RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

SVJETLOSNI TUNEL

Kako uvesti prirodnu sunčevu svjetlost u potkrovlje bez krovnih prozora?

Svjetlosni tunelPreuređujete tavansku prostoriju i bez obzira koja će joj biti namjena, samo Vam  nedostaju pokrovni prozori, kroz koje ćete moći dobivati toplinu i svjetlost veličanstvenog Sunca. Ukoliko prenamjena Vašeg potkrovlja nije moguća, a nedostaju Vam krovni prozori, tada je svjetlosni tunel jedini način, kako unijeti prirodno svjetlo u Vaše preuređeno potkrovlje koje ste namijenili za stanovanje. Osobito ako ste taj prostor namijenili kao radnu sobu ili kuhinju, dnevno osvjetljenje će Vam biti prijeko potrebno, jer ćete u suprotnom svakodnevno kvariti svoj vid umjetnom rasvjetom. Kupaonice su obično prostorije kojima nedostaje prozor, pa tako i prirodno svjetlo, a na ovaj način ju možete očarati i pružiti bolju vidljivost i izvornije viđenje njezinih boja i dekorativnih trenutaka. Neusporedivo je osvjetljenje prostorije umjetnom rasvjetom sa specifičnom bojom svjetlosti i ono prirodno dnevno svjetlo, koje nam omogućava izvornu sliku stvarnosti i svijeta boja i sjena. Neke su stvari ipak u drugačijem svjetlu viđene pod ovim različitim svjetlosnim izvorima, stoga je prirodno uvijek kvalitetnije i uvjerljivije. 
   
Svjetlosni tunelMnoge tvrtke za izradu krovnih prozora, poput Velux  u svojoj ponudi imaju svjetlosne tunele, koji se ugrađuju od krova do stropa, kako bi obasjali najtamnije i najizoliranije dijelove prirodnom svjetlošću. Ovaj tunel je neutralan na toplinu, pa zimi nećete izgubiti toplinu, a ljeti neće dodatno zagrijavati unutarnji prostor. Dakle, kada je nemoguće standardno urediti Vaše potkrovlje, ovo je savršeno rješenje kako dovesti sunce u interijer. Njegova ugradnja je vrlo jednostavna i neovisna o tipu krovnog pokrova. 
   
Ugradnja se vrši na kose krovne konstrukcije nagiba do 60˚, a sastoji se od dva zgloba i jednog teleskopskog tunela. Staklo je kaljeno s lako perivim premazom, a omogućava refleksiju 98% sunčeve svjetlosti u prostor. Unutarnja jedinica se sastoji od akrilnog, zamagljenog izolacijskog stakla i bijelog ukrasnog prstena. Postoji i druga vrsta refleksivnog savitljivog tunela, dužine do 2 metra, a njegova ugradnja je također vrlo jednostavna i bazirana na istom principu. Sastoje se također od posrebrene aluminijske tube, koja sunčevu svjetlost dovodi u interijer. Dužine su bez ograničenja kao i broj zavoja koji se mogu koristiti, a ovaj sustav na vrlo jednostavan način postaje difuzor, koji u trenutku osvjetljava cijelu prostoriju. Hermetički je zatvoren, tako da štiti od kiše, prašine i insekata, a stvara dovod svježeg zraka i kao odličan toplinski  izolator djeluje bez toplinskih gubitaka zimi ili povećavanja topline ljeti.  
   
Svjetlosni tunelU slučaju ravnog krova se koristi jednostavna ugradnja na način da se na ravni krov ugradi potkonstrukcija od ekološki prihvatljivog PVC-a, te na nju akrilna, prozirna kupola, koja se sastoji od dva zgloba i jednog teleskopskog tunela. Postoje savitljivi i nesavitljivi tuneli, koji se ugrađuju ovisno o udaljenosti između stropa i krova. Dakle, ukoliko imate ravan krov, tada se ugrađuje integrirani sivi aluminijski okvir sa opšavom u istoj razini. U slučaju profiliranih pokrova postoji crni poliuretanski okvir sa aluminijskom maramicom, koja se prilagođava profilima pokrova.
   
Svjetlosni tunelPrirodno svjetlo neusporedivog je karaktera, pa ukoliko Vam nije dostupno kroz krovne prozore omogućite si ga svjetlosnim tunelima. Osim odlične funkcionalne uloge, ostvariti će i poseban ugođaj svojim neobičnim dizajnom, a Vama uštedjeti na potrošnji električne energije. Osobito u duge ljetne dane kada će potreba za umjetnom rasvjetom biti izrazito manja, jer će sunčeve zrake do samog predvečerja obasjavati Vaš interijer.


© Adaptacije d.o.o.