RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Rasvjeta

 

Rasvjeta

 

O svjetlosti, prirodnoj ili umjetnoj, ovisi kako će boje, razne plohe i oblici u stambenom prostoru djelovati na ljudsko oko, drugim riječima, kako će izgledati. Maštovita i kvalitetna rasvjeta pridonosi izgledu cijelog domaćinstva. Loša rasvjeta može upropastiti i najskuplja rješenja, dobra će oplemenit i sasvim skromno uređen stan.

Svjetlost istovremeno osvjetljava predmete i uzrokuje sjene; što je uži i umjereniji svjetlosni izvor, to je više sjena. Obasjano jarkom sunčevom svjetlošću, drvo će, na primjer, bacati tamnu sjenu, a za oblačna vremena, kad nema usmjerenog izvora svjetlosti (sunca), neće ni biti sjene. Na isti način, usmjereno svjetlo ističe reljef stanovitog kipa ili neravne plohe, difuzno (npr. fluorescentno) ima suprotan učinak.

U planiranju rasvjete treba voditi računa o električnoj rasvjeti, premda je i dnevna svjetlost vrlo značajna.

Način osvjetljavanja

 

Oblici, veličina i ugođaj određenog prostora izravno ovise o vrsti svjetlosti kojom je osvijetljen. Prostor se osvjetljuje na različite načine, počevši od jedne gole žarulje što svijetli na sredini stropa do složene kombinacije raznovrsnih svjetlosnih izvora. S rasvjetom se mogu ukloniti neki nedostaci stambenog prostora, kao što je utisak skučenosti, visina stropova itd. Svjetlosni izvori koji na primjer, osvjetljavaju samo zidove, na izgled povećavaju sobu, a niska rasvjeta koja ne osvjetljuje strop, na izgled je snizuje. Poteškoća je jedino u izboru najprikladnijeg rješenja.

Planiranje  

 

Neophodno je razmjestiti namještaj u stanu prije izbora rasvjete i postavljanja rasvjetnih tijela. U dnevnoj sobi se toga ne treba čvrsto pridržavati, ali u kuhinji, gdje je rasvjeta povezana s određenim aktivnostima, budite precizni.

Pobrinite se da prekidači budu tamo gdje su najpotrebniji; to znači, u blizini ulaznih vrata; u blizini noćne svjetiljke, na dnu i vrhu stepenica. ( U hodnicima i stubištima treba provesti dvostruke prekidače koji se mogu uključiti i isključiti na oba kraja.)

Vodite također računa o rasvjeti izvan kuće- ispred ulaznih vrata, u garaži, ispred pomoćnog ulaza itd.

Sve električne radove morao bi obaviti kvalificiran električar. Ne očajavajte ako se u vašem stanu zbog stanovitih pravnih ili tehničkih poteškoća ne može provesti potpuno nova električna instalacija i rasvjeta. Danas na tržištu ima dosta rasvjetnih uređaja koji omogućuju dobra privremena rješenja. Uglavnom su to vrlo fleksibilne, produžne, zglobne i slične svjetiljke, s raznovrsnim tipovima žarulja.

Kako odabrati najbolju rasvjetu

 

U mnogim stanovima prostorije nemaju strogo određenu namjenu. Trebalo bi, dakle, unaprijed razmotriti kako se koristi svaka prostorija, pa tek tada planirati rasvjetu. Ako je, na primjer, riječ o dnevnoj sobi u kojoj se još radi i jede, rasvjeta mora biti raznovrsna. Neophodni su odvojeni izvori svjetlosti za veliki stol, pisaći stol (radni stol), za čitanje kao i opće svjetlo za cijelu sobu.

Budući da ljudski vid slabi s godinama, za istu aktivnost je prosječnom šezdesetogodišnjaku potrebno dvostruko više svjetlosti od prosječnog tridesetogodišnjaka. U istim svjetlosnim uvjetima (količina svjetlosti), sobe s tamnim zidovima i podom djeluje tamnije od soba sa svijetlim zidovima i podom, jer tamna boja ne održava svjetlost. Mjerenje svjetlomjerom pokazuje da su takve sobe doista tamnije.

Odnos svjetla i sjene također igra važnu ulogu u osvjetljavanju prostorija. Ravnomjerno osvijetljena prostorija nezanimljiva, a boravak u njoj zamoran. Struktura i boja osvijetljene površine mijenjaju se ovisno o vrsti svjetlosnog izvora i kutu pod kojom svjetlost „pada“ na nju. Neravan zid ili zidni vijenac obasjan izravnom, punom rasvjetom postaje ravan-gubi se treća dimenzija. Na sličan način mijenja se i boja osvijetljene površine, ali u tome dodatnu ulogu imaju jačina svjetlosti i vrsta žarulje.

Kupujte svjetiljke koja je rasvjeta najprikladnija za pojedine dijelove stana ili prostorije? Pod pretpostavkom da ste već isplanirali i odredili kućni raspored ( namjena prostorija, razmještaj pokućstva itd.), preispitajte još jednom sve pojedinosti, imajući na umu da rješavate bitno pitanje-rasvjetu.

  • Koja je namjena pojedinih područja u stanu?
  • Kakva vam je rasvjeta potrebna-izravna (direktna), indirektna, nepomična, pomična, snažna, blaga ili pozadinska?
  • Ima li u stanu dovoljno utičnica i prekidača? Jesu li na odgovarajućim mjestima?
  • Hoće li zamišljena rasvjeta zadovoljiti sve potrebe?
  • Hoće li biti postignut zadovoljavajući odnos svjetlosti i sjena?
  • Ako uvodite novu električnu instalaciju, jeste li predvidjeli najbolje položaje za utičnice, prekidače i priključke rasvjetnih tijela?
  • Kakva svjetiljka odgovara namještaju u sobi, odnosno stilu unutrašnje dekoracije?