RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Predmeti

 

Predmeti

 

U svakome se od nas kriju sakupljačke sklonosti koje u određenom trenutku mogu izaći na vidjelo. No, unatoč toj činjenici nismo svi jednako obdareni sposobnošću da predmete slažemo na lijep način.

Najbolji raspored stvari ne ostvaruje se njihovim stihijskim nagomilavanjem u kojem se ne osjeća čovjekov smisao za organizaciju. Proljetno cvijeće u svom vrtu možete saditi bez rasporeda, bacajući sjemenke i saditi lukovice zatvorenih očiju, ali sa stvarima nije tako. Predmeti nisu poput cvijeća koje izgleda lijepo i kad je neplanski razbacano po travnjaku. Mnogo nagomilanih predmeta stvara neurednu zbrku. S druge strane prestrogi raspored ostavlja krut i vojnički ozbiljan utisak.

Sam postupak slaganja ukrasih predmeta na police, stolove ili zidove veoma je nalik na aranžiranje cvijeća. Boja, oblik, veličina i materijal mnogo pridonose konačnom izgledu. S cvijećem je ipak malo lakše jer postoje stanovita pravila, postoje određena razdoblja cvjetanja i razdoblja sadnje. Predmeti se pojavljuju i nestaju bez određenog reda, a njihove dimenzije i oblici veoma se razlikuju.

Ukrasni predmeti u načelu izgledaju ljepše ako su uredno složeni i izloženi u prostoru nego ako su razbacani po stanu. To ne znači da će manji broj predmeta izgledati ljepše, premda i jedan jedini pravilno osvijetljeni predmet može biti lijepa dekoracija kao što je npr. usamljeni cvijet u lijepoj vazi.

Ne postoje strogo određena pravila. Nekome se može svidjeti ono što će se drugome učiniti vrlo ružnim. Poznat je slučaj jednog direktora muzeja koji je nekoliko dana boravio kod prijatelja, isto tako stručnjaka za umjetnost i svakog je popodneva krišom pomicao jednu renesansnu figuru malo udesno, želeći je smjestiti po svom ukusu, no navečer bi je ponovo našao u prvotnom položaju.

Sve sitnice i veće stvari što se s određenim razlogom nalaze u kući treba dostojno izložiti i pokazati. Kad vas njihov raspored počne zamarati, vrijeme je da ih složite na nov način.