RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

IGRAONICA U POTKROVLJU

Osigurajte ugodnu i zdravu klimu Vašim najmlađima u igraonici pod krovom, a sebi prostoriju više

Dječja soba u potkrovljuČini se uvijek kako bez obzira koliko prostora imate, djeca rastu brže nego što se prostorno možete nositi s tim. Ponekad Vam se čini kako imate više djece no što doista jest, osobito kada na igru pozovu svoje društvo, pa kada se i igračke pridruže, te njihova sportska oprema i prije no što ste trepnuli Vaš dom je postao manji i skučeniji. I samo što ste podignuli glavu prema gore, kako bi zakolutali očima u ne baš veselom tonu, pogled Vam se zadržao na stropu. Hm, koji bi mogao biti razlog?! Pa naravno, potkrovlje! I samo što ste otkrili prostoriju više, koja propada u monotoniji, u mislima krojite kako će izgledati novo preuređeno potkrovlje. Biti će to igraonica kao pun pogodak za Vas i za Vaše najmlađe. Ono se može renovirati u dječju igraonicu na vrlo povoljan i lakši način no što ste možda zamislili. Osim toga, na ovaj način možete ispuniti snove Vaše djece, koja maštaju o zvijezdama, planetama i na vrlo zanimljiv način animirati njihovu dosadu te im priuštiti igranje na vrlo atraktivan način. Djevojčice će biti oduševljene idejom igranja pod zvijezdama, pa će im tako i bajke biti prisnije i intrigantnije. 
   
Dječja soba u potkrovljuPrije samog planiranja kako će izgledati novo potkrovlje, potrebno je utvrditi stanje stropnih greda, kao i jačinu konstrukcije te koliko se ono mora dodatno ojačati i upotpuniti za siguran korak. Prvo pitanje na koje trebate obratiti pozornost glasi je li krov izgrađen konvencionalnim sustavom gradnje ili rešetkastim načinom, koji je sastavljen od mreže formiranih trokuta između krova i poda. Ukoliko je rešetkast, morate se konzultirati najprije s arhitektom ili projektantom, kako bi Vas uputio u mogućnosti pregradnje ovog sustava za izgradnju tavanske prostorije. Za podnicu i zidne obloge odaberite materijale koji su dugotrajni i lakši za održavanje, jer igraonica zahtjeva otporniju vrstu materijala. Jedna od ideja može biti i laminat koji izgleda kao bojano drvo ili mramor, jer se lako čisti pa Vam tako proliveni sok i mrlje od sladoleda neće više biti noćna mora. Bez obzira na veličinu staklenih stijenki i veću količinu prirodne svijetlosti, koristite svijetlije perive boje za zidove i podove, jer tamne boje nisu baš poželjne za dječje prostorije. Osim što upijaju svijetlost, stvaraju mračnu atmosferu i manje optimističnih zraka sunca. 
   
Dječja soba u potkrovljuKako bi potkrovlje doista funkcioniralo kao zdrava dječja igraonica, podna površina mora biti što čišća od pretrpanosti namještaja, kako bi sloboda kretanja bila potpuna. Previše namještaja nikako ne pomaže, pa izbjegavajte velike ormare i glomazne krevete, jer u suprotnom sputavate svaki dječji korak. Ako planirate u toj igraonici ugostiti prijatelja ili prijateljicu Vaših mališana, kako bi koji put prespavali ovdje, tada je dodatni madrac neobičnog i zanimljivog dizajna takozvani "blow up" madrac potreban kao dio inventara.  Naime, to je krevet koji se drži pohranjen u kovčegu, a kada ga treba koristiti tada se izvlači i napumpa poput gume. Vrlo praktično, jer ne zauzima mjesta konstantno, već se koristi po potrebi. 
   
Dječja soba u potkrovljuSvijetlo u potkrovlju će biti vrlo bitan elemenat u preuređenju, pa osigurajte što više krovnih prozora, jer je svaka zraka sunca dobrodošla. Na tržištu postoje mnoge vrste krovnih prozora, pa tako i oni koji ljeti štite od jakog sunca, a poznati su "Velux krovni prozori", koji uz mnoge odlike osiguravaju zdravu i ugodnu klimu prostora, maksimalnu dnevnu svijetlost i prirodnu ventilaciju, koji minimiziraju rizik od alergija. Njihova dodatna oprema za krovne prozore omogućuje zaštitu od jakog sunca, te oblikovanje svijetlosti na željeni način. Dakle, potrebno će biti postaviti unutarnju rolu ili plisirano sjenilo kojima ublažavate toplo i oštro svijetlo, a siesta sjenilom potpuno zamračiti prostor za popodnevni san. Također, postavite prozore blizu sljemena krova, kako bi se svijetlost reflektirala od suprotnog zida, jer je ta vrsta svijetlosti mekanija, nego oštre direktne zrake. Adekvatnom izolacijom Vašim najmlađima osigurajte ugodniju i zdraviju klimu boravka u igraonici, te kvalitetno preuređeni prostor, kojega uvijek možete kasnije renovirati, kada djeca porastu. 
   
Dječja soba u potkrovljuNeka igraonica bude tematski dizajnirana, neka prati maštu i želje Vaše djece, njihovih omiljenih likova iz crtića i bajki te poučnih pripovijetki, a prema tome i pripadajuće boje. Perive fototapete mogu poslužiti kao odličan odabir, jer najrealnije prikazuju ove scene iz svijeta bajki, ali i zbog činjenice kako im vrlo brzo dosade, pa je uvijek lakše skinuti i postaviti nove tapete, nego ponovno ličiti zidove. Strop ukrasite onim interesantnim svijetlećim zvjezdicama, koje se preko dana pune sunčevim svijetlom, a noću isijavaju poput pravog zvjezdanog neba. Time ste riješili i problem strahovitog spavanja u mraku te nepozvanih noćnih spodoba iz njihove mašte, jer pružaju dovoljno dugo svijetla dok ne utonu u san. 
   
Dječja soba u potkrovljuPolice i ormariće smjestite u najniži dio ispod krova, a ponekad je najbolje rješenje namještaj po mjeri. Ako koristite već izrađene police, tada odaberite model sa otvorenim vrhom, kako bi slijedio liniju spuštanja stropa krova. Gornje police ukrasite plišanim igračkama ili raznim ovalnim predmetima koji su savitljivog karaktera, kako bi zavarali oko promatrača. Prilikom planiranja stepeništa, postavite ona koja su stabilnija za spuštanje i uspinjanje, spiralne stepenice izbjegavajte, a dužina i širina svake stepenice neka bude dovoljno velika za sigurniji korak. Ograda je obvezna, jer su djeca nespretna i nestabilna kada hodaju, stoga im na taj način omogućavate pridržavanje i kvalitetan oslonac. Ako ne želite odvojiti igraonicu od donjeg dijela kuće, tada su vrata višak, a stepenište se jednostavno nadovezuje na potkrovlje. Podna obloga stepenica neka bude u stilu tavanskog poda, pa ako je riječ o laminatu, obložite i stepenište istom vrstom laminata. Kako djeca često hodaju bosa po podu, postavite tepih dovoljno pričvršćen da ne klizi, jer će se u suprotnom na golom laminatu sklizati i padati. 
   
Dakle, u sklopu igraonice možete urediti i dječju sobu, te njihov mali radni kutak, čime definitivno u donjem dijelu kuće oslobađate prostor za dnevni boravak i blagovaonicu bez neuredno razbacanih igračaka, bojica, knjiga...


© Adaptacije d.o.o.