RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Spremanje stvari

 

Spremanje stvari (ostava)

 

Stanovita domaćinstva uvijek djeluju uredno i čisto. U njima se sve odvija bez zastoja, sve je na svom mjestu, a ima dovoljno mjesta za sve. Takva domaćinstva imaju jednu zajedničku karakteristiku: dobro planiran i ostvaren prostor za spremanje stvari. Upamtite, čovjek je općenito sklon podcjenjivanju svojih potreba; uglavnom mu je potrebno dvostruko više prostora, no što predstavlja. (Predmeti koji se ne upotrebljavaju, pa bili oni i sasvim novi, morali bi se izbaciti van kuće.)

U malim kućama i stanovima stvari se mogu pohraniti jedino uza zidove. Spremišta, odnosno ormari za stvari, prislonjena o zidove ne zauzimaju mnogo mjesta, nisu nametljiva, a pristupačna su kad iz njih treba nešto uzeti. Dakako, prostorija natrpana raznovrsnim ormarima izgleda skučeno. Zato takva spremišta moraju imati jednostavne i glatke plohe sa što manje nepotrebnih kvaka, ručica i drugih ukrasa.

Dobro spremište je uglavnom skupo, zato se pripremite na veći izdatak. Troškovi iznose barem onoliko koliko stoji dobar tepih u istoj prostoriji.

Nastojite da spremište odgovara vašim potrebama. Kod toga treba imati mnogo mašte. Ako stanoviti sistem dobro djeluje u jednoj prostoriji, nema razloga da se za drugu traži drugačije rješenje. Zar se kuhinjski elementi ne bi mogli produžiti i u blagovaonicu? Zašto ne biste dnevnu sobu, spavaću sobu i hodnik opremili jednakim spremištima? Zašto bi košulje i džemperi morali ležati u drvenim ladicama umjesto, recimo, u žičanim košaricama? Ili na otvorenim policama? Ako nijedan proizvođač namještaja ne nudi ono što biste željeli ili vam se određeni dijelovi namještaja čine preskupim, kupite standardni ormar i razmislite kako biste njegovu unutrašnjost prilagodili svojim potrebama.

Dok razmišljate o najprikladnijem namještaju za spremanje stvari, vodite računa i o:

  • Namjeravate li se u doglednoj budućnosti seliti? (O tome ovisi kakvi ormari prikladniji-ugrađeni ili pomični).
  • Koliko vam je različitih spremišta potrebno?
  • Za koliko prostorija su vam potrebni ormari? Koji se predmeti u vašem najviše gomilaju i „umnožavaju“?
  • Jeste li razmotrili kako će zidni ormari djelovati na proporcije prostorije?
  • Koliko sredstava možete uložiti u spremišta za stvari?
  • Da li volite vidjeti pohranjene predmete ili vam više odgovara ako su predmeti uredno spremljeni i skriveni od pogleda?