RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

SUVREMENA PLANINSKA KUĆA

Tradicionalni stil sa elementima minimalizma
     
Suvremena planinska kućaGradska vreva i gužva svakodnevna su obilježja suvremenog urbanog života, pa pomisao na vikend kuću asocira na jezero i rijeku, planine, šumu i prirodu bez koje jednostavno ne bi mogli psihićki opstati. Vrijeme godišnjih odmora odvodi nas većinom u južne morske krajeve, dok nas vikendima zovu obližnja mjesta u prirodi van gradske periferije. Bez obzira koliko si često priuštimo taj odlazak, vikend kuća bi trebala biti konstantno održavana i uređena u prikladnom stilu okoline. Gotovo da i ne postoje obale jezera ni planinske padine bez seoskih rustičnih brvnara, koje svojim izgledom ostvaruju jednu komfornu atmosferu neformalnog ugođaja. Naselja i hoteli udaljeni od gradova većinom su uređeni u tom stilu, koji podsjeća na profinjenu planinsku kućicu, a umetanjem suvremenih detalja mogu se oživjeti i ušminkati u skladu modernizma današnjice. 
   
Suvremena planinska kućaTo su većinom manje kuće koje su specifične po zanimljivo uređenom potkrovlju izvornoga stila, a pružaju svakojake mogućnosti za njegovo preuređenje. I tako tradicionalni stil sa elementima minimalizma može postati prekrasan seoski stil naturalnoga karaktera. Odlikuju ga obrađena brvna koja su prilagođena formi eksterijera i unutrašnjih zidova, a izložena brvna i drvene grede predstavljaju važan osjećaj kako u kući, tako i izvan nje. Jednom rječju, to je suvremena planinska kuća.  Temelj, konstrukcija i ljepota kuće ovisit će o kreativnosti i sposobnosti onoga tko ju osmisli. Važno je utrošiti malo vremena za analiziranje i planiranje njezina adaptiranja. Životni stil će odavati ukupni utisak, koji će kuća ostavljati i tako okarakterizirati njezine ukućane. Većinom je riječ o manjim kućama, stoga je bitno ne pretrpavati ih namještajem i ostalim predmetima, te kvalitetno iskoristiti prostor. Tavan je većinom zapostavljen u ovom smislu pa razmislite o dodatnoj prostoriji, koju možete dobiti njegovim preuređenjem u atraktivan funkcionalni prostor. 
   
Suvremena planinska kućaNjezini dekorativni elementi neka budu presvlake od kože, stari očuvani pokrivači koji stvaraju domaći ambijent, staro posuđe od bakra i kovano patinizirano željezo. Kolorit čine boje u zemljanim tonovima, te pastelna izvedba podnih  obloga, dok su zidovi prekriveni drvenim oblogama. Kada sve to presvučemo jednom notom minimalizma, tada dobivamo zanimljivi dizajn, koji oplemenjuje ovaj prostor na savršeni način. Zadržavajući prirodne materijale i zemljane boje ostvarujemo rustični trenutak, dok modernim dizajnom namještaja i pojedinih prostornih elemenata unosimo suvremeni moment sadašnjosti. Kontrastima ćete istaknuti novo vrijeme i putujući futurizam, pa će tako tamno smeđi ili crni namještaj odlično parirati sa toplom bojom drvenih zidova i podova, te karakterističnih drvenih gredi. 
   
Suvremena planinska kućaKamin je nezaobilazni detalj ovog interijera, pa će tako biti njegov sastavni dio. Dizajnom može podsjećati na tradicionalni duh vremena, a u tom smislu riječi izdvajamo kamenom obloženi kamin, kao svojstveni dio inventara planinskih kuća. Rasplesana vatrica u hladne zimske dane fantastičan je prizor koji upotpunjava, a tek kada zvuk pucketanja gorućeg drva prekine tišinu, tada znamo da je ugođaj ostvaren. Naravno, ukoliko ste u nemogućnosti postaviti pravi kamin zbog nedostatka dimnjaka ili nekog drugog razloga, tada je jednostavno rješenje biokamin. Njime spajate prošlost i sadašnjost u smislu dizajna, jer čini najnoviji model kamina koji na atraktivan suvremeni način unosi tradiciju u interijer. Osim kamina, namještaj pojednostavljenog izgleda u primjerice azijskom stilu savršeno bi se uklopio u ovaj ambijent, u kojemu je dozvoljeno kombinirati nekoliko stilova. Bitno je samo pratiti dobar ukus i dozirati pažljivo iz svakog stila pomalo. Naravno, važno je i pratiti stilove sličnoga karaktera, jer bi primjerice tehnološki stil i pop i op art stilovi stvorili kontra efekt kao apsolutno neprikladni za ovaj stil uređenja. Dobrodošli su stilovi koje karakterizira tradicija i duh prošlog vremena, dok futuristički stilovi svojom hladnoćom i neutralnošću nikako ne odgovaraju u ovom spoju. 
   
Suvremena planinska kućaPotkrovlje može biti cijeli stan, ali i pojedinačna prostorija, pa se često u potkrovlju planinskih kućica izgrađuju spavaće sobe ili kupaonice. Otvoreni tip potkrovlja odličan je za postavljanje jednog velikog kreveta na sredinu, a podne lampe i noćni ormarić biti će dovoljni da upotpune doživljaj. Kada su prozori smješteni na bočne strane, tada imamo pogled na prekrasnu prirodu, lepršavu obojanu u ljeto i bijeli prekrivač zimi, a krovni prozori nas odvode u jedan sasvim drugi tajanstveni svijet nebeskog svoda. 
   
Planinske vikend kuće oduvijek su imale jedan poseban karakter kojim su osvajale, ali bi većinom bile zapostavljene i zapuštene zbog nemara i ne pridavanja tolike važnosti. Kuća u prirodi uvijek je dobrodošla kao ispušni ventil i savršeno mjesto za odmaranje van gradske užurbanosti. Kada Vam je potrebno napuniti baterije i odmoriti se za nove radne aktivnosti, ovo je perfektno mjesto za to. Stoga nemojte zanemarivati ove preslatke kuće, preuredite ju i ukrasite lijepim elementima modernizma i tradicije, spojite prošla i buduća vremena, a sebi priuštite ugodno i prekrasno mjesto za odmor i uživanje.


© Adaptacije d.o.o.