RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Spavaća soba pod zvijezdama

Tavanska galerija kao spavaća soba omogućuje snivanje pod zvijezdama
   
Spavati pod zvijezdama, promatrati nebo, biti obasjan mjesečinom ili jednostavno promatrati oblake koji putuju nebom, prizori su od kojih Vam jednostavno zastane dahSpavati pod zvijezdama, promatrati nebo, biti obasjan mjesečinom ili jednostavno promatrati oblake koji putuju nebom, prizori su od kojih Vam jednostavno zastane dah, svaki puta kada ste u prilici doživjeti ga. Mislite da je ovo moguće vidjeti samo ako ste vani u prirodi, no postoji i drugi način kako živjeti ove bajkovite trenutke.  Ako živite u kući u kojoj je potkrovlje samo prašnjavo mjesto prepuno zaboravljenih stvari i nekih davnih uspomena, tada ga jednostavno možete preurediti u spavaću sobu i omogućiti si sanjarenje pod zvjezdanim nebom. Ova vrsta adaptacije je jedna od povoljnijih investicija starog potkrovlja, kada kupaona ostane u nižoj etaži, a tako uređeno potkrovlje može postati dio dvoetažnog stana i kada nije potrebno pojačanje podne konstrukcije, kao ni izvođenje "plivajućeg poda".  
    
Spavaće sobe, kao i dnevna soba, u potkrovlju imaju jedan poseban ugođaj i nakon adaptacije mogu postati najugodnije prostorije u kući.Spavaće sobe, kao i dnevna soba, u potkrovlju imaju jedan poseban ugođaj i nakon adaptacije mogu postati najugodnije prostorije u kući. Neopisivo je živjeti pod nebom, stoga je taj osjećaj teško tumačiti kroz riječi, samo život u njemu to može objasniti. Neke su kuće čak izgrađene u obliku slova A, pa su projektirane tako da se zapravo cijela unutrašnjost sastoji od jednog golemog potkrovlja. To je karakteristično za Alpske zemlje, iako više iz praktičnih razloga (kako se snijeg ne bi nakupljao na krovu i tako prouzročio urušavanje krova), no i iz estetskih, a ovu vrstu gradnje pronalazimo i u skandinavskim zemljama. U čemu je tajna potkrovlja?
   
Krovni prozori pri tome igraju glavnu ulogu,Možda jedna uzvišenost, jer se nalazi na visini iznad svega i iznad svih. Možda iz razloga što se nebo čini bližim, osobito u noći kada je vedro i kada nam se svaka zvijezda čini kao da ju možemo "dotaknuti", "skinuti". Krovni prozori pri tome igraju glavnu ulogu, jer nam omogućavaju ove fantastične prizore, a potkrovlju danju pružaju veliku količinu prirodne svjetlosti. Što mislite zašto su umjetnici najbolje stvarali upravo u tavanskim ateljeima, inspirirani jednim pogledom u visinu. 
   
Prije svega treba adekvatno preurediti potkrovlje i osigurati odličnu izolaciju, kako bi boravak u njemu ispunio sve kriterije udobnosti i sva očekivanja. Ako je Vaše potkrovlje skučeno, a kuća takva da ga ne možete proširiti, možete iskoristiti ideju golemog potkrovlja i srušiti strop između tavana i donjih prostorija, te na gornjoj etaži urediti zanimljivu i romantičnu spavaću sobu. Prostranost je u ovom slučaju najveća vrlina, a atraktivnost odlika, kojom možete savršeno upotpuniti svoj stambeni prostor. Tamno oličene tavanske grede mogu se odlično isticati kao suprotnost bijelim zidovimaZahvaljujući visini, moguće ga je urediti u nekoliko razina, prvenstveno u raznovrsne galerije s radnim kutkom, spavaonicom, ležajevima uz romantične dekoracije i sve ostalo što Vam mašta poželi. Rušenje kompletnog stropa čak nije ni jedina opcija, već možete srušiti samo jedan njegov dio. Tamno oličene tavanske grede mogu se odlično isticati kao suprotnost bijelim zidovima. Tavanske galerije odličan su izbor za uređenje spavaće sobe, jer imaju onu posebnu čar kojom šarmiraju. Tako adaptirani tavanski prostori osobito će privući mlade članove obitelji, ali i ostale generacije ukućana. 
   
