RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

ROMANTIČAN POGLED SA VISINE

Potkrovlje najčešće ima oblik padajuće kosine stropa i nazivamo ga tavanomKlasična uloga potkrovlja bazira se na tavanskoj ostavi sa ulogom ružnoga skladišta prepunog bespotrebnih stvari, koje uvijek čuvamo za nešto što nam nikada neće biti potrebno. Potkrovlje najčešće ima oblik padajuće kosine stropa i nazivamo ga tavanom, dok tavanskom nadogradnjom strop možemo podići u jednaku visinu i time obogatiti naš dom još jednom stambenom prostorijom. Upravo je kosi strop onaj zanimljivi detalj koji tavan čini posebnim prostorom za raznovrsne dizajne interijera potkrovlja. Pruža nam mogućnost da od njega učinimo radnu sobu, kućnu teretanu, odvojimo ga za zabavu i druženje ili možda vlastiti atelje i studio svojih radova. U svakom slučaju prije svakog planiranja adaptacije potkrovlja, konzultrirajte se sa arhitektom i angažirajte ga da prođete kroz sve formalnosti oko dobivanja građevinske dozvole i vjerovatno nagodbe sa susjedima. Razlog tomu je što je potkrovlje dio koji većinom uočljivo viri na vrhu kuće i time skreće pažnju na sebe, kako susjedima tako i arhitektonskim segmentima za dobivanje građevinske dozvole.
    
Široko stubište ili otvorene spiralne stube odlikuju se lijepim izgledom i ne zauzimaju mnogo prostoraMladim parovima koji rješavaju stambeno pitanje ovo je idealna mogućnost da se odvoje od ostatka obitelji, ili je samo jeftinija varijanta kupnje stana zbog povoljnosti njegova smještaja u potkrovlju stambenih objekata. Adaptacijom nekadašnjeg tavana dobivate ugodan stambeni prostor bez mučne selidbe u novi dom. Ako se kompletno želite odvojiti od ostatka kuće, vanjske stepenice biti će rješenje, dok sa druge strane ako gradite prostoriju u sklopu kuće tada je unutarnji pristup tavanu vrlo bitan. Široko stubište ili otvorene spiralne stube odlikuju se lijepim izgledom i ne zauzimaju mnogo prostora, a osim primarne funkcije povezivanja tavana sa nižim dijelovima kuće, mogu imati estetsku ulogu interijera. Pripazite da postavite kvalitetno krovište sa funkcijom dobre izolacije od vlage, koja postaje problemom za vrijeme padanja kiše ili topljenja snijega.
     
Postavljanje prozora neka Vam bude odluka koju ćete donijeti na temelju praktičnosti i atraktivnosti.

Postavljanje prozora neka Vam bude odluka koju ćete donijeti na temelju praktičnosti i atraktivnosti.

Najjednostavniji prozor za postavljanje je krovni prozor ugrađen u površinu krova, dok postoji nekoliko vrsta tavanskih prozora. Izbočeni prozori kao dio ostakljenoga krova proširiti će vam vidike, a uvučeni će Vam ostaviti  prostora za balkon. Održavanje tavanskih prozora na izrazito visokim i nepristupačnim mjestima zna biti vrlo teško i zahtjevno. Iz tog razloga Vam savjetujemo prozorske okvire od stakloplastike s jednostrukim ili dvostrukim oknima te aluminijske okvire zaštićene trajnim akrilnim premazom, jer se lako održavaju.
     
Zimi uživajte u visini topline doma i promatrajte snijeg kako pada na krovni prozorIdejno rješenje ovisi o namjeni i potrebama ukućana i Vas samih. Najbolji način da se iskoristi niski prostor ispod krova je da se u njega ugradi krevet sa namjenom spavaće sobe. Ako je Vaše potkrovlje skučeno, srušite strop između tavana i nižih prostorija sa idejom velikog potkrovlja koji će podsjećati na višeetažni stambeni prostor. To Vam pruža pregršt mogućnosti da se poigrate njegovim dizajnom i uredite ga u nekoliko razina, a dobijete raznovrsne galerije s radnim kutkom, spavaonicom, dodatnim ležajima, kućnom teretanom, prostorom za opuštanje. Problem sa grijanjem i toplinom riješen je činjenicom da se topli zrak iz donjih prostorija diđe i zadržava gore u potkrovlju, pod uvjetom da je krov dobro izoliran. Zimi uživajte u visini topline doma i promatrajte snijeg kako pada na krovni prozor. U noći, kada legnete u krevet promatrajte prostranstvo zvijezdanog neba  iznad Vas i budite romantični. Ovo je jedan od razloga zašto mladi preferiraju tavanske stanove.


© Adaptacije d.o.o.