RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Zidovi

 

Zidovi

Lijepljenje novih tapeta i ličenje zidova najbrži je način za unošenje promjene u neuglednu i otrcanu unutrašnjost stana ili kuće.

Zidovi su u neku ruku odraz ljudske naravi. Mogu biti zanimljivi, neuredni, sumorni, uzbudljivi, umirujući. Dakako, sve se to postiže bojom i uzorkom.

Najprije treba biti praktičan. Provjerite kakvih materijala ima na tržištu, koji su najprikladniji za vaše zidove i možete li sami obaviti radove.

Razmislite zatim o izgledu i proporcijama zidova. Ako useljavate u novi stan i još niste stekli osjećaj za prostor ili ako tako dugo živite u stanu da ste izgubili odnos prema njemu, obojite sve zidove bijelom bojom. To na stanoviti način poništava sva prethodna obilježja prostora. Ubrzo ćete, na primjer, osjetiti, da zidove treba obojiti toplijom bojom, da su stropovi previsoki ili da pojedine arhitektonske elemente treba istaknuti, a druge ukloniti.

Izbor

 

Ponuda je velika, no konačni izbor ovisi o vrsti i stanju zidova, i o novcu. Ako su zidovi neravni, ali je žbuka još dobra, ne ličite ih nego ih presvucite debelim drvenim papirom (vrsta grube tapete) jutom ili plastikom. U vlažnim stanovima zidovi se oblažu toplim, izolacijsim materijalima, kao što su debela tapeta, tkanina i drvene ploče. Dakako, u vlažnim stanovima treba posvetiti osobitu pažnju provjetravanju i grijanju.

Boje su razmjerno jeftine. Izbjegavajte vodene boje za zidove, jer se one moraju sasvim ukloniti prije novog ličenja ili lijepljenja tapeta.

Tapete mogu biti debele, tanke, jednobojne, s uzorkom, ravne ili reljefne. Uglavnom su perive. U određenim uvjetima zidovi se još prekrivaju tkaninom, pločicama, drvenom oplatom, plutom, pustom i plastikom.

Zidove katkad treba oblagati brzo i jeftino. To se osobito odnosi na privremeni i kratkotrajni boravak u unajmljenom stanu i na oblaganje zidova u dječjim sobama. Manja djeca brzo uništavaju zidove. Vrijedi usput napomenuti da djeca uglavnom više drže do boje nego do kvalitete zidova.

Boja i sastav

 

I jedno i drugo je značajno. Iste boje različitog sastava se znatno razlikuju. Razlikuju se i po sposobnosti da upijaju ili odbijaju svjetlost. Ne izbjegavajte tamne boje; jedna velika, tamno obojena ploha mnogo je ljepša nego nekoliko razbacanih tamnih mrlja. Slabo osvijetljenu prostoriju treba ličiti svijetlim bojama ili bijelo. Jednobojni zidovi su najbolja pozadina za ukusan namještaj.

Vizualna rješenja

 

Promatrajte kuću kao cjelinu i dosljedno provedite svoje zamisli. Zidovi, zavjese i tepisi mogu biti samo prijatna pozadina za druge predmete, namještaj i, uopće, za vaš način života,ali mogu igrati i dominantnu ulogu u stvaranju atmosfere i stila.

Evo nekoliko pitanja:

  • Jesu li zidovi suhi, dobro izolirani i čvrsti?
  • Koji su nosivi zidovi, a koji pregradni?
  • Od kakvog su materijala zidovi?
  • Mogu li sadašnji površinski slojevi poslužiti kao osnova za buduće dekorativne zahvate?
  • Je li u stanu potrebno više topline i zvučne izolacije?
  • Prljaju li se zidovi u vašem domaćinstvu (djeca, kućne životinje)?
  • Volite li više jednobojne zidove ili uzorke?
  • Postoji li mogućnost poboljšanja loših zidnih površina, nepravilnih proporcija i prljavih dijelova zida?