Što se tiče grijanja, kako se toplina diže, tako će zagrijavanje gornje galerije odnosno spavaće sobe biti spojeno s donjim katom, pod uvjetom naravno da je krov odlično izoliran. Krovovi su izravno izloženi vremenskim atmosferlijama i razmjerno tanji od zidova, pa zahtjevaju puno bolju izolaciju no bilo koji drugi dio kuće. Ako ipak tražite više privatnosti u sklopu spavaće sobe, tada se potkrovlje odvaja od prizemlja pregradnjom i zatvorenim tipom stepeništa. Kako je karakteristično za starogradnju da su tavanski podovi obično drvene konstrukcije, prvotno je važno provjeriti koliko je on doista čvrst i može li poslužiti kao pod. Ako pod u Vašem potkrovlju nije dovoljno čvrst, morate ga ojačati,  kako bi podnosio pritiske dnevnog kretanja. Također, taj je prostor idealan za umetanje polica sa knjigama i postavljanje raznih dekoracija, koje savršeno mogu upotpuniti ovaj manji dio prostoraZatvaranjem tavanskih greda stvarate potkrovlje zatvorenog tipa, a na njemu je dovoljno postaviti veliki bračni krevet i noćni ormarić što se tiče namještaja, gdje vodoravne krovne grede mogu poslužiti kao police za knjige i imate spavaonicu pod krovom. Najbolji način da se iskoristi niski prostor ispod krova je da se u njega ugradi krevet, a ovisno o konstrukciji planira ostatak prostorije. Također, taj je prostor idealan za umetanje polica sa knjigama i postavljanje raznih dekoracija, koje savršeno mogu upotpuniti ovaj manji dio prostora. Tako tijekom dana možete čitati dobru knjigu pod sunčanim nebom sa dovoljno prirodne svjetlosti, a na taj način čuvate svoj vid. 
   
Zbog dovoljne količine svjetlosti možete uzgojiti kojeg zelenog ljubimcaKako ćete stilski urediti svoju novu spavaću sobu ovisi o Vašim željama i ukusu. Minimalizam je odličan odabir u ovom smislu, jer diktira jednostavnost i niske elemente, što je uvijek poželjno u potkrovlju sa kosim krovom. Podove možete obložiti toplim ugođajem parketa od egzotičnih vrsta drveta, čisto kako bi unijeli još malo romantike u njegovu uređenju, a kako bi korak bio što tiši, postavite tepih od mekanih vlakana i udobnost je sveprisutna. Zbog dovoljne količine svjetlosti možete uzgojiti kojeg zelenog ljubimca, a ako se orijentirate na minimalistički stil, tada se drvca poput Juke i Dracene odlično uklapaju u ovaj potkrovni ambijent. Ovisno o raspoloživoj kvadraturi, možete u sklopu spavaće sobe postaviti i sjedeću garnituru za popodnevno uživanje pred televizorom te niski stolić sa dekoracijom mirisnog purpuria ili velike mirisne svijeće i tako stvoriti dojam dnevnog boravka. 
   
Spiralna stubišta atraktivnog dizajna mogu Vam uštedjeti prostor i uljepšati prilaz potkrovljuSa tamnim bojama nemojte eksperimentirati u potkrovlju, jer one još više smanjuju niski prostor. Svijetlijim bojama osvježite spavaonicu uz omiljenu varijantu boje, a tamnijim namještajem možete ostvariti igru kontrasta i naglašavanja pojedinih elemenata. Još i ako ugradite biokamin u pregradni stup, tada imate spavaonicu iz snova. 
  
Dakle, potkrovlje uvijek možete preurediti u spavaću sobu za goste ili djecu, ali ga možete urediti kao svoju novu spavaonicu i prostor za odmaranje uz omiljenu knjigu. Spiralna stubišta atraktivnog dizajna mogu Vam uštedjeti prostor i uljepšati prilaz potkrovlju. Ovim dodatnim stambenim prostorom proširujete donji dio kuće i omogućujete prostoriju više za uređenje primjerice još jedne dječje sobe, možda blagovaonice koju do sada niste imali ili većeg dnevnog boravka, a sebi ostvarujete san pod zvjezdama. 


© Adaptacije d.o.o.