RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Kuhinje

Planiranje nove kuhinje je slično kuhanju dobrog jela. U oba slučaja treba odgovoriti na nekoliko sličnih pitanja: Kome je namijenjeno? Za koliko osoba? Koji su osnovni sastojci?

Kako se uklapaju u cjelinu? Koliko sve to stoji?

Za početak, sastavite popis opreme koju biste htjeli imati. Kuhinjski namještaj se veoma promijenio otkako su se na tržištu pojavili mnogobrojni mehanički predmeti i pomagala koja olakšavaju kuhanje i druge domaćinske poslove.

Miješalice (mikseri) i sjeckalice olakšavaju i ubrzavaju pripremanje hrane; zahvaljujući kombiniranim plinskim i električnim štednjacima domaćici neće nauditi nestanak električne energije ili plina. Dvostruke pećnice omogućavaju istovremeno pripremanje dvaju različitih jela.

Moderni strojevi za pranje posuđa ne samo što peru zagorjele zdjele i lonce, već obave taj posao bolje od ljudskih ruku. Ventilatori izvlače paru i neugodne mirise iz kuhinje.

Ako ne možete odjednom kupiti svu željenu opremu, ostavite u kuhinji mjesta za naknadno kupljene uređaje. Osnovna je greška u planiranju kuhinje, ako se strojevi, oprema i pokućstvo tako rasporede da svaka promjena zahtjeva veće (i skupe) građevinske zahtjeve.

Kad odlučite što ćete kupiti, provjerite je li kuhinja dovoljno prostrana za sve te predmete i opremu. U suvremenim stambenim prostorima kuhinje su uglavnom skučene.

Evo nekoliko pitanja na koja biste morali naći odgovor prije nego započnete planirati kuhinju:

  • Gdje bi se trebala nalaziti kuhinja u odnosu na prostor za objedovanje?              
  • Želite li da se u kuhinji samo kuha ili bi vam odgovarala prostorija u kojoj uz kuhanje ima mjesta i za druge djelatnosti-na primjer, za dječji boravak?
  • O kakvoj se kuhinji radi? Kuha li se u njoj svakodnevno? Ili povremeno?
  • Kako često idete u trgovinu? Drugim riječima, koliko vam je prostora potrebno za ostavu?
  • Jesu li postojeći izvori vode, električne energije i plina dovoljni?
  • Je li ventilacija ispravna?
  • Kakav je zrak u kuhinji? Možete li držati namirnice na otvorenim policama ili ih morate zatvarati u ormare?