RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

ŠINDRA (TEGOLA)

Zbog svojstva savitljivosti može oblikovati krov iz mašte
     
Šindra se također nametnula kao jedan kvalitetan i estetski vrijedan pokrovni materijal, a svojim svojstvom savitljivosti krov može oblikovati po vlastitim željama vlasnika kuće. Šindra se dijeli na organsku šindru i šindru od staklenih vlakana, a sadrže vatrootporne, hidroizolacijske i termoizolacijske premaze. Tako se za kontinentalni dio Hrvatske preporuča šindra od staklenih vlakana, isključivo zbog velikih temperaturnih razlika koje odlično podnosi ovaj materijal. Obzirom na svojstva razlikujemo granulatnu šindru, bakrenu šindru, kanadsku šindru i bitumensku šindru. Težina ovog materijala je znatno manja od ostalih proizvoda za pokrivanje krovova, pa je primjerice u odnosu na cementni ili glineni crijep težina tegola manja do osam puta, a od prirodnog kamena i do deset puta lakša. To omogućava smanjenje dimenzija nosivih konstrukcija i veću sigurnost. Što se tiče nagiba krova, mogu se postavljati već kod najmanjih nagiba, sve do vertikalnih pokrova pod kutem od 90˚.
   
ŠindraPopularna je kanadska organska šindra, koja je u industriji priznata kao najjača i najfleksibilnija za uporabu. Kombinacija organskog spoja od filca i specijalno proizvedenog asfaltnog materijala, koji čini filc otpornijim na vodu, čini originalnu kanadsku šindru otpornijom i kvalitetnijom. Poznata je po sistemu umetanja granula, što joj pruža trajniji izgled i osigurava da granule budu otpornije na vjetar, led i snijeg. Tvrtka koja proizvodi ovu šundru preuzela je tehnologiju, koja je maksimalno prilagođena Europskim uvjetima, pa je nosivi sloj koji joj daje stabilnost zamijenila voalom umjesto filca. On je prethodno impregniran, pa o njemu ovisi i težina šindre. Sistem pokrivanja šindrom sastavljen je od manjih elemenata, koji jednostavno podnose pomicanja konstrukcije odnosno diskontinuiranog krova, koji omogućava isparavanje vlage s njega. Razlikuje se od metalnih krovova po tome, što šindra stišava zvukove kiše ili vjetra, ne stvara kondenzaciju i nije podložna koroziji. Njezin gornji sloj čini bakrena folija, a pruža joj izuzetnu otpornost na vremenske utjecaje, dok keramizirani granulat zadovoljava estetiku i ukus korisnika. Posip od keramiziranog granulata čini nepromjenjivu boju i završetke tegola, a štiti slojeve bitumena podložnih UV zračenju, što sprječava bilo koji oblik degradacije tegole tijekom vremena. Bakrena šindra daje pokrovu antički prestižni izgled, a karakteristična je po tome, što nakon određenog vremena na bakru nastaje specifična samozaštitna patina zelene boje. To je moguće vidjeti na povijesnim građevinama širom svijeta. 
   
ŠindraDobar ukus može biti ostvaren pigmentiranom kanadskom šindrom, koja nudi široku paletu boja i moderan izgled suvremeno dizajniranih krovova. Vodeći računa o estetskoj i funkcionalnoj komponenti građevine, ovaj materijal zbog svoje savitljivosti može biti oblikovan renesansom, barokom ili nekim drugim razdobljem u koje želite presvuči Vaš krov. Tako je moguće uposliti stručnjaka i po želji konstruirati krov u obliku kupole, stožastog oblika, izbočina i udubina. Mašti nema kraja, a suvremenom dizajniranju krovova to omogućuje stvaranje nezamislivih oblika  i modela. 
   
Tegola bitumenska šindra sa nosećim slojem od staklenih vlakana izrađenih od oksidiranog bitumena, krojenog na pravilne oblike, čini još jednu vrstu pokrovnog materijala. Gornja površine je izrađena od drobljenog minerala u boji, koja štiti bitumensku masu od mehaničkih utjecaja i UV zračenja, dok je sa donje strane dijelom kaširana silikonska folija, malim dijelom posuta kvarcnim pijeskom. Bitumenska šindra je pogodna za pokrivanje visokih krovova, a koristi se za izvođenje novih krovova ili kod obnove krovova sa ravnim pokrivačima. Idealna je za krovne konstrukcije sa ograničenom nosivošću, a njome možete riješiti i pokrivanje složenih oblika krovova, poput raščlanjenih i kupolastih krovova. To joj omogućava svojstvo savitljivosti, te brzo i lako postavljanje. Podloga na koju se može postavljati može biti drvene ili metalne građe, dimenzionirane za opterećenja od vjetra i oborina. 
   
ŠindraPolaže se na dobro pripremljenu podlogu  čavlanjem ili varenjem na bitumensku traku s poliesterskim uloškom, zajedno sa podložnim folijama, jer zajedničkim snagama čine pokrivač sa odličnim  karakteristikama, pa ne propuštaju vodu, prašinu i zrak. Iz tog razloga kuće sa krovovima pokrivenih bitumenskom šindrom treba osigurati povremeno provjetravanje krova, po standardu DIN 4108. To znači uvođenje zraka kod strehe, slobodnu cirkulaciju zraka ispod pokrivača i slobodno izvođenje ugrijanog zraka kod sljemena. Pod ovim podrazumijevamo krovnu ventilaciju za provjetravanje sljemena i točkastu ventilaciju između rogova (krovišta). Tako se ostvaruje prozračan ventilirajući krov, koji jamči dobru toplinsku izolaciju, pri čemu se toplina akumulira unutar krovne konstrukcije tijekom ljeta. Zimi uklanja kondenziranu vlagu, glavnog uzročnika plijesni. Šindra omogućava jednostavnu realizaciju ventilirajuće krovne konstrukcije te dugotrajnost krova. Nisu zahtjevne za održavanje, a eruptivni kamen bazalt čini granulat pokrova šindre, ne upija vodu i tako pokrov štiti od propadanja. Neorganski pigmenti korišteni za bojanje otporni su na radijacije UV zraka i na visoke temeprature, što čini odlike ove vrste pokrova. Šindra
   
Bitumenska šindra ima propisane karakteristike i kvalitetu po europskoj normi EN 544, a jamči kvalitetu i sigurnost krovnog pokrova. 


© Adaptacije d.o.o.