RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Grijanje - terminologija

 

Grijanje - terminologija

Za čitatelje koji ne žele ostati zbunjeni stručnom terminologijom dok razgovaraju s izvođačima grijanja u svom stanu, ovo što slijedi je u neku ruku rječnik stručnih izraza s kojima bi se mogli susresti.
grijanje - terminologija

Izmjena zraka

Neophodna za zdravlje i za udobnost stanara. Zrak bi se u dnevnom boravku morao izmijeniti jedan i pol puta na sat, a u kuhinji i kupaonici dva puta.

Ugrađeni kotao

Bez obzira na vrstu goriva (kruto, ulje ili plin) riječ je o uređenju koji je sa stražnje strane priključen na grijač u dnevnoj sobi i koji služi za centralno grijanje i za potrošnu toplu vodu.

Centralizirano grijanje

Sistem pomoću kojeg se u cijelom stanu održava stalna temperatura od cca 13C. Ugodnija temperatura postiže se uključivanjem pojedinih grijalica koje su povezane sa sistemom i koje zagrijavaju pojedine prostorije.

Fasadni nastavak

Alternativa tradicionalnim dimnjacima prikladna za plinske bojlere i kotlove na ulje za loženje. Cijevi se mogu ugraditi u svaki vanjski zid, a na krajevima su zaštićene rešetkom ili pomičnim poklopcem.
Strujna zraka automatski je regulirano u oba smjera (svježi zrak za izgaranje u jednom, a dimni plinovi u drugom smjeru), a sama komora za izgaranje odvojena je od prostorije u kojoj se nalazi bojler čime je isključena opasnost od eksplozije.

Plin u bocama-butan i propan

Pomoću plina u bocama može se kuhati, zagrijavati voda, osvijetliti i zagrijavati stan. Postoje i kombinirani uređaji slični onima koji rade na gradski ili prirodni plin.

Centralno grijanje

Stan se zagrijava pomoću tople vode ili zraka koji struje kroz cijevi i radijatore iz centralnog bojlera ili sličnog uređaja za grijanje. Ovo ne treba miješati s centraliziranim gijanjem.

Pumpe za cirkulaciju vode

Ove pumpe tjeraju toplu vodu kroz radijatore i cijevi s malim promjerom. Također se koriste za pojačavanje i regulaciju primarnog i sekundarnog kružnog protoka u sistemima za toplu vodu.

Kondenzacija

Vlaga koja se pod utjecajem toplog zraka pretvara u vodene kapljice na hladnim površinama.

Provodljivost

Sposobnost provođenja topline kroz tekućine i kruta tijela. Ako se dva kruta tijela dodiruju, toplina prelazi (širi se) sa toplijeg na hladnije. Toplo tijelo može biti i vaše, a hladno-pod ili zid.

Inženjer, specijalist za grijanje-konzultant

Stručna osoba koju treba pozvati i uposliti kod uvođenja većih sistema za grijanje i koja nije u nikakvom poslovnom odnosu s izvođačima radova. Takva će osoba mjerodavno izraditi projekt grijanja, nadgledati radove i provjeriti račun.

Konvekcija

Ugrijani zrak se širi i podiže uzrokujući strujanje pomoću kojeg se zagrijava cijela prostorija. To je prirodna konvencija. Na tom principu djeluju električne, plinske i uljne grijalice, radijatori centralnog grijanja i sve druge tople površine. U pojedinim uređajima za grijanje ugrađeni su ventilatori koji na umjetan način pospješuju konvekciju.

Bojler za toplu vodu

Metalni cilindar u kojem se nalazi topla voda.

 Ekspanziona posuda

 Mali spremnik vode koji nije direktno spojen na dovod vode-služi da u sistemu centralnog grijanja drži radijatore potopljene i da prima određeni višak vode koja se uslijed zagrijavanja širi.

Rebraste cijevi

Cijevi centralnog grijanja s radijalnim rebrima. Takve cijevi imaju veću površinu za grijanje. Princip je isti kao kod radijatora. Prikladne su za grijanje hodnika i manjih prostorija kroz koje ionako prolaze cijevi centralnog grijanja na putu do većih soba, jer uspješno zamjenjuju radijator.

Podno grijanje

Ovaj sistem grijanja uglavnom koristi jeftiniju, noćnu električnu energiju. Toplinski elementi se ugrađuju u betonsku podnu ploču tako da cijeli pod postupno zrači toplinu i zagrijava zrak u prostoriji. Za ovakav sistem prikladne su samo određene podne površine.

