RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Stil

 

Stil

Znate li kako ćete namjestiti stan? Ako znate, ne čitajte ovo što slijedi. No, ako niste sigurni kako da to postignete premda znate što hoćete i ako vas zbunjuje gomila savjeta u knjigama i časopisima, vjerojatno će vam koristiti, kao što i meni koristi, ako upoznate različite suvremene stilove i njihove komponente.

Različite prostorije u jednom domu mogu, dakako biti opremljene u različitim stilovima; vrlo je vjerojatno da ugođaj koji želite postići u kuhinji nije ono što biste htjeli u dnevnoj sobi. Dakle, ne bojte se raznolikosti. Osnovno je i najvažnije da vaš dom bude doista vaš, a ne dekoraterov, ili skup polovičnih rješenja iz knjiga i časopisa.

Ako imate dovoljno novaca da zaposlite dekoratera ili arhitekta, imajte na umu da njegove sposobnosti najčešće ne mogu nadoknaditi vašu neodlučnost. Zahtjevi vam moraju biti jasni i točni kao i svota s kojom raspolažete. Najprije budite na čistu sa samim sobom. (Oni koji se odnose prema svojim savjetodavcima djelomično kao ispovjednici, a djelomično kao gospodari prema svojim kućnim psićima, moraju takvu pogodnost i platiti.)

Ako ipak uposlite dekoratera ili arhitekta, vjerojatno ćete zajedno doći do stila koji je dijelom vaš, a dijelom njegov, ali koji vam u potpunosti odgovara. Međutim, najčešće nema ni mogućnosti ni potrebe za vanjskom pomoći i vlasniku ne preostaje drugo nego da sam provede svoje zamisli.

Vaš osobni ukus odredit će opći stil. Slijedeći korak je izbor određenih predmeta koji stvaraju taj stil. Ubrzo ćete, međutim, ustanoviti da stil ne stvaraju pojedini komadi namještaja, nego način na koji se predmeti uklapaju u cjelinu, pozadina (s obzirom na boje i s obzirom na materijal) te različite druge pojedinosti. Čini se da suvremeno uređenje unutrašnjosti treba podijeliti na pet osnovnih stilova koje sam nazvao: seoskim stilom, gradskim stilom, mediteranskim stilom, internacionalnim stilom i električnim stilom. Svaki je od njih moguće shvatiti doslovce, ali nikako ne bih htio predlagati uniformiranost iz koje nema izlaza.

Različiti stilovi iz različitih vremenskih razdoblja također se mogu skladno nadopunjavati. Moguće ih je uklopiti u nešto što će održavati vašu osobnost, a to je najvažnije.