RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

SKANDINAVSKI STIL

Stil koji zahtjeva velike količine svjetlosti, a bazira se na svijetlim hladnim bojama i luksuznoj prozračnosti 

Obožavatelji nestandardnih rješenja okreću se sjeveru terena i odabiru većinom skandinavski stil uređenja svog životnog prostora. Naime, dizajneri već nekoliko godina svojim inovativnim idejama kreiraju široki spektar nastavka klasičnog skandinavskog stila te ga proširuju elementima modernizma, spajajući klasiku i suvremeni stil. Danska, Island, Finska, Norveška i Švedska prepoznatljive su po jednostavnošću spojenu sa atraktivnošću i funkcionalnošću oblika stvaralaštva. Osnovne karakteristike skandinavskog dizajna uređivanja unutrašnjeg prostora su svijetle boje, prozračnost i fleksibilnost te odlično uklapanje u minimalistički svijet, koji već godinama dominira urbanim interijerima. Kombinacija klasičnih i modernih elemenata namještaja, te izgradnja stambenih objekata kao višestrano orijentiranog prostora (tako da dobiva maksimalnu količinu svjetlosti) odlike su ovih zemalja, pa ih izdvajamo kao odličan odabir za uređenje potkrovlja. 
   
Skandinavski stil potkrovljaPretrpavanje je nepoželjno, a kako je riječ o regiji u kojoj veći dio godine nedostaje sunčeve svjetlosti, odabir svjetlijih boja kompenzira taj nedostatak. Potkrovlje bez krovnih prozora osvijetliti ćete na taj način i pružiti mu prozračnost i osvježiti hladnim nijansama neutralne palete boja. Tople boje će upotpuniti prostor na zanimljiv način ukoliko su dozirane u detaljima, a tako će i ugrijati atmosferu hladne skandinavske klime. Općenito se paleta boja bazira na jednostavnom pristupu bijele, bež, pastelno plave u kombinaciji s prirodnim svijetlim drvenim materijalom. Jarko crvena je dobrodošla u dekorativnim sitnicama, kako bi u kontrastu s bijelom pojačala atraktivnost unutrašnjosti. Ovaj stil slavi svijetle boje, prirodne materijale i prozračnost, a klasiku dočarava restaurirani namještaj jednostavnih linija. Podove krasi parket, brodski pod ili bijeli laminat, a potreba za namještajem je tolika da samo ispuni svoju funkcionalnost i ništa više. Tako pomalo podsjeća na rustični stil, ali u vrlo malim dozama. 
   
Skandinavski stil potkrovljaKako je pravilo ovog stila objedinjavanje modernog i retro dizajna na jednom mjestu, tako će i odabir inventara biti odmjeren. Švedski minimalizam iznenađuje svojim jedinstvenim detaljima kojima postižu savršenstvo doma, a bjelinu uvijek naglašavaju velikim prozorima i ogromnom količinom svjetlosti, koja bukvalno dominira interijerom. Potkrovlje "inzistira" na tome stoga će vrlo rado prizvati švedski dizajn u svoju unutrašnjost, kako bi se osigurala potrebna maksimalna količina svjetlosti. Pomalo hladan ugođaj može se vrlo lako ugrijati ukrasima, obiteljskim slikama ili zavjesama u toplijoj varijanti, a sve će imati svoje određeno mjesto, kako ne bi bespotrebno dosađivalo skladu i urednosti. 
   
U skandinavskom domu nema mjesta umjetnim materijalima, stoga su lan, pamuk i drvo njegov sastavni dio, a motivi poput prugica, tradicionalnih likova, cvjetnih uzoraka i tekstura koji često ocrtavaju linije lokalnih krajolika (poput pahulja, godova drveća i sl.) popularizirali su ovaj izgled. Kako su skandonavske zemlje bogate šumama, tako je drveni namještaj neizostavni dio, a dizajnom prati ravne linije i jednostavnost, što ga čini sofisticiranim i ozbiljnim. Hrastovina je napopularniji materijal u proizvodnji namještaja, ali i stolarije i kao takva uljepšava svojom prekrasnom naturalnošću. 
   
Skandinavski stil potkrovljaŠvedski stil se još naziva i gustavijanski stil (nazvan po kralju Gustavu), a za razliku od raskošnog aristikratskog izričaja on predstavlja opušteniji stil i toplinu rustikalnih elemenata s elegancijom klasike. Tipični detalji švedskog potkrovlja su drvene krovne grede, podovi i zidovi od svijetlog drva, jednostavan drveni namještaj odjeven u lanene presvlake, manjak dekoracija i prostornost. Svijetli drveni podovi, zidovi obojeni pastelnim nijansama stvaraju nježnu podlogu koja diše prozračnošću, a kao materijal prevladava bukva. Plavo bijeli uzorci na stolicama i zavjesama obilježavaju estetiku prostora, a srebrni i zlatni detalji ostvaruju luksuzno uređenje, a dobrodošli su svi oni tonovi boja, koji podsjećaju na led. Ovaj se stil razlikuje u nekim segmentima od suvremenog skandinavskog, no ono što im je zajedničko presudno je za potkrovlje, stoga ih sklonost prema svjetlim bojama i prozračnosti te naklonjenost drvenim materijalima čini idealnima, ukoliko adaptirate staro potkrovlje u novi životni prostor. 
   
Skandinavski stil potkrovljaOblik namještaja čini spoj blago zakrivljenih detalja, a nasloni i sjedišta stolaca su rijetko pod pravim kutem, što ih čini prikladnima za dijelove pod krovnom kosinom. Umjesto klasičnih stolica koriste se klupe izrađene od jelovine, bijelog bora ili breze, pa ih je lakše smjestiti u kuhinju pod krovom. I tako stavljamo točku na kraj definicije skandinavskog stila. Ako se pronalazite u ovim bojama, materijalima i elementima dizajna, tada ga iskoristite za uređenje Vašeg potkrovlja, kao idealnog mjesta za izražavanje vlastitog ukusa. 


© Adaptacije d.o.o.