RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Dnevni boravak

Dnevni boravak najopterećenija je prostorija u kući ili stanu. To je prostorija u kojoj ukućani vole uživati u miru i intimi obiteljskog doma; s druge strane, u njoj se primaju gosti, a domaćin se otvara prema vanjskom svijetu. Dnevni boravak je mjesto u kojem se ukućani odmaraju, štoviše, skupljaju nove snage; to je prostorija koja najbolje odražava domaćinov ukus i njegovu osobnost (ili onaj dio osobnosti koji želi pokazati drugima).

dnevni boravakRaspored namještaja morao bi omogućiti nesmetan život i dnevnom boravku, bez obzira radi li se o zabavi, odmaranju, pisanju, čitanju, objedovanju ili gledanju televizora. Veliku ulogu u tome ima i prikladna rasvjeta. Mekoća (ili tvrdoća) sjedišta trebala bi odgovarati namjeni stolaca, trosjeda i naslonjača. Što se toga tiče, sjedišta se mogu podijeliti na radna i na ona koja su predviđena za odmor. Televizor bi morao biti propisno smješten u odnosu na svjetlosne izvore i gledatelje. Svjetiljka se ne smije nalaziti iza televizora ( zasljepljuje gledatelja), a ugašeni ekran ne smije odražavati zasljepljujuću svjetlost neke svjetiljke u blizini. Dnevni boravak mora djelovati ugodno i nenametljivo u svakoj prilici-radilo se o partiji karata s odraslima ili o nestašnoj dječjoj igri. Potrebe i zahtjevi ukućana mogu se s vremenom promijeniti, no dnevni boravak mora i tada odgovarati svrsi.

Ako u obitelji ima djece, u dnevnom boravku bi trebalo biti mnogo slobodne podne površine. Istovremeno, opasni i krhki predmeti ne smiju se ostavljati djeci na dohvat ruke. Dnevni boravak treba opremiti novim namještajem kada djeca odrastu. Premda će velik dio vremena provoditi u svojoj sobi, bit će vam drago ako vam se povremeno pridruže i u dnevnom boravku.

Raspored namještaja u svakom slučaju mora biti prilagodljiv tako da se u prostoriji za dnevni boravak može udobno smjestiti više osoba. Pri tom se manje grupe ne smiju osjećati izgubljeno, a velike skučeno u prostoru. No , dobro je ako uspijete rasporediti namještaj tako da se u sobi može nesmetano odvijati nekoliko razgovora u isti mah.

Tokom upotrebe sobe za dnevni boravak neminovno ćete kupiti i neke nove predmete, kao što su slike, prostirači, knjige i namještaj, a sve to treba vješto rasporediti u prostoru.

Upravo zbog novih predmeta treba s vremena na vrijeme temeljito promijeniti dotadašnji raspored namještaja u prostoriji.