u dodatan skladišni prostor. Tada one postaju dio unutrašnjosti stana i više se ne smatraju lođama. Balkoni nisu pretjerano važni za feng shui, no oni predstavljaju dobrodošao dio vanjskog prostora na kojem možete uživati bez da napuštate stan, poput okućnice kod kuća. Lođe imaju nešto veći utjecaj, pogotovo one otvorenog tipa, koje predstavljaju svojevrstan nedostatak tlocrtu vašeg stana, pa ih je potrebno što više integrirati u interijer. 

Podrumi i tavani nemaju utjecaj na vaš feng shui, obzirom da su to prostori koji stanari zajednički koriste, osim ako stanujete na katu iznad podruma ili katu ispod tavana. Tada će vam biti važno da su uredni, prozračeni i dobro osvijetljeni, po mogućnosti dnevnim svjetlom. 

 


© Adaptacije d.o.o.