Oblaganje dimnjaka

Postoje suvremeni kotlovi koji upotrebljavaju postojeće dimnjake. Ovi u tom slučaju moraju biti iznutra obloženi azbestnim ili čeličnim omotačem, ili izolacionim cementne žbuke.

Izvođač grijanja

Tvrtka ili privatni poduzetnik koji uvodi grijanje u vaš stan. To moraju biti kvalificirani stručnjaci, kao što je na primjer strojarski inženjer-specijalist za grijanje, što ne treba miješati s inženjerom-konzultantom koji je nezavisan u svom poslu.

Ovlaživač zraka

Uređaj (ili posuda) iz kojeg isparava voda i vlaži suhi zrak u prostoriji ili stanu. Postoje razni tipovi i vrste-od jednostavne posude koja se učvršćuje uz radijator do električnih uređaja s „fenom“ ili grijačem koji pospješuju isparavanje.

Uronjeni električni grijač

Električna šipka uronjena u cilindar s vodom. Na taj način zagrijava se voda u električnim bojlerima, ali i u starim kupaonskim kotlovima.

Indirektni cilindar

Upotrebljava se u svim kombiniranim sistemima za grijanje (grijanje i potrošne tople vode). Iznutra je zaštićen od korozije i kamenca. Radi na principu „zatvorenog kruga“ cijevi za toplu vodu, koje su provedene unutar cilindra.

Glavni rezervoar za hladnu vodu

U nekim domaćinstvima iz takvog rezervoara koji je priključen na glavnu vodovodnu cijev, napaja cilindar u bojleru, kadi i umivaoniku, ali ne i kuhinjska slavina za hladnu vodu koja je priključena izravno na vodovodnu cijev.

Centralno grijanje s cijevima mikro-promjera

Bakrene ili čelične cijevi promjera 6 do 10 mm. Lako se instaliraju i prikrivaju, za razliku od širokih cijevi. Takav sistem prikladan je za razmjerno brzo zagrijavanje manje količine vode do visoke temperature. Radijatori su tako vrući da se ne mogu ni dodirnuti. Uglavnom se u takvom sistemu upotrebljavaju rebraste cijevi i radijatori s ugrađenim električnim ventilatorima koji pospješuju širenje toplog zraka.

Zemni plin

Dvostruke je kalorične vrijednosti od gradskog plina, ima drugačije karakteristike plamena i nije otrovan.

Dvotarifno brojilo

Za noćnih sati električna energija u gradskim naseljima u načeli je jeftinija. To vrijedi samo za domaćinstva koja imaju dvotarifno brojilo pomoću kojeg se obračunava njen utrošak. Kod podnog grijanja, termoakumulacionih peći itd., dolaze do izražaja sve prednosti jeftinije električne energije i dvotarifnog brojila.

Radijacija (zračenje)

Odnosi se na izravno grijanje predmeta, a da se pri tome ne zagrijava zrak kroz koji toplina prolazi.

Kod podnog i stropnog grijanja, te kod radijatora riječ je o radijaciji niske temperature. Plamen krutog goriva i plina te električni grijači zrače toplinu tijela visokih temperatura.

Radijatori

Radijatori priključeni cijevima na kotao zagrijavaju se toplom vodom koja struji kroz njih potisnuta električnom pumpom. Električni radijatori sastoje se od grijaćih elementa uronjenih u ulje.

Centralno grijanje s cijevima malog promjera

Zahvaljujući malim pumpama koje potiskuju vodu kroz cijevi i kvalitetnim radijatorima u suvremenim sistemima za centralno grijanje sve se više koriste cijevi promjera 12,5 mm (pola cola).

Električni kamini

Peći i grijalice od vatrostalne opeke i materijala koji akumuliraju toplinu. Zagrijavaju se pomoću jeftinije, noćne električne energije.

Bezdimne zone

U mnogim prenaseljenim i industrijski razvijenim evropskim područjima postoje propisi kojima se sprečava onečišćavanje zraka. U takvim zonama grijanje na kruta goriva je strogo ograničeno.

Koeficijent toplinske vodljivosti

Postupak i formula pomoću kojih se mjeri širenje određene količine topline kroz neki materijal. Što je rezultat mjerenja niži, to su bolja izolaciona svojstva materijala.

Grijanje pomoću toplog zraka

Sistem centralnog grijanja u kojem se zagrijani zrak razvodi kroz cijevi i zidne otvore u   pojedine prostorije u stanu.

Dvotarifno brojilo

Zamjenjuje stari sistem mjerenja dnevne i noćne struje posebno, te daje podatak na jednom brojilu, ali sa dva brojčanika-dnevnom te noćnom potrošnjom struje.