RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

KUHINJA U POTKROVLJU

Izbjegavajte prozore koji gledaju prema jugu i osigurajte adekvatnu ventilaciju u kuhinji pod nebeskim svodom 

Kuhinja u potkrovljuRenoviranjem Vašeg neiskorištenog potkrovlja u novu kuhinju, dizajniranu prema Vašim željama, svakako je izazov na koji morate odgovoriti. Očistite svoj tavan od nepotrebnih stvari, iskoristite neiskorišteni prostor, nadopunite svoj dom novim i pretvorite ga u atraktivan stambeni prostor, u funkciji kuhinje. Ovo doista nije luksuz, a poznato je kako su kuhinje većinom mali prostori, u kojima jedva da stanu kuhinjski elementi i nagurana siva tehnika.  Stoga Vam je potkrovlje idealna prilika da si omogućite pripremanje hrane u ugodnom i šarmantnom ozračju, kroz nesmetano kretanje.  Čari potkrovlja neka Vas inspiriraju za neki novi recept, za neko novo osvajanje kroz želudac. Također, u prizemlju ćete tako osloboditi prostor za druge svrhe ili možda komotniji dnevni boravak, ali i dodatnu dječju sobu, ukoliko proširujete obitelj. Čini se kako je danas sve popularnije i sve češće jednostavno preurediti mračni neiskorišteni tavan i učiniti ga privlačnom kuhinjom. Dizajneri interijera motivirano kreiraju najsuvremenije stilove života u potkrovlju, a maštovitim idejama kao da nema kraja. Modernizam je u u ovom slučaju pronašao svoje idealno mjesto i nametnuo se kao idealan način renoviranja dotrajalog starog tavana. Mogućnosti su razne, no nekako su suvremeni stilovi zauzeli vodeće mjesto u osmišljavanju kuhinja pod krovom. Proizvodi se namještaj namijenjen isključivo za ovu vrstu prostorije, a umjetnost dekoriranja interijera stvara famozne multifunkcionalne modele kuhinjskih elemenata i kuhinjskog namještaja. 
   
Kuhinja u potkrovljuPrije svega, kuhinja mora imati odgovarajuću ventilaciju za otpuštanje pare od kuhanja, električne instalacije za kuhinjske aparate, tehniku, svijetlo te prostor za pohranu. Također, kuhinja zahtjeva i adekvatnu vodovodnu instalaciju te kanalizaciju, kao i kvalitetnu toplinsku, zvučnu i hidroizolaciju. Kuhinjski elementi se većinom izrađuju po mjeri, a na tržištu postoje i oni koji se proizvode isključivo za tavanske prostorije, stoga je izbor šarolik. Namještaj se proizvodi u onim dimenzijama, kako bi što više uštedjeli na prostoru, osobito onom malom kutku ispod krovne kosine. Umjesto klasičnog stola na sredinu možete postaviti šank sa barskim stolicama, koji će ispunjavati funkciju stola, ali i mjesta za okupljanje i druženje uz čašicu dobrog vina. Vaši gosti će Vas rado posjećivati u takvom ambijentu, jer će kreativno uređena kuhinja sa pogledom u visinu biti fantastično društveno mjesto, privlačnog karaktera. Prekrasnim dizajnima, koji se nude na tržištu, od Vaše kuhinje možete napraviti žarište Vašeg doma, mjesto pripremanja hrane, objedovanja, druženja, ali i mjesta isključive privatnosti. 
   
Kuhinja u potkrovljuKako smo spomenuli, krovni prozori mogu savršeno upotpuniti ovaj prostor, animirati vrijeme pripremanja hrane. Zamislite kako kuhate i imate pogled na bočni dio Vaše okućnice, na prirodno zelenilo, na susjedne krovove, jednostavno na daljinu ili u putujuće oblake na nebu. Romantično i prije svega vrlo primamljivo. Prozračivanje prostora, osobito kuhinje, predstavlja jedan od bitnijih uvjeta izgradnje kuhinje u potkrovlju. Integriranim ventilacijskim preklopima omogućavate prozračivanje, bez da morate konstantno otvarati prozore. To je korisno osobito u jesensko kišovito vrijeme, kada otvoreni krovni prozor i nije baš neka opcija. Ukoliko Vam se jedan od krovnih prozora nalazi visoko, blizu sljemena krova, potkrovlje možete prozračiti u nekoliko minuta takozvanim efektom dimnjaka. Dovoljno je otvoriti i vertikalne i krovne prozore, kako bi zrak prostrujio u trenu. Kako kuća zadržava toplinu, koja se pohranjuje u građevnim materijalima zidova i podova, gubitak topline se odvija kroz ventilacijski preklop. Također, na umu imajte i dnevno kretanje sunca, jer će prostorija okrenuta prema jugu ili zapadu primati  direktnu oštru i vruću svjetlost, što u kuhinji nikako nije poželjno. Postavite ih na sjever ili istok, jer je svjetlost koju nebo reflektira tada hladna i funkcionalna, pa Vam vrućina od kuhanja hrane neće biti nesnošljiva. Ukoliko želite kuhinju sa pogledom na okolinu, prozore na sjeveru postavite nisko, a kada su okrenuti prema istoku, tada ujutro pružaju jednu zlatnu jutarnju svijetlost, pa su idealni za uspavano ispijanje kavice i sunčano buđenje uz doručak. 
   
Kuhinja u potkrovljuPrilikom bojanja zidova kuhinje u potkrovlju koristite hladne svijetle boje, kako bi Vas osvježavale za vrijeme emitiranja topline kuhanja i kako bi vizualno povećali manji prostor. Ako je riječ o većoj kvadraturi, poigrajte se tamnijim tonovima, koji ipak neće dominirati nad svijetlijima, već se istaknuti u kontrastu. Poznato je kako se topliji zrak diže, pa je ovo idealno mjesto za otpuštanje vruće pare kroz tavanski prozor, a donji dio kuće tako će biti konstantno hladniji tijekom sparnih ljetnih dana. 
  
Što se tiče stepeništa najbolje bi bilo izvesti zatvoreni tip stubišta, kako mirisi hrane ne bi bježali po kući i stvarali nelagodne mirise, kada se pomiješaju. Ulazna vrata neka budu dovoljno udaljena od kuhinjskih elemenata i šanka, odnosno stola, kako bi se nesmetano moglo ulaziti. Ako Vam veličina prostora to dopušta, u sklopu svih potrebnih kuhinjskih elemenata možete dodati i koju sjedeću garnituru i uživati odmarajući se, dok se hrana kuha ili peče. Prostor ispod kosine je kao stvoren za izvedbu neke vrste ostave, u koju možete skladištiti hranu i piće, koje nije namijenjeno za hladnjak. Mala vratašca biti će simpatičan dio ovog interijera, a pomalo može podsjećati na tajni prolaz iz bajki.
   
Dakle, uz malo mašte možete se kreativno izraziti i domišljato dizajnirati kuhinju pod krovom. Ne samo da ste time dobili prostoriju više, već i oslobodili područje u donjem dijelu kuće za neku drugu namjenu. 


© Adaptacije d.o.o.