RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Blagovaonice

Danas, kad stanovi postaju sve skučeniji, a posluge više nema, pokućstvo i pribor za objedovanje treba planirati tako da budu što udobniji, te da isto odgovaraju svečanim objedima ili večerama s mnogo uzvanika i intimnim obiteljskim obrocima. U oba slučaja stol za objedovanje mora se nalaziti blizu kuhinji.

blagovaoniceStolci moraju biti udobni i prikladni za sve vrste jela, a površina stola čvrsta i periva. Za svečane prilike, prostorija (ili prostor) u kojoj se objeduje treba biti odvojena od drugih, ili barem na neki način odvojena od kuhinjskih mirisa i užurbanosti, kako bi gosti i ukućani mogli mirno uživati u dobrom jelu i ugodnom razgovoru poslije ručka ili večere. Što je snažniji utisak da su hranu kuhali nevidljivi majstori kuhinje, to je uspješnija svečana večera.

Prostor za objedovanje morao bi biti smješten i organiziran tako da da donošenje jela ne predstavlja nikakve poteškoće, drugim riječima, da se hrana donosi tiho i nenametljivo.

Ako je u stanu raspored tako nezgodan da se kuhinja i blagovaonica nalaze u dvije podne razine, ne bi bilo loše prekriti stepenicu kosom pločom na kojoj se nećete spotaknuti dok nosite jelo. Vrata bi se trebala jednostavno i lako otvarati i zatvarati. Dobrodošao je metalni pojas preko donjeg dijela vrata s kuhinjske strane. On štiti drveninu od udarca nogom, kad su domaćici pune ruke tanjura.

U manjim stanovima u kojima je dragocjen svaki četvorni metar stambenog prostora, obično se blagovaonica kao posebna prostorija prva „ukida“, tj. priključuje se drugoj sobi. Hoće li ta zajednička soba biti kuhinja/blagovaonica (vjerojatno najbolje rješenje za obitelj s malom djecom, jer se mrlje na polivinilskom podu lakše čiste, nego na tepihu.), ili dnevna soba/blagovaonica, ovisi o njenoj veličini i izgledu do kojeg vam je stalo. Donje natuknice pomoći će vam da dođete do najprikladnijeg rješenja:

* Smeta li vas objedovanje u kuhinji?

* Volite li pozivati goste na ručak i večeru?

* Smeta li vam njihovo prisustvo dok kuhate i perete posuđe?

* Držite li prikladnijim da kuhinjske potrepštine budu skrivene od pogleda?

* Volite li (mislimo i na druge članove obitelji ) objede u opuštenom i neobaveznom

   raspoloženju?

* Kako provodite vrijeme s poslovnim poznanicima i pretpostavljenim kolegama?

   Izlazite li s njima u restoran ili ih ugošćujete kod kuće?

* Okuplja li se vaša obitelj o objedu ili svaki član objeduje sam?