RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

TRANSPARENTAN BALKON

Transparentan element za poboljšanje kvalitete življenja i povećanje životnog prostora 
    
Transparentni balkonSuvremena umjetnost dizajniranja interijera u svojim idejama preferira staklo, kao građevni materijal, a ne više isključivo kao dio stolarije. Velike staklene klizne i statične stijenke rapidno zamjenjuju zidnu plohu i manje prozore, a na taj način omogućavaju veću količinu dnevne svjetlosti i famoznih pogleda na okolinu. Ako preuređujete potkrovlje u stambeni prostor, kako ih većina djeluje vrlo mračno i tmurno, pokušajte i Vi s ovom idejom osvijetliti unutrašnjost. Tko posjeduje balkon u potkrovlju ovo će biti idealan način za ostvarivanje svog plana, jer će ostakljeni balkon pružiti fizičku zaštitu od vremenskih utjecaja, te prostor više. Naime, dio između balkona i unutrašnjosti spojite sa velikom staklenom stijenkom i staklenim kliznim vratima, a balkonska ograda neka također bude ostakljena. Svjetlom obasjan balkon svojom će transparentnošću podariti svaku sunčevu zraku, koja dopire kroz njega, a interijeru mnogo svjetlosti i topline. 
   
Transparentni balkonPogled u nebo, mala vrtna balkonska oaza, ugodna atmosfera i zanesen pogled na gradski ili seoski pejzaž (ovisno gdje živite) biti će motivacija za maštanje i opuštanje na vlastitom balkonu. Potkrovlje nudi jednu posebnu čar, u visini pod nebom omogućava dalekosežan prizor i romantiči ugođaj večeri pod zvijezdama. I tako na praznom neiskorištenom balkonu možete izgraditi prostor za ugodan i zdrav život, te odlično mjesto za druženje i obiteljsko okupljanje. Poseban je osjećaj sjediti okružen zelenilom i promatrati plodove vlastito uzgojenog bilja te uživati u vlastitom stilu dekoriranja.
   
Ako je balkon produženje dnevnog boravka ili blagovaonice, tada je velika staklena klizna stijenka savršeni način kako unutrašnjost ljeti otvoriti, a zimi zaštititi od hladnoće i vanjskih prilika. I tako u toplo ugodno ljetno prijepodne možete uživati u doručku na otvorenom, a uvečer u spektakularnom zalasku sunca i noćnim čarima zvjezdanog neba. Tada možete i dnevni boravak odnosno blagovaonicu preseliti na balkon i uživati na suncu, svijetlu i prirodi uz široki spektar vidnog polja kroz staklenu balkonsku ogradu. Kada Vam manjka stambenog prostora, ovaj dio možete i kompletno ostakliti i time ostvariti prostor fleksibilnoga karaktera, jer ga zimi možete u potpunosti zatvoriti i učiniti ga interijerom, a ljeti ponovno otvoriti u klasičan balkon. Također, za vrijeme oborina, ljetnog pljuska i neugodnog vjetra, balkonski namještaj i garnituru možete zaštititi zatvaranjem vanjskih staklenih stijenki. Sve su popularnije izvedbe balkona sa staklenim panelima, koji pružaju jedinstveni doživljaj i moderno dizajniranu konstrukciju. Kako su svojstveni suvremeno dizajniranim objektima, tako pružaju luksuzni osjećaj visokih estetskih vrijednosti.
    
Transparentni balkonStaklo je idealno za balkone potkrovlja, jer visoko pod krovom ostvaruju apsolutnu privatnost od nepozvanih pogleda, a Vama bolji pogled u daljinu. Tako da neće biti potrebno dodatno zaštititi ogradu, kao one na nižim dijelovima kuće, osobito u prizemlju. Daleko od očiju javnosti balkon može biti  dekoriran i presvučen u razne stilove, iako je danas sve poželjniji i pristupačniji minimalizam. Idealanim ga čine elementi minimalističkog dizajna, koji više ne ispunjavaju samo estetske vrijednosti, već i funkciju ispunjavanja manjih prostora na adekvatan način. Tako su i balkoni većinom manje kvadrature, pa ih je poželjno ovako urediti, kako bi sebi omogućili više slobodnog prostora za kretanje i osjećaj komformizma. Nije poanta natrpati prostor i okititi ga mnoštvom detalja i predmeta, već rasteretiti koliko god je to moguće. Osobito kada živite u stanu, gdje nema garaže i dodatnih spremišta za primjerice usisivač, dasku za peglanje, ljestve, putne torbe... Balkon je prvo mjesto gdje pospremate ove stvari, pa kako ne bi postao neuredno odlagalište odvojite dio balkona za njih i pregradite ih ukrasnim paravanom. To će biti odličan trik, pogotovo kada stil koji krasi balkon čine elementi azijatskog dizajna uz bonsai i fontana dekoracije, pa će i paravan biti neprimjetno uklopljen kao sastavni dio zen oaze.   
   
