RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

POTKROVLJE KAO STAN

Uz pažljivo planiranje potkrovlje može postati predivan stambeni prostor
                               (adaptacija tavanskog stana)

Ovisno o kvadraturi kojom raspolaže Vaš tavan, prema njemu ćete i planirati raspored prostorijaPovećati stambeni prostor možete i bez selidbe u novi stan, novu kuću. Dovoljno je uposliti stručnjaka, izraziti želju i adaptirati potkrovlje, kao idealno mjesto za svoj novi stambeni prostor. Ovisno o kvadraturi kojom raspolaže Vaš tavan, prema njemu ćete i planirati raspored prostorija i njihovu namjenu, kao i cjelokupni vizualni dojam. Estetika će ovisiti o tome jeste li mali prostor previše natrpali ili ste ga kvalitetno i decentno iskoristili, dok će u velikom prostoru ipak biti dozvoljeno poigravanje  raznim predmetima i namještajem. 

Ako imate vrlo malo potkrovlje, kojeg preuređujete za sebe i partnera/partnericu, tada ga neće biti problem adekvatno iskoristiti. No ako imate i djecu, tada ćete morati vrlo pažljivo planirati svaki milimetar u njemu, kako bi omogućili maksimalnu iskoristivost za Vašu djecu i Vas samih. Uz nekoliko krovnih prozora, te pažljivo pregrađenih zidova, ovaj prostor može postati predivan stan sa puno prirodne svjetlosti i karakterističnog šarma. 
   
Prilikom adaptacije potkrovlja treba predvidjeti ugradnju svih potrebnih instalacija poput strujeKada se obitelj proširuje, dolaze novi članovi i kuća kao da postaje sve manja i tjesnija, a generacijski jaz sve veći. Mladi parovi adaptaciju potkrovlja često uzimaju kao alternativu za početak svog zajedničkog života, no to ne isključuje i dugogodišnje bračne partnere, koji žele osloboditi prostor svojoj djeci, pa se tako sele u tavanske stanove. Ako se mlađa generacija i odseli, opet ostaje opcija preuređenja potkrovlja u stan za iznajmljivanje ili neku drugu svrhu. Za stambeni prostor se može iskoristiti površina nad kojom je moguće izgraditi strop u visini do 250 cm, a prikladan je tavan na kojemu se može iskoristiti barem dvije trećine od ukupne površine. Kada je krov strmiji, može se upotrijebiti veći prostor za preuređenje, a područje ispod same kosine, odnosno najnižeg dijela stropa, uvijek iskoristite za postavljanje kreveta ili radnog stola, te garnitura za sjedenje. To je praktičan način uređenja potkrovlja, sve ostalo je neizvedivo, jer biste u suprotnome morali hodati pogrbljeni. Prilikom adaptacije potkrovlja treba predvidjeti ugradnju svih potrebnih instalacija poput struje, vodovoda, kanalizacije te adekvatnu i učinkovitu toplinsku i zvučnu te hidroizolaciju. To je vrlo bitno prilikom samog planiranja rasporeda prostorija, gdje postaviti kupaonicu, kuhinju te ostale prostorije u stanu, kako bi instalacije bile korektno na vrijeme postavljene. 
   
U toplim i suhim prostorima je uvijek ugodnije boraviti, a kako bi toplinska brana bila u potpunoj funkciji suha, mora se osigurati od ulaska oborinskih voda s gornje strane krova. Tavan je mjesto čija je stropna površina zapravo krov, koji je konstantno izložen agresivnim atmosferskim utjecajima, pa su pojava plijesni, vlage i korozije česti nepozvani gosti na stropu i zidovima. Zaštićenost od hladnoće i visokih temperatura predstavlja uvjet za udobnost stambenog prostora, osobito kada je riječ o potkrovlju, jer su toplinski gubici znatnije izraženi kroz krovnu ljusku. Iz tih razloga je potrebno prije svega osigurati adekvatnu izolaciju, a onda planirati dalje. 
   
