RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Živjeti snove u novoj spavaćoj sobi

 
Spavaća soba najintimniji je kutak našega doma. U njoj vlada atmosfera koja jednostavno zahtjeva poseban tretman prilikom uređenja, baš kao i kupaonica. Obje prostorije namijenjene su isključivo opuštanju i uživanju, te zadovoljavanju onih potreba koje čuvaju naše zdravlje i ljepotu. Kao što brinemo o higijeni, tako i kroz kvalitetan san ostvarujemo kvalitetan život, rješavajući se stresa i psihičke rastrojenosti nakupljenih tijekom svakoga dana. Često je kupaonica dio spavaće sobe, i u samom planiranju nastojimo ih zbližiti u jednu cjelinu, naravno ako nam veličina stambenog prostora to i dopusti. Ukoliko su one ipak odvojene, potrebno ih je barem približiti u prostoru, kako zbog praktičnosti tako i zbog estetskog ugođaja.

Kvalitetan san izuzetno je važan za dobro funkcioniranje našeg pamćenja kroz pravi odmor i regeneraciju našega organizma. Spavanje zauzima važno mjesto u razvoju mozga održavajući stalnu razinu kognitivnih sposobnosti pamćenja, govora i razmišljanja. Kako bi osigurali ugodno i pravovremeno spavanje, te potrebnu količinu dobroga sna izrazito je važno osigurati udobnost i smirujuću atmosferu spavaće sobe. Kada shvatite da Vam je dosta buđenja u sobi u kojoj nedostaje sklada i stila koji će Vas smirivati, krenite u njeno preuređenje. Stil neka bude odraz Vaše osobnosti, dizajn odgovarajuće namjene. Dakle, nježni tonovi boja, udoban madrac, umirujući motivi na zidu, sve ono što podsjeća na stanje mira i tišine, a što će Vas vrlo lagano odvući u san. Iako ste pobornik šarenila jarkih boja ili tamnijih tonova, izbjegavajte ih u spavaćoj sobi. Sve što je agresivno svojim karakterom će Vas ometati u tom ambijentalnom ugođaju. Proljetno buđenje neka Vas inspirira svojom raznolikošću i potakne na promjene koje će Vam goditi u novoj spavaćoj sobi. Definirajte svoj stil, stvorite neki novi u kojemu ćete samo Vi uživati.

 Kako je spavaća soba namijenjena isključivo spavanju, tako zaslužuje prozračnost i svježinu. Nemojte ju zatrpavati nepotrebno, dodajte koji detalj više poput svježega cvijeća ili mirisnih dekora, samo i uvijek zbog posebne namjene. Zidovi neka budu ukrašeni jednostavnošću, obojani u što svijetlijim tonovima poput boje slonovače, boje vanilije, bez obzira na veličinu prostora. Nemojte pretjerivati niti sa zidnim ukrasima, niti u količini namještaja. Udoban krevet ima najveću ulogu, stoga zauzima najviše prostora i većinom je centriran. Današnji dizajni pružaju tolike mogućnosti u njegovoj primjeni, da jednostavno ništa više nije potrebno u toj sobi. Još samo jedan veliki ormar željenog dizajna i soba je stilski upotpunjena. Kada je spavaća soba izuzetno mala, ugradbeni ormar sa vanjskim ogledalom osim estetskog izgleda, pružiti će i funkciju vizualnog povećavanja prostora, ali i najbitnije ostvariti nam da prilikom isprobavanja odjeće vidimo koja nam najbolje pristaje.

Već spomenutu prozračnost osigurati ćemo dovoljnim izvorom svijetlosti, bilo onom prirodnom kroz velike prozore, ili onom umjetnom kroz zanimljive svjetiljke i noćne lampice.  

Njihovi neobični dizajni ukrasiti će sobu, a Vama pružiti svijetlost za čitanje i boravak u njoj. Kako biste se zaštitili od vanjske buke, jer živite u prometnoj ulici, uz željezničku prugu ili u glasnome dijelu grada, zvučnu izolaciju ostvariti ćete novim PVC prozorima i spavati u potpunoj tišini. Tako Vas neće buditi zvukovi iz okoline, kako biste u miru usnuli svoj san nesmetan do jutra. Prozračivanje je također vrlo bitno, jer svježi zrak pridonosi osjećaju ugode održavajući zdravlje. Podovi neka Vam budu udobni i topli za noge, a opet atraktivni. 

Drvo je oduvijek bilo sinonim za toplinu i kvalitetu, pa ukoliko ga preferirate nad ostalim materijalima, opredijelite se za drvene podne obloge, možda drveni namještaj. 

Tako je recimo parket odličan odabir podne obloge, jer svojom kvalitetom i sve raznovrsnijim načinom obrade ne samo da Vam pruža ugodan korak, već zanimljivim izgledom ukrašava Vašu spavaću sobu, kao njezin odgovarajući dekorativni dodatak. Tepih je tada suvišan, ali ako preferirate mekaniji pod, dodajte jedan veliki ili dva manja. Što se tiče grijanja, ono je potrebno u onoj mjeri, kako bi održavao optimalnu temperaturu od 14-18ºC stoga su veliki radijatori nepotrebni, čak i ako ste zimogrozni. Posteljina kvalitetnoga materijala, željenog uzorka dodatno će Vas zagrijati, a u odabiru materijala uvijek obratite pažnju na onaj pod kojim se nećete znojiti.  

 Smještaj spavaće sobe konačno će i odrediti njezin izgled. Najpraktičnije su one smještene u potkrovlju, ili na samome kraju hodnika odvojene od dinamičnih prostorija za boravak, dok su najatraktivnije one podignute na višu etažu ili drugim načinom odvojene unutar prostorije za boravak. Ukoliko želite promijeniti izgled spavaće sobe, a trenutno si ne možete priuštiti kupnju novoga namještaja, osvježite ju redizajnom. Komforni smještaj u njoj ipak morate osigurati zamjenom onih dotrajalih elemenata poput starih prozora, poda ili izblijeđenih zidova. Ta investicija prijeko je potrebna, a kasnije bitno isplativa, jer omogućava kvalitetu spavanja u time postignutim odgovarajućim uvjetima.


© Adaptacije d.o.o.