Transparentni balkonOstakljen sa triju strana balkon postaje most između unutarnjeg životnog prostora i prirodnog vanjskog okruženja, a u velikim gradovima dizajn budućnosti. Pod krovom ostvaruje posebnost kulture življenja, a sve naprednijom tehnologijom i suvremenim arhitektonskim rješenjima moguće je ostakliti i dio krova iznad balkona. Tako je ugođaj udvostručen, a pogled u nebo, koji je do sada bio sakriven krovnom kosinom, postaje dostupan. Postojeću građevnu strukturu balkona najbolje je integrirati u konstrukciju ostakljenja, jer će to smanjiti ukupne troškove. Klimu i osvjetljenje će uvelike ovisiti o količini prirodnog svijetla i topline, a njihov intenzitete od strane svijeta na kojoj se ostakljeni balkon nalazi. Naravno, ovaj položaj je već određen postojećim objektom, pa ako balkon i nije smješten na idealnoj strani, uvijek ga možete raznim trikovima učiniti zaštićenim od jakog sunca i hladne zime. 
    
Transparentni balkonKako je riječ o totalno ostakljenoj površini, bitno je poznavati svojstva balkona obzirom na strane svijeta te kako će se svijetlo i toplina ponašati u koje godišnje doba. Ukoliko je na istočnoj strani, biti će obasjan prvim jutarnjim zlatnim zrakama sunca i prijepodnevnom ugodnom toplinom, pa će biti idealno mjesto za doručak i ugodno ispijanje jutarnje kavice. Ako je smješten na južnoj strani, tada će tijekom cijele godine dobivati najviše sunčeve topline i svjetlosti, pa ga je potrebno ljeti zasjeniti i dobro provjetravati zbog viskokih temperatura u vrele ljetne dane. Na zapadu će konstantno biti osvijetljen i obasjan popodnevnim jakim sunčevim  zrakama, stoga će akumulirati puno topline koju pridonosi predvečerje. Iz tog razloga iskoristite tendu ili neku drugu zaštitu od sunca, jer će boravak na njemu ljeti u popodnevnim satima biti nemoguć i neizdržljiv zbog jake sunčeve topline. 
   
Izgled ostakljenih balkona većinom je klasična jednostavna kutija s ukošenim krovom, a ujedno i najpovoljnije rješenje u potkrovlju. Izolacijsko staklo je materijal čija je kvaliteta vrlo bitna u ovom smislu, kako bi se zaštitili od UV zraka i štetnih sunčevih zračenja. Oni koji su spremni izdvojiti nešto više financijskih sredstava za izgradnju ostakljenih balkona pod krovom, na raspolaganju imaju arhitekte, koji će konstruirati maštovitije i varijabilnije strukture sastavljene od manjih komada. Zaobljenja u obliku višekutnih oblika, krov konstruiran u raznim oblicima sa raznim ukrasnim detaljima biti će luksuz visokih estetskih tonova, a suvremena umjetnost dizajniranja će definirati konačni stil. Sloj izolacije bitan je za održavanje i dugotrajnost ove konstrukcije, tako da hladnoća i nepovoljni vremenski utjecaji ne određuju njegov vijek trajanja. 
   
Transparentni balkonKao podna obloga u sklopu ostakljenog balkona preporuča se kamen, keramičke pločice koje se ne kližu i plate od betona odnosno opeke, jer drvo ne može akumulirati sunčevu toplinu pa je ne može niti podariti prostoru oko sebe. Drvo brzo gubi svoju prirodnu boju i blijedi na suncu, pa nije preporučljivi materijal za ovu vrstu balkona. Pod je najvažnije mjesto koje upija sunčevu energiju, a tamnija boja najveći akumulator. Ugradnjom unutarnjih sjenila može se kontrolirati ljetna vrućina, a postavljanje specijalnih stakala za zaštitu od sunca omogućava učinkovitiji način ove vrste zaštite. Sve popularniji je i princip ugradnje zida na spuštanje takozvani aktivni zid, kojim regulirate klimu balkona. Krovni otvori u zatvorenim ostakljenim balkonima služe za provjetravanje u zimske dane, kada je balkon zatvoren u potpunosti. 
   
Transparentni balkonModerna arhitektura podrazumijeva više prirodnog osvjetljenja, više ekološki prihvatljivih materijala i uštede električne energije. Ostakljeni balkon nudi sve ove elemente životnog prostora, ali i ugodniju i prirodniju klimu stanovanja. Većina ljudi gradi potkrovne balkone na južnoj strani svijeta, kako bi proširili svoj stambeni prostor, ugodili svojoj kulturi i načinu življenja te ostvarili mogućnost relaksacije, opuštanja i uživanja na otvorenom u sklopu svog doma. Atraktivna suvremena gradnja podrazumijeva luksuz, društveni status i konačno toplu, svijetlu, prirodnu oazu u kući. 


© Adaptacije d.o.o.