RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Okolica

Iz unutrašnjosti doma, vaš će pogled na vanjski svijet biti ujedno i pogled na vrt. Vrt može biti samo skupa slika za gledanje ali i oličenje vašeg načina života, dakle pažljivo uređen prostor kao što su uređene i prostorije u kući.

Povezanost između unutrašnjeg i vanjskog prostora može se postići čak i u najmanjim stvarima kao što su prozori i posude za cvijeće, oblik vrtne sjenice, pločice u dvorištu itd. isto kao što namještate unutrašnjost kuće, odlučujući zašto stol ili umivaonik postavljate na određeno mjesto, tako biste trebali razmisliti i o opremanju vrta.

Izbor elemenata od kojih se sastoji vrt ovisi o tome što očekujete od takvog prostora.

U gradu ćete vjerojatno trebati stanoviti zaklon od propuha, a izvan grada zaštitu od vjetrova. Budući da je obično najkorisniji dio vrta terasa trebalo bi najviše sredstva uložiti u njeno popločenje i natkrivanje, odnosno zaštitu od vjetrova.

Ako vam plan nije logičan i ako niste riješili pitanje, recimo, nepotrebne stepenice ili ostatak zida, vrlo vjerojatno ni cjelokupni rezultat neće zadovoljiti. Nedostaci u planiranju ne mogu se prikriti čak ni prebacivanjem težišta na cvijeće i ukrasno bilje u vrtu, jer se takva „kamuflaža“ kad-tad razotkrije i pokaže sve svoje loše strane.

Čemu služi vrt?

 

Ako služi samo za gledanje a takvih je zaista malo, treba ga urediti tako da u njemu prevladava ukrasno bilje i cvijeće koje uljepšava okolicu kuće tokom cijele godine, a ne samo tokom jednog godišnjeg doba.

Što učiniti ako imate hladan vrt okrenut prema sjeveru? Kako postupiti sa zidovima ili ogradom, kolnim prilazom, prostorom za pranje automobila, vanjskim cijevima, osvjetljenjem, kanalizacijom i prostorom za ostavljanje otpadaka?

Izgledu svakog vrta doprinosi pravilno omeđivanje, dobro popločenje, vrtne klupe, kipovi, posude za bilje i rasvjeta. Sve to čini cjelinu i povezuje vrt s unutrašnjošću kuće.

Razmišljajte o vrtnoj ogradi obično se svodi na obilježavanje granica s materijalom po ukusu domaćina. No da bi bio dobar/funkcionalan, vrt mora biti sklonjen od susjeda s obje strane, a u nekim slučajevima i odozgo.

O svemu ovome treba voditi računa od samog početka, već prilikom izrade osnovnog plana, i svakako prije no što se počnete baviti hortikularnim problemima.

Vrtovi s ulične strane obično su nezaklonjeni, tj. izloženi pogledima prolaznika, a vrtovi iza kuće predstavljaju intiman obiteljski prostor u kojem bi trebalo da dođu do izražaja sve karakteristike obiteljskog načina života. Ne očekujete da će djeca biti uredna u otvorenom prostoru ; vodite računa o tome da će se u vrtu zateći mnogo njihovih igračaka. Sve u svemu, prilikom uređenja vrta treba razmisliti o svim onim vrijednostima koje taj dio kuće posjeduje i koje mogu oplemeniti čovjekov stambeni prostor.

Mijenjanje uloge vrta

 

Mlađi bračni parovi redovito nemaju dovoljno novaca za uređenje raskošnog vrta, ali mogu prostor oko kuće planirati tako da se razvija usporedno s povećanjem obitelji i osobnog dohotka. Možda se u početku mogu zadovoljiti samo terasom i komadićem popločenog prostora koji povezuje kuhinju sa spremištem za otpatke, garažom i sl.

Kako obitelj raste, taj se popločeni prostor može povećati pješčanikom ili kružnom stazom za vožnju triciklom.

Tada već možete djelić vrta zasaditi povrćem, a jednu gredicu i cvijećem za kućnu vazu. Kada djecu porastu, dolazi vrijeme za gradnju roštilja na kojem će se preko praznika i vikenda peći meso. Možda će trebati urediti i prostor za igre loptom.

Ako to dopuste prilike i novčana sredstva, može se u vrtu izgraditi bazen sa svim pratećim uređajima; ili čak sauna. Istovremeno, bi trebalo proširiti gredice sa cvijećem i sagraditi malenu sjenicu.

Prije ili kasnije, mladi će napustiti dom i vrt će izgledati pust. Roditelji će vjerojatno željeti više zelenila; sjenica će postati veća ili će se čak na njenom mjestu izgraditi staklenik. To je trenutak kad stariji vrtlar mora unajmiti pomoć. Površina koju je lako oplijeviti ili pokositi u 40-toj ili 50-toj postaje s vremenom opterećenje. Tada vrt treba prilagoditi mogućnostima i sposobnostima ukućana kako bi održavanje bilo lakše.

Vrt bi, da zaključimo, morao biti prilagodljiv prostor u kojem su mogući raznovrsni složeni i jednostavni zahvati koji odgovaraju promjenljivim potrebama obitelji.