RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Unutrašnji raspored

 

Unutrašnji raspored

Koliko je stanova i obiteljskih kuća ispunilo naša iščekivanja? Što se dogodilo sa svim onim snovima o životu u prostranom i veličanstveno uređenom stanu. No, zastanite na trenutak; prepustite se maštanju i razmislite koliko bi stan ili kuća u kojoj živite mogli urediti bolje, funkcionalnije i ljepše.

Možete li promijeniti namjenu prostorija?

Mnogo je onih koji nepotrebno robuju tradiciji. Ako su dnevne sobe u prizemlju, a spavaće na katu, mnogi misle da tako mora biti. No, sve se to može vrlo lako i bezbolno promijeniti, ako za to postoji samo jedan dobar razlog.

Bolje korištenje postojećeg prostora

 

Povećanje i bolje korištenje prostora ne pretpostavlja uvijek nadogradnju ili proširenje kuće. Ima čak nekoliko dobrih razloga protiv nadogradnje: što je kuća veća, to su troškovi vanjskog održavanja veći; poskupljuje grijanje; proširenjem kuće smanjuje se površina vrta.

Stambeni prostor može se povećati jednostavnijim i boljim rasporedom namještaja, probijanjem novih vrata na prikladnijim mjestima, spajanjem dviju prostorija u jednu ili razdvajanjem neke druge u dvije itd.

Dogradnje

 

Ako ni to ne pomaže, stambeni prostor se povećava novogradnjom u visinu, u širinu i u zemlju. Kreativno iskorištavanje prostora mnogo više pridonosi izgledu stana, kulturi stanovanja i udobnosti nego beskorisno poigravanje predmetima ili natrpavanjem stana ukrasnim jastučićima i nepotrebnim namještajem. To, kreativno iskorištavanje prostora osnovni je zadatak dizajnera ili arhitekta, a vlasniku preostaje da dalje razvija, oplemenjuje i dopunjava njihova osnovna rješenja.

   Razmislite o slijedećem:

Može li se raspored i funkcionalnost vašeg stana ili kuće poboljšati izmjenom namjene

pojedinih prostorija?

  • Je li adaptacija legalna, odnosno pravno regulirana (u slučaju većih radova)?
  • Hoće li se namjeravana adaptacija kasnije pokazati praktičnom u pogledu instalacija, blizine i pristupačnosti ostalih prostorija te, napokon, troškova gradnje?
  • Hoće li unutrašnjost i vanjština dobiti ili izgubiti na estetskom izgledu?