Tavanski prozori pružaju posebnu čar u noći, sa pogledom na zvjezdano nebo, a danju veliku količinu prirodne sunčeve svjetlosti.Tavanski prozori pružaju posebnu čar u noći, sa pogledom na zvjezdano nebo, a danju veliku količinu prirodne sunčeve svjetlosti. Veličina prozora, ponajprije širina, određena je razmakom među gredama rožnicama, a poželjno je ugraditi što veću staklenu stijenku, kako bi bilo što više tih veselih zraka Sunca. Dimnjak koji se nalazi gotovo u samoj sredini prostora iskoristite za ugradnju kamina, a iza njega možete smjestiti manje stepenice, koje će voditi primjerice na galeriju (ukoliko su visoki stropovi). Za parove koji nemaju djecu, neka izgrade otvoreni tip potkrovlja, u kojemu će samo kupaonica i wc biti zidom odvojeni. Spavaonicu možete smjestiti na galeriju, koja je povezana elegantnim staklenim stepenicama ili spiralnim stepenicama obloženima bambusom. Na zidnu površinu ispod najnižeg dijela kosine postavite LCD televizor i jednostavnu policu, na koju ćete smjestiti ostali dio tehnike kućnog kina, a kutnom garniturom upotpunite ostali dio dnevnog boravka. Tako ćete dobiti na prostoru uz maksimalnu iskoristivost. Dnevni boravak neka se nadoveže na blagovaonicu i kuhinju, koju dijeli eventualno šank atraktivnog dizajna. Ugradbeni ormari od poda do stropa (po mjeri ) neka ispune prostor adekvatno, ali nemojte pretjerivati. Ostavite dovoljno praznog prostora za komociju i nesmetano prolaženje. Minimalizam je u ovom smislu osmišljavanja prostora idealan stil uređenja, a krase ga boje poput svijetlo plave, svijetlo sive i toplih boja vrlo svijetlih tonova. Tamne boje će upijati svjetlost i stvarati mračan prostor što nikako nije poželjno, stoga izbjegavajte tamne zidne obloge i puno detalja. Ulazni dio nemojte pregrađivati, a izgradnju hodnika izbjegavajte u sklopu potkrovlja, radije ga odvojite otvorenim lukom ili jednostavno neka bude ulazni dio u dnevni boravak i ostatak stana. 
   
U kuhinji obvezno postavite veliki prozor, kako bi miris hrane i isparavanje od kuhanja brže pronašlo put prema vanU kuhinji obvezno postavite veliki prozor, kako bi miris hrane i isparavanje od kuhanja brže pronašlo put prema van, jer ponekad i najveća napa ne pomaže, ukoliko je prozor mali ili ga nema. Zamislite-pripremate hranu i pomalo bacate pogled na okolinu, na sunčano nebo ili zvjezdanu noć. Pomalo romantično i primamljivo, zar ne? Isti takav pogled si možete priuštiti i ispod tuša, odnosno u kupaonici. Ona ne mora biti pretjerano velika, dovoljno je postaviti tuš kabinu i jedan atraktivniji kupaonski element te veliko ogledalo, koje će vizualno pružiti dubinu prostorije. Veliki krovni prozor iznad tuš kabine preko dana će Vam pružiti puno svijetla za vrijeme tuširanja, a noću pogled na zvijezde. Umjesto keramičkih pločica, možete svoju kupaonicu ukrasiti perivim tapetama šarmantnog damast uzorka ili ih obojati u jednu hladniju zelenu varijantu sa detaljima boje vanilije. Naravno, boje i uzorci su Vaša vlastita mašta i želje, pa se poigrajte njima.

   
U koji stil ćete "obući" Vaš novi stan u potkrovlju neka bude u dogovoru sa Vašim partneromZa Vaše najmlađe izgradite male sobe pod kosinom, na način da im radni stol uvijek bude ispod nje, a krevet i kutak za igranje na dijelu prostorije gdje je strop viši. Kada su mlađi, neće im smetati kosina, jer su niži i praktičnije se kreću u tom okruženju i većinom se igraju na podu, no kada porastu promijenite im raspored u sobi. 
   
U koji stil ćete "obući" Vaš novi stan u potkrovlju neka bude u dogovoru sa Vašim partnerom. Bilo da je riječ o manjem prostoru  sa kosim krovom ili većem sa ravnim krovom, nemojte ga natrpavati bespotrebno, jer će tada opet podsjećati na staro prašnjavo potkrovlje, koje je prvotno služilo kao skladište. 


© Adaptacije d.o.o.