RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Sutereni

 

Podrumi

 

Mnoge kuće imaju prostorije u razini zemlje, tzv. podrume pod zemljom. Podrumi su uglavnom mračni i vlažni pa je nametnuto mišljenje da mogu korisno poslužiti jedino kao spremišta – osobito za hranu i vino – jer je u njima cijele godine temperatura ujednačena.

Podrum je, osim toga, najprikladnije mjesto za sve što je veliko i nezgrapno, kao što su npr. strojevi, i to zbog toga što se zidovi i podovi u njemu ne moraju pojačavati. To je dobro mjesto i za velike rezervoare goriva za centralno grijanje, osobito u područjima u kojima zakon propisuje način skladištenja goriva prema kojem rezervoar mora biti smješten u ozidano udubljenje kako bi se smanjila opasnost od prolijevanja tekućine i požara. Rezervoari i pumpe za vodu također se mogu smjestiti u podrumu, no predlažemo vam da razmislite kako bi se taj dragocjen prostor mogao još bolje iskoristiti.

Planska izgradnja/propisi

 

Prilikom odlučivanja o izdavanju dozvole za gradnju nove kuće ili za promjenu rasporeda u već postojećim kućama, nadležni organi dijele sobe na one u kojima se boravi i sporedne prostorije. Kod izračunavanja stambene površine po jednom članu domaćinstva uzima se u obzir samo kvadratura prostorija u kojima se boravi.

Do neprilika dolazi kad se od sporedne prostorije želi napraviti prostorija za stanovanje. Tada se postavlja pitanje pristupa kanalizacijskoj mreži, zaštiti protiv provale, sporednog izlaza u slučaju požara i mnoga druga, ali prije svega nova soba mora zadovoljiti lokalne propise o adekvatnom osvjetljenju, ventilaciji i grijanju.

Ako posjedujete kuću s podrumom, evo nekoliko pitanja o kojima biste trebali razmisliti:

  • Iskorištavate li ga na najbolji način?
  • Omogućuju li vam građevinski propisi i zakonske odredbe da preuredite nedovoljno iskorišten prostor?
  • Može li prostorija biti iskorištena i u drugu svrhu?
  • Je li vlažna?
  • Ako je vlažna, koji bi način zaštite od vlage bio najpogodniji?