RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

RADNI KUTAK POD KROVOM

Leonardo da Vinci je stvarao svoja djela pod krovnim prozorom na tavanu
     
Radna soba u potkrovljuRadni prostor podrazumijeva mjesto u kojemu ste slobodni obavljati svoje radne zadatke, nesmetano i u tišini se koncentrirati na čitanje, pisanje, računanje i ostale radne aktivnosti. Radni stol zahtjeva veliku količinu svjetlosti, ponajviše prirodne sunčeve, kako biste manje kvarili svoj vid i bolje percipirali slikovne i tekstualne sadržaje. Ako ste do sada kao svoje radno mjesto koristili kutak dnevne ili spavaće sobe, onda i niste uživali potreban mir i tišinu, jer su popratni zvukovi televizora i ukućana kvarili tu mirnoću. Neuređeno potkrovlje Vam je idealno mjesto za uređenje radne prostorije, jer je odvojen od ostatka Vašeg doma te zbog velike prednosti, koja se odnosi na veliku količinu prirodnoga svijetla. 
   
Radna soba u potkrovljuKrovni prozori Vam omogućavaju najbolji ulazak svijetla te pravilnu distribuciju unutar prostorije. Staklena površina bi trebala iznositi deset posto tlocrtne površine prostorije, no količinu, veličinu i smještaj krovnih prozora je najbolje odrediti prema potrebi za svjetlom. Tako ćete svoj radni stol postaviti ispod kosine, pod krovnim prozorom, a to će Vam ljeti osigurati prirodno svijetlo čak i do devet sati uvečer, dok zimi ipak kraće. Kako bi mogli nesmetano otvarati i zatvarati prozor, poštivajte pravila o visini ugradnje krovnih prozora, a tako ćete i olakšati njihovo održavanje i pranje. 
   
Radna soba u potkrovljuAko ste umjetnik i nedostaje Vam prostora za svoje kreativno izražavanje, tada je ovo idealno mjesto za iskazivanje svog talenta. Krovni prozor će imati ulogu povezivanja ove stvarnosti i one gore mističnosti i tame, a danju Vas možda inspirira svojom svjetlošću i plavetnilom nebeskog svoda. Ovo je idealan način za motivaciju i poticanje mašte, pa svi oni koji se bave slikanjem, pisanjem ili nekom drugom umjetnošću stvaranja sada mogu ovaj prostor zauzeti na funkcionalan način. Uredite mali atelje ako ste slikar i postavite stol sa bojama, kistovima, paletama ispod tog krovnog čarobnjaka, što pruža poseban ugođaj. Većina je slikara svoj atelje postavljala upravo u sklopu tavanskih prostorija, a inspiraciju su im pružali pogledi u visinu. Platno su postavljali ispod kosine, pod prozor, kako bi sunčeve zrake savršeno obgrlile boje i linije kojima su stvarali. Slikari većinom izražavaju svoje misli i kreacije danju, kada je svjetlost prirodna, a većinom odlaze i u prirodu, kako bi bolje nijansirali boje i njihovu skladnost. Primjerice, Leonardo da Vinci je na tavanu uredio svoj atelje u kojemu je stvarao svoja najpoznatija djela, a inspiraciju mu je pružao pogled u nebo i noću i danju. 
   
Radna soba u potkrovljuSa druge strane, pisci romana, drama ili pustolovina najbolje bi pisali noću, osobito pod zvjezdanim nebom, kada bi im samo jedan pogled u visinu bio dovoljan za inspiraciju pisanja dugo u noć. Mnoga su poznata djela "rođena" upravo pod krovnim prozorom tavana, kao dio radnog kutka odvojenog od ostatka prizemlja. Feng shui-umjetnost uređenja prostora tumači kako je najviši dio kuće odnosno tavan idealno mjesto za poticanje mašte i kreativnosti, jer je bliže nebeskom božanstvu, pa su tako oni talentirani podareni posebnom energijom za stvaranje. Mnogi su vlasnici stambenih objekata sa tavanskim prostorom upravo taj prostor iznajmljivali kao atelje svim onim umjetnicima, koji nisu imali svoj vlastiti. 
   
Radna soba u potkrovljuUkoliko ste ipak nadareniji za tekstualno stvaranje, tada u potkrovlju možete napraviti malu kućnu biblioteku sa velikim pisaćim stolom, naravno obvezno pod krovnim prozorom. Zidove možete ukrasiti svojim značajnim rečenicama ili mislima, a za odmor postaviti sofu, pomalo rustičnog stila, kako bi odavala baš onaj izvorni dojam pjesničkog života. Uz atelje možete urediti i malu kupaonicu, čisto za malo osvježenje unutar napornog slikanja, pisanja, skladanja...


© Adaptacije d.o.o.