RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Svijet najmlađih u dimenziji iz bajke

 Velika je prednost ako  dijete zavoli svoju sobu i smatra je dovoljno privlačnom da u njoj provodi veći dio vremenaAdaptacija, planiranje i dizajniranje dječje sobe nije samo izazov u adaptaciji stana, već i odlična prilika da se kroz njeno uređenje na trenutak vratite u djetinjstvo. Tamo Vas čeka svijet prepun ideja, motiva i likova iz bajki, priče sa sretnim završetkom, šarenilo boja, zanimljivi detalji i igračke, a sve zajedno će Vam pomoći da pretvorite tu bajku u stil osebujan i savršen za uređenje sobe Vaših najmlađih. Sve Vam je dozvoljeno, mašta nema granice. Dovoljno je samo da zamislite svijet u kojemu je stvarnost isprepletena izmišljenim i pridobili ste svoju djecu, kako biste zajedno stvorili nešto čudesno. Ponekad djeca znaju i sama što bi i kako bi htjela da im soba izgleda, stoga ih nemojmo podcjenjivati kada izraze želju za malim sobnim parkom, "kućice na drvetu", dvorcem iz bajke, mini džunglom i slično. Sve su to teme koje se vrlo lako daju pretopiti u prekrasno uređenu dječju sobu iz mašte, osebujnog stila. Velika je prednost ako  dijete zavoli svoju sobu i smatra je dovoljno privlačnom da u njoj provodi veći dio vremena. To je razlog da omogućite svojoj djeci i prostor za igru i prostor za spavanje, učenje, boravak. Nećete pogriješiti ako i veću prostoriju namijenite djeci, a osobito ako imate dvoje ili troje najdražih. 

Pri samom planiranju obratite pažnju na položaj dječje sobe, jer on utječe na djetetov odnos prema njojPri samom planiranju obratite pažnju na položaj dječje sobe, jer on utječe na djetetov odnos prema njoj. Idealan položaj u suvremenim stanovima nije moguće planirati, dok je u kući to vrlo lako ostvarivo. Prije svake adaptacije stana ili kuće kada ste već u prilici da planirate raspored prostorija, imajte na umu da blizina roditeljske sobe noću pruža osjećaj sigurnosti svakom djetetu. Kada sobu na nenastanjenom katu kuće namijenite djeci do 15 godina, tada ostavljate na dijete osjećaj usamljenosti i odvojenosti. Kada postanu tinejdžeri, tada je to sasvim druga priča koja zadovoljava to rješenje odvojenosti. Savjet više je i da ne zatvarate djecu u mračne sobe i ne ostavljate ih da spavaju u nezagrijanoj prostoriji, jer je djeci potrebno čak i dodatno grijanje kada se ostatak stana ili kuće više ne grije, osobito u noći.

 

Dob djeteta vrlo je bitna za uređenje dječje sobePrilikom planiranja, pripazite i na sitnice praktične za dječju uporabu. Naprimjer prekidače postavljajte nisko kako bi ih lakše dohvatili pri paljenju svjetla, a opasnije stvari poput električnih grijača i utičnica postavite na povišena mjesta, izvan dohvata dječjih ruku. Dob djeteta vrlo je bitna za uređenje dječje sobe, jer oni najmanji zahtijevaju konstanti nadzor i pažnju pa ih većinom smještamo u svoju spavaću sobu,  no kada malo porastu i proslave treći rođendan tada im treba osigurati vlastiti prostor za igru i boravak u prostoriji, opet bližoj Vama. Što više rastu zahtijevaju više prostora, više slobode pa im to i omogućite. Ukoliko nemate sobu viška da odvojite svako dijete u svoju sobu, idejno se poigrajte i od starog potkrovlja, zatvorenog balkona ili lođe, ili pregradnjom jedne prostorije uredite još jednu dječju sobu i zadovoljili ste njihove potrebe i želje. A njihova međusobna i uobičajena svađa će postati prošlost. Dovoljno je da ih animirate raznolikošću i omogućite prostor u kojemu će raspored biti dinamičan kroz vrijeme, jer nam je svima poznato kako djeci brzo sve dosadi.  Dočarajte im svijet iz romana, iz priča za laku noć koje im čitate svake večeri prije spavanja. Neka dožive taj izmišljeni i sretni život zanimljivih likova. Zid upotpunite likovima iz crtića, motivima iz prirode, jer dosadno i dosada je najgori neprijatelj njihove sobe. Pri kupnji namještaja obratite pozornost na materijale od kojih su izrađeni, jer neki sadržavaju opasne tvari u svom sastavu. Nemojte misliti ako su mali, da im je namještaj manjih dimenzija dovoljan, jer stvarnost je da im je potrebno više prostora kako brzo rastu. Također pripazite da namještaj bude ovalnog oblika, sa što je moguće manje oštrih rubova i izbjegavajte stroge linije i materijale kojima bi se mogli ozlijediti. Najpraktičnije rješenje su stolovi ovalnog oblika, lako perivi materijali poput kože, podova obloženih materijalima koji će im ublažiti pad dakle tepisona ili parketa ovisno o dobi.

Iako želite najbolje za svoje dijete, nemojte pretjerivati sa skupocjenim opremanjem dječje sobeKada su djeca mlađa izrazito su nespretna i sklonija umrljanim podovima, posteljinom, namještajem općenito. Lako perivi materijali i površine neće Vam zadavati toliko posla, kao naprimjer čišćenje umrljanog tepiha. Iako želite najbolje za svoje dijete, nemojte pretjerivati sa skupocjenim opremanjem dječje sobe, jer oni su samo djeca koja se žele igrati i živjeti u svijetu mašte. Uz malo novaca, može se urediti savršena dječja soba iz bajke. U jednoj prostoriji možete urediti dio za spavanje, dio za igru, dio za učenje i pisanje domaćih zadaća, a najbitnije je svaki taj dio učiniti zanimljivim, kako bi ih zaintrigirali za radnje za koje su namijenjeni. Krevet na katu uređen u stilu kućice na drvetu sa malim umjetnim drvcem, mali radni stolić ispod tog drveta odnosno kreveta idealan je primjer za to, jer pisanje domaće zadaće u prirodi pod drvetom stvoriti će im sasvim drugu dimenziju u kojoj će sa užitkom obavljati svoje školske zadatke. Time će i spavanje biti zanimljivije, jer će spavati u kućici na drvetu, a sve u samo nekoliko kvadrata svoje sobe.

Poznato je kako se djeca boje mraka, pa kako im ne bi cijelu noć bilo upaljeno svjetlo opasno i zbog pregrijavanja, ukrasite strop malim svjetlećim zvjezdicama i mjesecom, i tako ste im omogućili da spavaju pod zvjezdanim nebom sa dovoljno svijetla. U bojama i dizajnu dječjega kutka nikako ne možete pogriješiti. Sve je dopušteno. 


© Adaptacije d.o.o.