RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Podovi

 

Podovi

Prije nego odaberete vrstu i boju poda, razmotrite neke praktične probleme. Postavljanje poda je jedan od najvećih izdataka i zato je svaka pogreška skupa. Neke vrste podova možda nisu prikladne za konstrukciju kuće. Na betonski pod (podlogu) mogu se gotovo postaviti sve vrste podova, pod uvjetom da je u to uključena i izolacija protiv vlage. Na drvenu konstrukciju, ne smije se polagati pod od keramičkih pločica, bez prethodne provjere njene nosivosti.

   Izbor poda ovisi o prometu i aktivnosti koja se na njemu odvija. Tamo gdje očekujete veće količine nečistoće, nećete staviti tepison ili tepih, već pod koji se lako čisti i pere. Kuhinjski podovi bi se morali uvijek lako čistiti i biti otporni na vodu i masnoću. Po dnevnim sobama, hodnicima i stepenicama mnogo se hoda, za razliku od spavaonica. U dječje sobe i prostorije u kojima boravi mladež treba postaviti osobito čvrste i izdržljive podove.

   Udobnost, toplinska izolacija i izgled također su bitni elementi koje treba razmotriti prije postavljenja poda. Troškovi polaganja poda su različiti, no kvalitetna izvedba garantira duži vijek trajanja. Ako sami postavljate pod, pridržavajte se uputa proizvođača.

Toplina  

 

Tvrdi podovi su uglavnom hladni, a noge se na njima brže umaraju. Za obitelj čiji članovi vole hodati bosi, vjerojatno je najbolje rješenje postavljanje tepisona u cijelom stanu ili ugradnja podnog grijanja.

Sigurnost

 

Izbjegavajte skliske i glatke podove jer mogu biti opasni, osobito za starije osobe. Ne pričvršćeni tepisi na ulaštenoj površini su vrlo opasni. Zato nikada ne laštite parkete ispod manjih tepiha, ili ih podložite materijalom koji se ne kliže.

Buka

 

Keramičke pločice i kameni podovi mogu biti vrlo bučni. Pluto i guma dobro upijaju zvuk, a podstavljeni polivinilski pod je mnogo tiši od običnog polivinila i drugih plastičnih podova.Udarci, koraci i druge zvučne vibracije prenose se kroz pod na donji kat ili kroz zidove u susjednu sobu. Teškoće takve prirode mnogo se teže rješavaju. Najbolje je prije postavljanja završnog sloja izolirati pod zvučnom izolacijom. To je ujedno i toplinska izolacija, pa se takav dodatni izdatak uvijek isplati.

Izbor

 

Sve je manje daščanih podova. Ako je drvo zdravo, premažite ih zaštitnim nepropusnim sredstvom. Bezbojno zaštitno sredstvo ističe strukturu drva. Zaštitna sredstva se proizvode u desetak i više različitih tonova i boja. Drveni pod može se i obojiti, a dobra je i kombinacija manjih tepiha na većoj drvenoj površini.

Od svih materijala za podove najbrže se razvijaju plastični. Plastika danas sve više zamjenjuju druge materijale. Tako se plastičnim podovima s uzorkom imitiraju keramičke pločice, parkete i sl. Kvalitetniji plastični podovi su obično podstavljeni.

Danas se proizvode tepisi iz toliko različitih materijala i mješavina vlakna da je vrlo teško preporučiti određenu vrstu. Čak se i tepisi od čiste vune razlikuju u kvaliteti i trajnosti.

U prostorijama s manjim prometom postavite tanje tepihe, a u hodnicima i dnevnim sobama čvrste i debele. Izbor boja i uzoraka gotovo je neograničen.

Planiranje

 

Kad odaberete vrstu poda koja vam najviše odgovara, predstoji vam izbor proizvođača, boje, uzoraka i strukture. Ne prenagljujte u tome. Obiđite trgovine i izložbene prostore, temeljito ih razgledajte, zavirite u stanove prijatelja, raspitujte se, testirajte materijale i razmijenite iskustva sa stručnjacima. Katkad je korisno otkriti i loše strane određenih materijala koji vam se sviđaju. Sakupljajte uzorke podova i uspoređujte boje, ali imajte na umu da boje na manjim površinama djeluju drugačije nego na velikim i da se mijenjaju pod različitim osvjetljenjem.

Manje kuće i stanovi izgledaju prostranije ako se cjelokupna površina poda prekrije istim materijalom.

U većim kućama i stanovima problemi su drugačiji; ili će se iza svakih vrata nalaziti sasvim drugačiji dekor, drugačiji namještaj, drugačiji zidovi, pa tako i drugačija vrsta poda, ili će cijeli stambeni prostor biti stilski ujednačen. Skladna cjelina ne znači istovremeno i nametanje ukusa jednog člana obitelji drugim članovima. Postoje različiti materijali za podove koji se odlično nadopunjavaju.

Evo nekoliko kratkih napomena o kojima treba voditi računa prilikom izbora poda:

  • Je li pod čvrst ili treba prekriti improviziranu platformu?
  • Postoji li izolacija od vlage u prizemlju?
  • Kakve će se aktivnosti obavljati u pojedinim prostorijama?
  • Održavanje i čistoća poda.
  • Možete li vlastoručno postaviti pod ili je potreban stručnjak?
  • Uklapa li se vaš izbor boje i uzoraka u cjelinu?
  • Namjeravate li „unificirati“ podove u stanu ili hoćete u svakoj prostoriji drugačiji pod?
  • Računajte s pragovima ispod vrata i razlikama u boji i materijala između pojedinih podova.