RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Kamini

U starijim kućama (ponegdje i u novijim) mogu se u pojedinim prostorijama zateći kamini i ognjišta. Uvodeći centralno grijanje mnogi vlasnici gotovo bez razmišljanja zatvaraju i pregrađuju stare kamine. To je prilično brzoplet postupak i ne treba ga se uvijek pridržavati. Kamin je vrlo lijep izum, premda nije toliko praktičan koliko udoban. Zar ima nešto ugodnije od toplog, otvorenog ognjišta za hladnih i sumornih zimskih popodneva i večeri. Na pucketavoj vatri kamina mogu se k tomu pripremiti raznovrsna jela. Što se tiče dimenzija, ne treba biti sitničav; kamini moraju biti veliki bez obzira da li se radi o preuređenju starih ili gradnji novih. Isto vrijedi i za predmete uz kamine: žarače, košare i posude za ogrijev itd.

Kamini ne moraju izgledati sumorno i prazno kad u njima ne gori vatra. Uljepšajte ih ljeti lijepim drvenim trupcima, češerima ili ukrasnim biljkama kojima nije potrebno mnogo svijetlosti.

Starinskim kućama i stanovima odgovara i starinski namještaj. Ukoliko je i vama stalo do takvog unutrašnjeg uređenja, ne zatvarajte olako postojeći, starinski kamin, jer se upravo na osnovu njega mogu pronaći skladna stilska rješenja za uređenje cijelog stana. Dakako, to ne vrijedi ako u kući poduzimate veće zahvate na drvenoj oplati, prozorima i vratima. To jest ako umjesto starinskih arhitektonskih rješenja ugrađujete suvremena.

U starinskim, stilski i arhitektonski cjelovitim i skladnim kućama, obnavljanje starih kamina i ugradnja novih vrlo je složen zahvat, jer se svako odstupanje od stila može pretvoriti u običan kič. Pažljivo birajte materijale , nastojte pronaći opeku odgovarajuće boje,odgovarajuće drvo i kamen i odgovarajuće metalne dijelove. Za ovakve radove uputno je unajmiti arhitekta ili kvalificiranog dekoratera čiji će vam savjeti i rješenja pomoći da ljepše uredite stan.

Kamini u novijim kućama ne podliježu tako strogim zahtjevima, ali i s njima treba biti vrlo oprezan. Danas se proizvodi toliko raznovrsnog građevinskog materijala i ukrasnih predmeta da je vrlo lako skrenuti u neukus i pretjerivanje. Osobito su opasne stilske imitacije, koje u suvremeno namještenom interijeru nemaju nikakva smisla.

Jedno od suvremenih i ukusnih rješenja predviđa ugradnju kamina /ognjišta u zid iznad razine poda. Ognjište je obloženo sjajnim metalom koji se žbukom lako vezuje za zidnu opeku.