RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Adaptacija starog stana

Adaptacija starog stana - Adaptacije d.o.o.
Možda ćete se suočiti s dilemom trebate li adaptirati stari, veći stan ili pak zamijeniti ga novim, modernijim, ali približno iste kvadrature. Bez obzira na ubrzanu gradnju proteklih godina, još  uvijek veliki broj ukupnog stambenog prostora u gradu zauzimaju stari stanovi.

Ako je vaš izbor starogradnja zbog pogodnosti koje nudi, kao što su život u središtu grada te dovoljno prostrani stan, morat ćete računati i s brojnim nedostacima koje bi valjalo ukloniti. Naime, mnogo takvih stanova nema moderno opremljene kupaonice, niti odgovarajuće električne, kuhinjske i vodovodne instalacije, a česta je i nedovoljna zvučna i toplinska izolacija što u stanovima čije sobe imaju razmjerno velike površine nezanemarivo povećava troškove grijanja. Neki od vas susrest će se i s neodgovarajućim rasporedom prostorija.

Adaptacija starog stana - Adaptacije d.o.o.Sve ove nedostatke riješit će prikladna adaptacija starog stana. Prvo što biste morali zamijeniti jesu električne i sanitarne instalacije, te instalacije za grijanje kojima bi uveli korištenje suvremenih uređaja za grijanje i regulaciju topline.

Adaptacija starog stana - Adaptacije d.o.o.

Nužna je zamjena postojeće elektroinstalacije te povećanje presjeka kako bi se omogućio priključak bojlera, štednjaka, strojeva za pranje rublja i posuđa i ostalih kućanskih aparata. Važno je napraviti odgovarajuću kupaonicu i praktičnu kuhinju. Prije postavljanja nove keramike u kupaonici i kuhinji treba zamijeniti dotrajale i stare vodovodne cijevi. Svaka je vodovodna instalacija sastavljena od sistema za dovod vode (dotok) i sistema za odvod vode. Danas možete birati između velikog broja plastičnih i metalnih cijevi. Najčešće se upotrebljavaju cijevi od bakra, legiranog čelika i politilena. Iako su pocinčane čelične cijevi još uvijek dozvoljene, kod instalacija za pitku vodu ne odgovaraju tehničkim standardima. Cijene su prihvatljivije, ali su cijevi podložnije oksidaciji (hrđi) i začepljenjima mineralnim talogom, kao što je vapnenac. Zato treba biti oprezan pri izboru.

Adaptacija starog stana - Adaptacije d.o.o.Pogled prema dolje često nam otkriva neprivlačne drvene podove, a ako ih želite prekriti tepisonom obložite postojeći pod pločama od iverice ili OSB pločama. Novije vrste tepisona imaju sposobnost razgradnje i neutraliziranja neugodnih mirisa i štetnih plinova u prostoru, mirisa kemikalija i dima cigareta. Na ugrađene ploče lakše je postaviti parkete, laminat, tepison ili tepih, a ako između njih položite sloj od stiropora, plutenih ploča ili tankog filca, osigurat ćete i bolju zvučnu izolaciju. Stari parketi često su pričvršćeni za pod bitumenom tj. crnom smolom (više se ne koristi u izgradnji novih domova jer je kancerogena i nastoji se ukloniti iz životnog prostora za što je potpuna adaptacija stana prava prilika). Ako ste se odlučili restaurirati stari parket, sve te ostatke potrebno je ukloniti za što postoji više načina. Duboko smrzavanje parketa smolu će očvrsnuti i lakše ćete ju skidati. Možete upotrijebiti i kemijska sredstva, otapala i slično. No kada radite sa zapaljivim i opasnim kemikalijama budite na oprezu, dobro provjetravajte prostoriju i svakako poštujte SVE upute proizvođača napisane na poleđini sredstava. Parketi mogu biti zabijeni čavlima u daske ispod kojih se nalazi hrpa šute koju je potrebno maknuti ili izolirati kako prašina više ne bi ulazila u stan. Spasiti stari parket veliki je posao i često neisplativ budući da prilikom skidanja starog parketa gotovo uvijek dolazi do oštećenja jednog dijela, a pri njegovom postavljanju parketari se susreću s manjkom parketa upravo zbog navedenih oštećenja. Brušenje i lakiranje parketa trebali bi napraviti na cijeloj površini, a ne samo na dijelovima koje ste zamijenili. Ovakve restauracije moguće su na manjim kvadraturama, ali na većima se ne isplate jer vam na kraju novi parket bude jeftiniji (a i ne zaboravite već spomenutu kancerogenost smole).

Adaptacija starog stana - Adaptacije d.o.o.Neodgovarajuću visinu prostorije prikrijte spuštenim stropom u koji se može ugraditi i rasvjeta, a sličnim konstrukcijama možete pregraditi veće prostorije ili pak napraviti pomične pregrade. Za lošu osvijetljenost i slabo prozračivanje stana često su krivi visoki i uski prozori koji se u načelu ne mogu mijenjati budući da bi takvim radovima nagrdili izgled zgrade i njenu arhitekturu. Međutim, moguće je optičko korigiranje prozora koje možete postići jednostavnim trikovima koristeći različite zavjese i zastore.

Adptacija starog stana - Adaptacije d.o.o.Vrata u stanu često su ukrašena različitim izbočinama i utorima što možemo promijeniti ugradnjom stakla u njih. Ako nemate vremena ili vam se jednostavno ne da, već samo ličenje, kako vrata tako i cijeloga stana, može učiniti mnogo i dati stanu potrebnu svježinu. Ne zaboravite skinuti sve naslage stare boje sa zidova i sa stropa, a pri postavljanju keramičkih pločica bilo bi dobro ostaviti malu zalihu rezervnih pločica jer je ponekad vrlo teško pronaći odgovarajuću kada zatreba.

Dekoracija i opremanje samog interijera bit će lakši posao, ali i tu pazite da konačni proizvod odgovara vašim željama i potrebama jer adaptirani stan pretvarate u svoj dom.